Το πολυσυζητημένο Μουντιάλ του 2022 έρχεται σχεδόν κάθε μήνα στην επικαιρότητα από τα διεθνή μίντια, άλλοτε λόγω της φημολογίας περι δωροδοκιών στελεχών της ΦΙΦΑ για την ανάληψη του τουρνουά από το Κατάρ, άλλοτε για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και άλλοτε για το αν θα πρέπει να διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι ή τον χειμώνα του 2022.
Σε τέτοιου είδους διοργανώσεις ο χορός συμφερόντων που αποτελείται από πολυεθνικές και υψηλά συμφέροντα, η φράση κλειδί δεν μπορεί να είναι άλλη από τα «τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ».
Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι πολλές και ο Ρόι Γκρίνσλεϊντ επικαλούμενος πηγές του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε σε άρθρο του στην βρετανική ιστοσελίδα του Γκάρντιαν, τι παιχνίδι παίζεται γύρω από την ανάληψη της διοργάνωσης του 2022 στο Κατάρ και τι συμφέροντα υπάρχουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Για μια ακόμα φόρα υπάρχει ένα όνομα κλειδί και είναι αυτό του Ρούπερτ Μέρντοχ. Όσοι γνωρίζουν το όνομα αυτό αρχίζουν να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.
Για όσους από την άλλη δεν έχουν ακούσει αυτό το όνομα να χουμε ότι πρόκειται για τον (ίσως) μεγαλύτερο μεγιστάνα των ΜΜΕ παγκοσμίως που έχει στην κατοχή του τηλεοπτικούς σταθμούς, κανάλια, εφημερίδες και εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο.
Μια ματιά στο γράφημα του BBC είναι αρκετή για να εξηγήσει για τι μέγεθος μιλάμε.
Τα κανάλια συμφερόντων Μέρντοχ τις προηγούμενες εβδομάδες άσκησαν δριμεία κριτική στους οργανωτές του Μουντιάλ στο Κατάρ επιμένοντας σε αποκαλύψεις σχετικά με τις φήμες περί δωροδοκίας στελεχών της ΦΙΦΑ, με μια από τις δημοφιλέστερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου, την Sunday Times να επιτίθεται ευθέως σε ΦΙΦΑ και Κατάρ και μάλιστα με άρθρο στο πρωτοσέλιδό της.
Τι ήταν όμως αυτό που έκανε τον Μέρντοχ να ασχοληθεί σε τέτοιο βαθμό και να πολεμήσει έναν τόσο ισχυρό οργανισμό όπως η ΦΙΦΑ και μια χώρα με τόσο πλούτο όπως το Κατάρ;
Σύμφωνα με τον Γκρίνσλεϊντ οι λόγοι που οδήγησαν τον ισχυρό άντρα των Μίντια σε αυτή τη διαμάχη είναι δύο.
Αρχικά, σε περίπτωση που όντως το Μουντιάλ του 2022 διεξαχθεί τον χειμώνα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα που ανήκουν στην News Corp του Μέρντοχ συγκρούονται, καθώς μιλάμε για την σεζόν που βρίσκονται εν εξελίξει πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λίγκ, το πρωτάθλημα Αμερικάνικου φούτμπολ, οι αγώνες ΝΑΣΚΑΡ, πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής, το Κόπα Λιμπερταδόρες και τα πλέι οφ του MLS (τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων ανήκουν σε Sky kai Fox).
Δεύτερον (και για πολλούς σημαντικότερο), είναι ο ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει τα τελευταία δυο χρόνια μεταξύ Fox/Sky και beIN Sports για τα τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικών τουρνουά, με το beIN Sports να ανήκει βεβαίως στο Κατάρ και να έχει αποσπάσει από τα κανάλια που ανήκουν στον Μέρντοχ τηλεοπτικά δικαιώματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. (Παραδείγματος χάρη τα δικαιώματα Ισπανικού, Ιταλικού και Γαλλικού ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, Γαλλικού και Γερμανικού πρωταθλήματος αλλά και Τσάμπιονς Λίγκ και Γιουρόπα στην Γαλλία, αλλά και αθλητικά δικαιώματα σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και οι Φιλιππίνες).
Αυτή όμως είναι μια κόντρα η οποία κρατάει χρόνια, μετά την είσοδο στο παιχνίδι της τηλεόρασης, του Αλ Τζαζίρα (το οποίο ανήκει επίσης στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ), το οποίο κόντραρε στα ίσια τα ΜΜΕ της Δύσης, λειτουργώντας πολλές φορές ως όργανο αντιπληροφόρησης σχετικά με τα όσα συνέβαιναν στις χώρες τις Μέσης Ανατολής, στην περίοδο εισβολής της Δύσης στον περίφημο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας…
Για να συνοψίσουμε λοιπόν, την ώρα που η αναταραχή στην Βραζιλία λόγω Μουντιάλ καλά κρατεί, την ώρα που στο Κατάρ καταπατώνται κάθε είδους θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, την ώρα που η ΦΙΦΑ αναθέτει τις διοργανώσεις όπου γουστάρει με άγνωστα κριτήρια, την ίδια ώρα τα ΜΜΕ δείχνουν ποίοι κάνουν έμμεσα κουμάντο (ΚΑΙ) στο ποδόσφαιρο και που βρίσκονται τα πραγματικά συμφέροντα…
ΠΗΓΗ: othersidefootball.com