Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μια μέρα πριν ήταν ξεκάθαρος. «Να αφήσουμε τον οπαδισμό μακριά από την Εθνική» είπε. Πολλοί νόμιζαν ότι το μήνυμα αφορούσε τον κόσμο. Λάθος, αφού όπως φάνηκε απευθυνόταν στους ίδιους τους συμπαίκτες του.

Η Εθνική αναχώρησε γι' αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο παίρνοντας (δυστυχώς) μαζί της και τη «βεντέτα» μεταξύ των παικτών του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Τα όσα είχαν συμβεί μεταξύ του Μανιάτη και των Τζαβέλλα και Κατσουράνη πήγαν μεν στην πίσω πλευρά του μυαλού, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Μοιάζει άλλωστε με αυτά τα καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά που όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν θέλει να αποκαλύψει.

Η κόντρα υπάρχει και παρά τα όσα δήλωναν κατά καιρούς οι περισσότεροι -πλην όμως του παίκτη του Ολυμπιακού- έψαχνε τη μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία, αφορμή για να έρθει και πάλι στην επιφάνεια. Ο Τζαβέλλας και ο Μανιάτης λογοφέρανε στην προτελευταία προπόνηση της Εθνικής πριν από τον πλέον κρίσιμο αγώνα, αυτόν με την Ιαπωνία. Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για έντονη λογομαχία, όμως αν δεν έμπαιναν κάποιοι συμπαίκτες τους στη μέση, ίσως τα πράγματα να ξέφευγαν.

Ακούστηκαν διάφορες φράσεις για καμένα μαγαζιά και την Εθνική που δεν είναι ΠΑΟΚ, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Μανιάτης ζήτησε ακόμα και να φύγει από την ομάδα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη συμμετοχή του στη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μιας διοργάνωσης όπου ουδείς γνωρίζει αν θα μπορέσει να βρεθεί ξανά στο υπόλοιπο της καριέρας του.

Ο οπαδισμός για τον οποίο μίλησε ο «Σάλπι» ακολούθησε την Εθνική στη Βραζιλία, στις βαλίτσες των ίδιων των παικτών, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει και ο ίδιος ο Σάντος από τους «πρωταγωνιστές» της Τούμπας, λίγο πριν μπουν στο αεροπλάνο για τη Βραζιλία.

Το επεισόδιο, όσο και αν η ΕΠΟ θέλησε να το υποβαθμίσει με την ανακοίνωσή της λίγες ώρες αργότερα, μοιάζει με... χαρακίρι στη συνοχή και την ενότητα ενός συνόλου, το οποίο προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διαχωρίσει τη θέση του από το υπόλοιπο ελληνικό ποδόσφαιρο και να σταθεί αρκετά σκαλιά πιο ψηλά.

Σίγουρα το να τσακωθούν οι παίκτες μια ομάδας για ένα μαρκάρισμα ή μια πάσα που δεν έγινε στην προπόνηση, συμβαίνει και συμβαίνει συχνά. Ομως αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ του Τζαβέλλα και του Μανιάτη δεν είχαν να κάνουν με αυτά, αλλά ήρθαν ως... τρέιλερ των όσων είχαν συμβεί πριν από μήνες στην Τούμπα. Τα ίδια θα έλεγαν και δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού αν είχαν τσακωθεί στο καφενείο, αυτά είπαν και οι δύο διεθνείς.

Από χθες το απόγευμα όλοι στην Εθνική ασχολούνται με το επεισόδιο αυτό, ο Σάντος προσπαθεί ξανά να συμβιβάσει τις καταστάσεις και το αγωνιστικό (φαίνεται να) έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και όλοι δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής η Εθνική παίζει την ίδια της την ύπαρξη στη διοργάνωση.

Αυτή η ομάδα έχει βρεθεί και άλλες φορές με την πλάτη στον τοίχο και τα έχει καταφέρει. Μπορεί να το πράξει και τώρα, παρά τις όποιες συνθήκες έχουν δημιουργηθεί και είναι βέβαια συνέπεια της ήττας στην πρεμιέρα από την Κολομβία. Είναι σίγουρο ότι αν πάρουμε κόντρα στους Ιάπωνες το αποτέλεσμα που θέλουμε, για μια ακόμα φορά τα όσα χωρίζουν τους διεθνείς (και σίγουρα είναι λιγότερα από αυτά που τους ενώνουν, αν και οι ίδιοι δεν το βλέπουν) θα κρυφτούν επιμελώς κάτω από το... χαλάκι. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα ίσως και να γίνουν ακόμα χειρότερα στις μέρες που θα απομένουν μέχρι το τελευταίο ματς κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού...

H... ανεξαρτητοποίηση της Χιλής

Σύμφωνα με τη wikipedia, η Χιλή ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ισπανία στις 12/2/1818. Λάθος... η Χιλή έδιωξε τους Ισπανούς... χθες. Οχι από τα 756.950 τετρ. χιλιόμ. του εδάφους της, αλλά από το Παγκόσμιο Κύπελλο και το έδαφος της Βραζιλίας. Οι Χιλιανοί πέτυχαν χθες μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας τους. Εστειλαν τους Πρωταθλητές Κόσμου πρόωρα σπίτι τους και αυτοί συνεχίζουν πανηγυρικά στους «16». Εχουν κάθε λόγο να βγουν ξανά στους δρόμους.

Πηγή: Goal