Ένα από αυτά μας έρχεται από τις ΗΠΑ όπου ως γνωστόν το κανονικό ποδόσφαιρο, που αυτοί επιμένουν να αποκαλούν σόκερ, κάνει απροσδόκητα μεγάλες τηλεθεάσεις. Το ζήτημα είναι τόσο παράξενο που εφημερίδες όπως οι New York Times, Washington Post και Wall Street Journal έκαναν ειδικά αφιερώματα.
Η τηλεθέαση του πρώτου παιχνιδιού της εθνικής ομάδας σόκερ, στη χώρα που προτιμούν το ποδόσφαιρο που παίζεται με τα χέρια και τη μπάλα σαν αργίτικο πεπόνι, ξεπέρασε εκείνη των τελικών του ice-hockey. Για να καταλαβαίνετε για τι μιλάμε, οι τελικοί του Stanley Cup είναι το τέταρτο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ μετά το Superbowl, τα World Series του μπέιζμπολ και τους τελικούς του ΝΒΑ. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στους φετινούς τελικούς παίζουν ομάδες από τις δύο μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.
Η στρατιά του Κλίνσμαν όμως δε σταμάτησε εκεί. Η νίκη των ΗΠΑ επί της Γκάνας χτύπησε στα ίσια και έχασε κατά 0,6% τηλεθέασης μόλις από τον πέμπτο τελικό του ΝΒΑ. Ο Ντέμπσεϋ κόντραρε τον Λε Μπρον και ο Χάουαρντ τον Ντάνκαν. Σύμφωνα με το ESPN, που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης του Μουντιάλ στις ΗΠΑ, γενικότερα η τηλεθέαση είναι πάνω 2% σε σχέση με το 2010 και ειδικά στα ματς της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ είναι πάνω 5%. Αρθρογράφοι από μεγάλες εφημερίδες αναφέρουν ότι «Οι Αμερικανοί αγκαλιάζουν το υπέροχο αυτό παιχνίδι». Σε έρευνα της Washington Post αναφέρθηκε ότι το 1/3 των Αμερικανών σκοπεύει να παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι του Μουντιάλ.
Στοιχεία από το χθεσινό παιχνίδι δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά ο κόσμος στις εξέδρες, που ήταν κατά πλειοψηφία Αμερικανικός, έδειξε ότι το σόκερ βρίσκεται σε άνοδο. Σίγουρα πιο εμπορικό το παιχνίδι με την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Γκάνα του… Μουντάρι(;). Από το 2010 έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ 23 διαφορετικές ακαδημίες ποδοσφαίρου. Επίσης η σύνδεση άλλων Αμερικανικών αθλημάτων και αθλητών με ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη έβαλε το ποδόσφαιρο στην καθημερινότητα των Αμερικανών. Ο Κόμπυ με τη Μπαρσελόνα, ο Λε Μπρον με τη Λίβερπουλ, ο Γκερνέτ με τη Ρόμα άνοιξαν τον κόσμο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο Αμερικανικό κοινό.
Τέλος, φαίνεται ότι πέρα από τους Αμερικανούς ποδοσφαιριστές που κάνουν καριέρα στην Ευρώπη, όπως ο Χάουαρντ στην Έβερτον ή ο Τζόουνς στη Σάλκε, ο Μπέκαμ και ο Ανρί έφεραν καλύτερα απότελέσματα από τον Πελέ και τον Μπεκενμπάουερ. Πλέον και με τον Βίγια να πηγαίνει εκεί και ενδεχομένως και τον Πουγιόλ, Ευρωπαϊκούς συλλόγους να δημιουργούν θυγατρικές στις ΗΠΑ, όπως η Μάντσεστερ Σίτυ, το μέλλον μοιάζει πιο αισιόδοξο. Δε νομίζω ότι θα σταματήσει αυτή η αηδία με το σόκερ, καθώς το δικό τους ράγκμπυ ποδόσφαιρο είναι σταθερή και παραδοσιακή αξία. Έστω κι έτσι όμως, το ποδόσφαιρο ανοίγεται σε ένα κοινό 300 εκατομμυρίων και εμπεδώνεται στη συνείδησή του ως ένα «υπέροχο άθλημα».
ΠΗΓΗ: Sombrero.gr