Ο Ρεχάγκελ εν όψει του Γιούρο 2004 είχε πει τη μεγάλη κουβέντα: «Θέλει προσοχή. Μεγάλη προσοχή. Εδώ με τη γυναίκα σου πας διακοπές για δεκαπέντε μέρες και τσακώνεσαι». Η ταπεινότητά μου θα το πάει ακόμα παραπέρα: «Με την γκόμενά σου πας τριήμερο ταξίδι και τσακώνεσαι». Κι από νωρίς μάλιστα. Πριν ακόμα βάλει μπρος για να ξεκινήσει το παπόρι ή το αεροπλάνο.
Δεν λέμε τίποτα καινούργιο. Γνωστό είναι στο ποδόσφαιρο ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η συμβίωση των ποδοσφαιριστών για σχεδόν έναν μήνα, όταν πρόκειται για μεγάλα τουρνουά. Η πίεση δημιουργεί ένταση, η ένταση εκνευρισμό και ο εκνευρισμός τσαμπουκάδες. Δεν είναι κάτι το καινοφανές τα επεισόδια μεταξύ ποδοσφαιριστών. Δεν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής. Οσο κι αν το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι, όσο κι αν η προπόνηση δεν είναι καταναγκαστικά έργα, το να είσαι για έναν μήνα σ' ένα καθημερινό πρόγραμμα, ζορίζει. Κι επειδή αυτό είναι γνωστό στο ποδόσφαιρο, αυτοί που έχουν τα κουμάντα, διοίκηση-προπονητής, παίρνουν τα μέτρα τους.
Ο Ρεχάγκελ π.χ. στην Πορτογαλία, είχε ζητήσει ο κάθε ποδοσφαιριστής να είναι μόνος του στο δωμάτιο. Κατανοητό. Αλλος θέλει να χαμουρευτεί με την γκόμενά του στο τηλέφωνο, άλλος πλακώνεται με τη γυναίκα του, άλλος θέλει να παίξει Στοίχημα και πολλά άλλα. Οταν είσαι μόνος σου δεν ενοχλείς και δεν ενοχλείσαι. Πάμε τώρα στο διά ταύτα. Πληροφορίες από τη Βραζιλία αναφέρουν ότι το κλίμα στην εθνική ομάδα δεν είναι καλό. Το αντίθετο μάλιστα. Και τα λέμε αυτά πριν από το παιχνίδι με την Ιαπωνία. Χωρίς να είναι γνωστό το αποτέλεσμα. Και δεν είναι μόνο το επεισόδιο Μανιάτη-Τζαβέλλα, που σε μεγάλο βαθμό ήταν αναμενόμενο. Λέμε για το γενικότερο κλίμα.
Οπως π.χ. στο Γιούρο 2008 που ήτανε πλακωμένοι ΑΕΚτζήδες-Ολυμπιακοί, λόγω της υπόθεσης Βάλνερ και την ομάδα να έχει γίνει κώλος. Λέμε ότι τώρα στη Βραζιλία, ποδοσφαιριστές που έχουνε την εθνική ομάδα κορόνα στο κεφάλι τους είναι απογοητευμένοι. Εχουν χάσει το κέφι τους, έχουν χάσει την αισιοδοξία τους κι έχουν κάτσει στην άκρη. Ξαναλέω, όλα αυτά πριν από το ματς που άρχιζε χθες στη μία μετά τα μεσάνυχτα. Ούτε λέμε ότι ντε και καλά η Εθνική θα χάσει το παιχνίδι. Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Οπως μπορεί να χάσουνε, έτσι μπορεί και να κερδίσουνε. Λέμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Κι αν γίνει τσαφ με τους Γιαπωνέζους και ξαναχάσει η ομάδα, θα γίνει ακόμα χειρότερη. Και θα βγούνε πλέον πολλά στη φόρα.
Με αφετηρία για όλα αυτά τους τσαμπουκάδες στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Δεν θα επαναλάβω την κουταμάρα ότι αφού ο Σάντος φεύγει μετά το Μουντιάλ, η ομάδα έπρεπε να πάει στη Βραζιλία με άλλον προπονητή. Αυτά στερούνται σοβαρότητας. Ο Σάντος είχε σκεφτεί σοβαρά να μην πάρει στην αποστολή Κατσουράνη-Τζαβέλλα και Μανιάτη. Τελικά δεν το έκανε. Επειδή ακριβώς φεύγει. Δεν θα πω ότι ήταν λάθος. Θα πω ότι εκ του αποτελέσματος (και δεν μιλάμε αγωνιστικά και το 0-3 από την Κολομβία) φάνηκε ότι ο έλεγχος στο εσωτερικό της ομάδας είχε χαθεί. Κλείνοντας να πούμε κι αυτό. Επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αν τελικά στραβώσει το τουρνουά για τα καλά, τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα για την Εθνική. Αυτά.
Μπροστά σε Μπατατούδη και Μορίδη, η σύλληψη του Ρέµου είναι ψιλοπράµατα
ΚΑΘΕ µέρα ή µία σύλληψη ή µία καταδίκη. Τη µία αρπάζουνε τον Ρέµο για χρέη του Ηρακλή, την άλλη τρώει εφτά χρόνια φυλακή για χρέη του ΠΑΟΚ ο Γούµενος. Για 428 χιλιάρικα. Ψιλοπράµατα δηλαδή και γι' αυτό η ποινή ήταν και µε αναστολή και εξαγοράσιµη. Ενώ είναι σε εκκρεµότητα ένα δεύτερο δικαστήριο για υπεξαίρεση, που µάλλον θα τον ζορίσει. Μπροστά στον Μπατατούδη, βέβαια, που ήταν φυγόδικος στη Λιβύη κι όταν ήθελε να πιει καφέ πήγαινε στα Κατεχόµενα, επίσης ψιλοπράµατα. Οπως και σε σχέση µε τον Φοίβο Μορίδη, καταρχήν Κύπριο.
Με άκρες στην καλή κοινωνία, µε εκποµπή δική του στη Nova και για ένα διάστηµα στον Εθνικό που είχε κάνει µεταγραφές τύπου Τσιάρτα και Ζιοβάνι. Το µαλλί για εξωποδοσφαιρικές δραστηριότητες, πάνω από δέκα εκατοµµύρια γιούρο. Ή κάνεις χρέη ή δεν κάνεις. Με τον εν λόγω Μορίδη, να δηλώνει ότι τον κυνηγάνε «ισχυρά συµφέροντα που δεν του συγχωρούν την εµπλοκή του στο ποδόσφαιρο τόσο στον Εθνικό όσο και στη συνέχεια στον Ηρακλή». Πού όταν ήταν να παρουσιάσει κάποια λεφτά, είπε «πάω δυο λεπτά για τσιγάρα» και δεν επέστρεψε ποτέ. Κάθε περίπτωση διαφορετική, αλλά αν αρχίσουµε και τις αραδιάζουµε µία µία, ο κατάλογος είναι µακρύς.
Στο ποδόσφαιρο η ηµεροµηνία λήξης είναι σύντοµη
ΝΑ ξαναπώ ότι το Μουντιάλ έχει ενδιαφέρον. Βλέπεται. Παρά το γεγονός ότι είναι στη φάση των οµίλων κι οι περισσότερες οµάδες δεν έχουνε δώσει ακόµα δεύτερο παιχνίδι. Ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα δεν υπάρχει, αλλά το θέαµα είναι καλό. Και θα γίνει ακόµα καλύτερο στη συνέχεια. Στα νοκ άουτ παιχνίδια. Παρά το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ταλαιπωρηµένοι, παρά τη ζέστη και την υγρασία, τα περισσότερα µατς έχουν ρυθµό. Δεν σε κουράζουν. Να επαναλάβω επίσης αυτό που λέω κάθε φορά όταν δίνεται σχετική αφορµή: Οσο πιο ψηλά έχει ανέβει κάποιος τόσο πιο δυνατός είναι ο κρότος όταν πέφτει. Δεν παραδίδει απλά το στέµµα η πρωταθλήτρια κόσµου Ισπανία. Φεύγει ύστερα από τα δύο πρώτα µατς από τη διοργάνωση, έχοντας φάει εφτά γκολ.
Οπως ακριβώς είχε φύγει από το Μουντιάλ του 2002 η επίσης πρωταθλήτρια κόσµου Γαλλία, χωρίς καν να σκοράρει. Και η Αγγλία την είχε πατήσει έτσι το 1970, µετά την κατάκτηση του Μουντιάλ το '66 και στη συνέχεια η Ιταλία. Στο ποδόσφαιρο η ηµεροµηνία λήξης είναι σύντοµη. Κι από εκεί ακριβώς αντλεί και τη γοητεία του. Οτι η Ισπανία τρώει πέντε γκολ από την Ολλανδία, δύο από τη Χιλή κι αρχίζουνε να φτιάχνουνε βαλίτσες. Από κει και πέρα, τιµή και δόξα στον Περικλή Βασιλάκη. Στήλη άλατος στο στούντιο της ΝΕΡΙΤ από τις δώδεκα µέχρι τις 12.41 προχθές το βράδυ. Είπε ότι «ο Αµερικανός (διαιτητής) τα πήγε πολύ καλά» και στις 12 και 48 η εκποµπή τελείωσε. Τσάµπα το ξύρισµα, το χτένισµα και το µακιγιάζ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μόνο οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής είναι χωρισµένοι ή και οι δηµοσιογράφοι;
Η Χιλή έστειλε µηνύµατα για το πώς θα παίζεται το ποδόσφαιρο στο µέλλον
-Ι. Νικολάου
Πηγή: Goal