Ιταλία – Κόστα Ρίκα

Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 1 – 0 επί της Ιταλίας και εξασφάλισαν την πρώτη θέση του ομίλου τους. Πρόκειται ξεκάθαρα για την έκπληξη του Μουντιάλ, αφού είναι μια ομάδα που ξέρει τι θέλει μέσα στο γήπεδο και έχει τρόπο να παίρνει από όλους τους ποδοσφαιριστές το 100%. Η Ιταλία ξεκίνησε με σύστημα 4 – 3 – 3 με το Ντε Ρόσι να παίζει μπροστά από τα στόπερ ως αμυντικό χαφ, η Κόστα Ρίκα συνέχισε με το επιτυχημένο 5 – 4 – 1 σε φάση άμυνας και 3 – 4 – 3 σε φάση επίθεσης. Το πρώτο μέρος δεν είχε γρήγορο ρυθμό, οι Ιταλοί είχαν εγκλωβιστεί, αφού ο Μπαλοτέλι ήταν μακριά από τους χαφ και μόνο ο Πίρλο μπορούσε να του περάσει κάποιες πάσες στο χώρο. Η Κοσταρικανοί από την πλευρά τους απειλούσαν με μακρινά σουτ και με βαθιές μπαλιές προς τον Κάμπελ που ήταν δύσκολο όμως να γίνει επικίνδυνος ανάμεσα σε Κιελίνι και Μπαρτσάλι. Οι παίκτες της Κόστα Ρίκα ήταν προσηλωμένοι στο πλάνο, προσπαθούν σε όλες τις φάσεις άμυνας να δίνουν βοήθειες και να δημιουργούν μια σχέση 2v1 ή 3v2 υπέρ τους με αποτέλεσμα να κλέβουν πολλές μπάλες και να μη δίνουν χώρους στους αντιπάλους τους. Από το 35 και μετά οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν περισσότερους παίκτες στην επίθεση κι έτσι κατάφεραν να σκοράρουν πηγαίνοντας με το υπέρ τους 1 – 0 στα αποδυτήρια. Στο δεύτερο μέρος ο Πραντέλι άλλαξε τη διάταξη σε 4 – 4 – 2 βάζοντας τον Κασάνο δίπλα στον Μπαλοτέλι θέλοντας να δώσει στήριγμα, αλλά και περισσότερη κίνηση. Μια ακόμη κίνηση του προπονητή της Ιταλίας ήταν και είσοδος του Ινσίνιε που είναι πολύ καλός στο 1v1 και γρήγορος προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ανοίξει διαδρόμους και να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα, αλλά ο άσος της Νάπολι δε βοήθησε καθόλου. Έτσι η Κόστα Ρίκα που έδωσε πολύ γήπεδο δεν κινδύνεψε σχεδόν καθόλου – με ελάχιστες εξαιρέσεις – και προσπάθησε να απειλήσει μέσα από αντεπιθέσεις. Καλύτεροι των νικητών ήταν οι Κάμπελ, Μπολάνιος, Ρουίζ και Ντίαζ, ενώ από την Ιταλία ο Πίρλο κι ο Μπαλοτέλι προσπάθησαν για κάτι καλό χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ελβετία – Γαλλία

Η ομάδα της Γαλλίας έκανε επίδειξη δύναμης και επικράτησε με 2 – 5. Η Ελβετία παρατάχθηκε με σύστημα 4 – 2 – 3 – 1 και η Γαλλία με 4 -3 – 3 με ένα αμυντικό χαφ. Το ξεκίνημα του αγώνα βρήκε και τις 2 ομάδες να προσπαθούν να βρουν ρυθμό μέσα με τους Γάλλους να το καταφέρνουν πιο γρήγορα, σε αυτό έπαιξε ρόλο και η αναγκαστική αλλαγή του βασικού στόπερ της Ελβετίας, μια αλλαγή που αποσυντόνισε τους ποδοσφαιριστές κάνοντας τους να χάσουν τη συνοχή και τη συγκέντρωσή τους. Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε όλα τα λάθη της Ελβετίας και έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση όλους τους μεσοεπιθετικούς της παίκτες πήρε τον έλεγχο του αγώνα και σε κάθε επίθεση που έκανε δημιουργούσε ευκαιρία. Στο πρώτο μέρος πέτυχε τρία τέρματα, είχε χαμένο πέναλτι και δοκάρι και αμυντικά δεν κινδύνεψε καθόλου. Η Ελβετία ατύχησε να έχει σε πολύ κακή μέρα το δίδυμο Ιλνέρ και Μπεχράμι που έχασαν κατά κράτος τη μάχη από τα χαφ της Γαλλίας και πέρα από τις κακές αμυντικές τοποθετήσεις, έκαναν και πολλά λάθη στο οργανωτικό κομμάτι. Στο δεύτερο μέρος οι Γάλλοι συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς, σκόραραν δύο ακόμα τέρματα, έκαναν ευκαιρίες, ξεκούρασαν παίκτες και μόνο προς το τέλος χαλάρωσαν κι έδωσαν τη δυνατότητα στην Ελβετία να πετύχει δύο τέρματα. Από την Ελβετία καλύτερος παίκτης ήταν ο Μπενάλιο που παρ’ όλο τα 5 τέρματα που δέχτηκε έκανε πολλές αποκρούσεις, από τη Γαλλία Μπενζεμά – Βαλμπουενά – Σισοκό – Ματουιντί – Ζιρού – Καμπάιγ έκαναν απίστευτα πράγματα και έδειξαν πως είναι έτοιμοι να οδηγήσουν ψηλά την ομάδα τους.

Ονδούρα – Εκουαδόρ

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Εκουαδόρ με 2 – 1 μετά από ανατροπή. Οι 2 αντίπαλοι παρατάχθηκαν με ίδιο σύστημα και πιο συγκεκριμένα με 4 – 4 – 2 στην ευθεία. Το πρώτο κομμάτι του ημιχρόνου χαρακτηρίστηκε από τις δυνατές μονομαχίες και τον αργό ρυθμό, οι ομάδες προσπαθούσαν να βρουν ρυθμό, αλλά κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο με τα πολλά φάουλ που γινόντουσαν. Το Εκουαδόρ είχε αναλάβει την πρωτοβουλία τω κινήσεων, αλλά δεν μπορούσε να πατήσει στην περιοχή της Ονδούρας, η Ονδούρα από την άλλη είχε και τους 11 παίκτες πίσω από τη σέντρα και επιχειρούσε να επιτεθεί μόνο μέσω των αντεπιθέσεων. Από το 30 και μετά ο ρυθμός άνοιξε λίγο, οι δύο ομάδες απειλούσαν με μακρινά σουτ και με κόρνερ, ενώ σημειώθηκαν και δύο γκολ από ένα για κάθε ομάδα με την Ονδούρα να σκοράρει πρώτη μετά από αντεπίθεση και το Εκουαδόρ να απαντάει αμέσως μετά από οργανωμένη επίθεση. Στην επανάληψη δεν υπήρχαν διαφοροποιήσεις στο τρόπο ανάπτυξης των ομάδων και οι ευκαιρίες γινόντουσαν μόνο με μακρινά σουτ ή από στημένες μπάλες, σε μια από αυτές τις στημένες φάσεις το Εκουαδόρ χτύπησε και έκανε το 2 – 1, μετά την επίτευξη του τέρματος ο προπονητής του Εκουαδόρ άλλαξε το σύστημα σε 4 – 5 – 1 βάζοντας ένα παίκτη παραπάνω στο κέντρο για να δώσει περισσότερες βοήθειες και τρεξίματα θέλοντας να κλειδώσει το αποτέλεσμα και τα κατάφερε, αφού η Ονδούρα που ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν κατάφερε να βρει διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Ένερ Βαλέντσια με άξιο συμπαραστάτη το Νομπόα που έκανε πολλά χιλιόμετρα, από τους ηττημένους Κόστλι και Όσκαρ Γκαρσία ήταν οι καλύτεροι.

ΠΗΓΗ: overlap.gr