Γερμανία – Πορτογαλία

Ένα ευρωπαϊκό ντέρμπι μόνο στα χαρτιά, αφού η Γερμανία ισοπέδωσε την Πορτογαλία με 4 – 0. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν την αναμέτρηση με το ίδιο σύστημα 4 -3 – 3, αλλά με διαφορετική τακτική προσέγγιση, η μεν Γερμανία ήθελε με γρήγορες πάσες να βγει στην επίθεση, η δε Πορτογαλία προσπαθούσε με πολλές μικρές πάσες να φθάσει στην αντίπαλη περιοχή. Στο χώρο του κέντρου είχε δημιουργηθεί μια σχέση 3v3 και ήταν δύσκολο να γίνει παιχνίδι από εκεί κι έτσι οι 2 ομάδες προτίμησαν να πάνε προς τα πλάγια. Όλα αυτά βέβαια πήγαν περίπατο στο 12’ της αναμέτρησης όπου η Γερμανία κέρδισε πέναλτι και προηγήθηκε, από εκείνο το σημείο και μετά η Πορτογαλία έχασε τη συνοχή της και τη συγκέντρωσή της και έκανε πολλά λάθη, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Τα πάντσερ μπορεί να έπαιζαν χωρίς κλασικό φορ, όμως με την έξυπνη κίνηση του Μίλλερ που τραβιόταν εκτός περιοχής ανέβαζαν πολλούς παίκτες προς την αντίπαλη περιοχή κι αυτό δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην πορτογαλική άμυνα, ενώ κι ο Κεντίρα σε πολλές περιπτώσεις ερχόταν ως δεύτερος επιθετικός με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να χάνουν τα μαρκαρίσματά τους. Η Πορτογαλία αντίθετα έπαιζε με κλασικό φορ, αλλά ή χαμηλή ποιότητα του Αλμέιδα προκαλούσε δυσλειτουργία στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας του. Από τη στιγμή που οι Ίβηρες δέχονται το δεύτερο τέρμα – πολύ κακή αμυντική προσέγγιση σε κόρνερ, έχουν κάνει διπλή ζώνης άμυνας στα 3 μέτρα στη γραμμή της μικρής περιοχής και παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν και τρώνε γκολ από το Χούμελς – δείχνουν να παρατούν το παιχνίδι, ενώ κι ο εκνευρισμός μεγαλώνει κι έτσι ο Πέπε κάνει τους γνωστούς του «τσαμπουκάδες», τιμωρείται και αφήνει την ομάδα του με 10 παίκτες. Το παιχνίδι από εκείνο το σημείο και μετά δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον κι απλά τα 2 επιπλέον τέρματα είναι το κερασάκι στη τετραώροφη τούρτα που κέρασαν τους φίλους τους οι γηπεδούχοι για τα 100 παιχνίδια τους σε Μουντιάλ. Από την Πορτογαλία όλοι ήταν σε κακή βραδιά, ενώ από τους νικητές όλη η ομάδα έπιασε καλή απόδοση με κορυφαίους όμως τους Μίλερ – πέτυχε το πρώτο χατ τρικ της διοργάνωσης – Κεντίρα και Λάμ.

Ιράν – Νιγηρία

Παιχνίδι που είναι σα να μην έγινε με τις 2 ομάδες να μένουν στο 0 – 0. Οι 2 αντίπαλοι ξεκίνησαν με σύστημα 4 – 3 – 3 έχοντας ως στόχο την επικράτηση στο χώρο του κέντρου για τον έλεγχο της μπάλας και του ρυθμού. Το Ιράν είχε πολύ κοντά τις γραμμές του και ειδικά στο χώρο του κέντρου έπαιζε με 3 παίκτες που δεν έβγαιναν καθόλου θέλοντας να φυλάνε το χώρο μπροστά από την άμυνα πράγμα που κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ στο επιθετικό κομμάτι έψαχναν με διαγώνιες βαθιές μπαλιές το σέντερ φορ τους ή τα πλάγια χαφ. Η Νιγηρία από την πλευρά της προσπάθησε με καλές συνεργασίες από τα πλάγια να διασπάσει την άμυνα, αλλά άφηνε όλες τις επιθέσεις μισοτελειωμένες. Στην επανάληψη συνεχίστηκε το ίδιο σκηνικό με τις ομάδες να μην παίρνουν κανένα ρίσκο και είναι χαρακτηριστικό πως και οι 2 έπαιξαν περισσότερο για να μη χάσουν παρά για να κερδίσουν, με τέτοια συμπεριφορά είναι λογικό να μην μπορεί να δημιουργηθεί ευκαιρία και να υπάρχει ένα παιχνίδι χωρίς τέρματα. Ιράν και Νιγηρία φάνηκαν πολύ πίσω σε ποιότητα, έκαναν πολλά λάθη, πολλά φάουλ και είχαν ένα αργό τέμπο για επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από το Ιράν ξεχώρισε λίγο ο Ντεσάγκα κυρίως για τις ατομικές του ενέργειες, ενώ καλύτερος παίκτης της Νιγηρίας ήταν ο Όμπι Μίκελ που έκανε πολλά χιλιόμετρα, αλλά δε τα κατάφερε να βοηθήσει στο επιθετικό κομμάτι παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Γκάνα – Η.Π.Α.

Ένα παιχνίδι που βρήκε νικητές τους φιλοξενούμενους με 1 – 2 με το πρώτο τέρμα της Αμερικής να σημειώνεται μόλις στα 32’’. Η Γκάνα έπαιξε με σύστημα 4 – 3 – 3 και οι Η.Π.Α. με 4 – 4 – 2 στην ευθεία. Οι Η.Π.Α. μπήκαν με πολύ ένταση στο παιχνίδι, έπιασαν στον ύπνο την Γκάνα και κατάφεραν ένα καίριο χτύπημα στους αντιπάλους τους φέρνοντας την αναμέτρηση στα μέτρα τους. Το πρώτο δεκάλεπτο η Γκάνα θα ήθελε να το ξεχάσει, αφού δεν είχε καθόλου συγκέντρωση και οι παίκτες της δεν είχαν ισορροπία σε καμία γραμμή. Όσο περνούσε η ώρα η Γκάνα έπαιρνε μέτρα, προσπαθούσε να διασπάσει την αμυντική διάταξη των Αμερικανών, έχτιζε με ηρεμία τις επιθέσεις της με παιχνίδι κυρίως από τα πλάγια και με πολλές πάσες προς τον Γκίαν. Στο δεύτερο μέρος η Γκάνα είχε ένα πιεστικό τέταρτο, αλλά όσο κυλούσε ο χρόνος αυτή η ένταση μειωνόταν με αποτέλεσμα οι Η.Π.Α. να κρατούν άνετα το προβάδισμα και να ψάχνουν με κάποιες αντεπιθέσεις το δεύτερο γκολ, φθάνοντας όμως στο τελευταίο δεκάλεπτο η Γκάνα έκανε μια ακόμα προσπάθεια να ισοφαρίσει και το κατάφερε μετά από έναν έξοχο συνδυασμό του Γκίαν με το Αγιού. Παρ’ όλα αυτά η Αμερική δεν απογοητεύτηκε και με δημιουργώντας δύο καλές επιθέσεις κέρδισε ένα κόρνερ και μέσα από αυτή τη στημένη φάση πέτυχε το 2 – 1 που ήταν και το τελικό σκορ. Σημαντικοί παίκτες για τους Αμερικανούς ήταν οι Ντέμπσεϊ, Τζόουνς που είχαν πολύ καλή συνεργασία, αλλά κορυφαίος όλων ήταν ο Μπράντλεϊ που ήταν κυρίαρχος στο χώρο της μεσαίας γραμμής κόβωντας και ράβοντας. Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Αντρέ Αγιού και Γκίαν που δημιούργησαν πολλούς κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα.

ΠΗΓΗ: overlap.gr