Θα τα είχε καταφέρει και το Εκουαδόρ, αν δεν έχανε στο τελευταίο λεπτό από τους Ελβετούς: ακόμα πάντως αποκλεισμένο δεν είναι. Οι Λατίνοι παίζουν σπίτι τους και το εκμεταλλεύονται.
Γερμανοί, Ολλανδοί και κυρίως οι Γάλλοι σώζουν για την ώρα την τιμή των Ευρωπαίων στο μυαλό μου έχω τις ευρωπαϊκές ομάδες που ήρθαν εδώ με φιλοδοξίες μεγάλης διάκρισης. Οι Ισπανοί, ξεζουμισμένοι από ενέργεια και χωρίς μυαλό, διάλεξαν να μείνουν κοντά στην Κοριτίμπα, πολύ μακριά από υγρασίες και ζέστη νομίζοντας ότι δεν θα βρουν τέτοιες συνθήκες στα ματς: η επιλογή τους να μην υποφέρουν οι ποδοσφαιριστές τους στη διαμονή τους εδώ, όπως συνέβη πέρυσι στο Confederation cup, πληρώθηκε ακριβά. Στα δυο ματς που έδωσαν με Ολλανδία και Χιλή, παίζοντας στο λιοπύρι, στο δεύτερο ημίχρονο διαλύθηκαν.
Αναπνοές
Οι συνθήκες διεξαγωγής των αγώνων θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Μέχρι τώρα για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στην πρεμιέρα κόντρα στην Κροατία στο Σάο Πάολο, με καιρό φθινοπωρινό, τουλάχιστον έτρεξαν. Στο δεύτερο ματς στη Φορταλέζα, σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης, στο τέλος έμοιαζαν να μην έχουν αναπνοές: αυτό, όταν μιλάμε για γηπεδούχους, είναι παράξενο.
Δύσκολα
Οι Ιταλοί και οι Αγγλοι, περισσότερο από τους Ισπανούς, ταλαιπωρήθηκαν παίζοντας σε πόλεις που με δυσκολία αναπνέεις: το Μανάους, στα βάθη του Αμαζόνιου, είναι ό,τι χειρότερο κλιματολογικά μπορεί να σου τύχει και στην πρεμιέρα τους ξόδεψαν ό,τι λίγο είχαν και οι δυο. Επιπλέον, ενώ οι Αγγλοι ανέπνευσαν στο Σάο Πάολο, χωρίς πάντως να καταφέρουν να κάνουν αποτέλεσμα με την Ουρουγουάη, οι Ιταλοί στο Ρεσίφε έλιωσαν απέναντι στην Κόστα Ρίκα για δεύτερη φορά. Το χειρότερο για αυτούς είναι ότι το Νατάλ, στο οποίο θα παίξουν μια πρόκριση με την παρέα του Σουάρες, είναι ακόμα πιο ζεστό. Εχει σταθερά πάνω από 30 βαθμούς και την ίδια στιγμή βρέχει ατελείωτα.
Συνθήκες
Οι Βραζιλιάνοι έχουν προνοήσει ώστε ημιτελικοί και τελικός να γίνουν σε πόλεις με νορμάλ συνθήκες. Και το Σάο Πάολο και το Μπέλο Οριζόντε, ακόμα και το συνήθως ηλιοκαμένο Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχουν αυτό τον καιρό θερμοκρασίες ευρωπαϊκού φθινοπώρου αλλά το θέμα, για τους Ευρωπαίους ειδικά, είναι πώς θα καταφέρουν να φτάσουν εκεί περνώντας προηγουμένως από τους «φούρνους» του Ρεσίφε, του Σαλβαδόρ, της Φορταλέζα, του Μανάους. Η όλη ιστορία μου θυμίζει το Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική: οι Βραζιλιάνοι και οι Σουηδοί αγωνίζονταν βράδυ με ψυχρούλα στο Λος Αντζελες και οι υπόλοιποι έλιωναν στην υγρασία της ανατολικής ακτής παίζοντας μεσημεριάτικα. Οι Βραζιλιάνοι βρήκαν στον τελικό μια διαλυμένη από τις κλιματολογικές συνθήκες Ιταλία που έχασε στα πέναλτι ηρωικά. Η αντίστοιχα με τους Ιταλούς κατάκοπη Βουλγαρία στον μικρό τελικό δέχτηκε πέντε γκολ από τους Σουηδούς, που είχαν τότε την ίδια προνομιακή μεταχείριση με τους Βραζιλιάνους.
Δοκιμασία
Οι δυο μεγάλες εμφανίσεις των Γάλλων έγιναν σε πόλεις και μέρες με νορμάλ κλιματολογικές συνθήκες: ο Μπενζεμά και οι υπόλοιποι πετούσαν γιατί μπορούσαν να αναπνεύσουν και να τρέξουν. Με εντυπωσίασαν, αλλά περιμένω να τους δω σε κάποιο «φούρνο»...
Τριπάκι
ΑΣΤΡΑΨΕ και βρόντηξε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Φερνάντο Σάντος, όταν ρωτήθηκε αν μπορεί κάτι ν' αλλάξει στην τακτική της ελληνικής ομάδας έτσι και δεν αγωνιστούν οι αδερφοί Τουρέ, μετά τον ξαφνικό χαμό του μικρού αδερφού τους. Ο Πορτογάλος σχεδόν μας παρακάλεσε να σταματήσουμε να κοιτάμε τους αντιπάλους της Εθνικής κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Είπε ότι πριν η ομάδα φύγει από την Ελλάδα υπήρχε σχεδόν ενθουσιασμός γιατί θα βρούμε την Κολομβία χωρίς τον Φαλκάο και ότι με την κατάσταση του Φαλκάο ασχολούμασταν μέρα νύχτα, λες και η Κολομβία χωρίς αυτόν θα έπαιζε με δέκα παίκτες. Παραδέχτηκε επίσης, και δεν θυμάμαι άλλο προπονητή να τη λέει αυτή τη ριμάδα την αλήθεια, ότι όλες αυτές οι συζητήσεις για απόντες, ελλείψεις, προβλήματα σε άλλες ομάδες κ.λπ., ενώ ξεκινάνε συνήθως στα δημοσιογραφικά γραφεία και στα φόρουμ του Διαδυκτίου, μεταφέρονται τελικά στην εθνική ομάδα και φτάνουν στους παίκτες που μπαίνουν κι αυτοί στο τριπάκι και νομίζουν ότι ο αντίπαλος, ο οποίος αντίπαλος, γίνεται ξαφνικά πανεύκολος.
Ο ΚΟΟΥΤΣ έχει δίκιο: οι συζητήσεις αυτές είναι επικίνδυνες. Στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν και κουταμάρα, καθώς πρόβλημα για τους «Ελέφαντες» μπορεί να είναι μόνο μια απουσία του Γιάγια Τουρέ και όχι φυσικά μια απουσία του Κόλο Τουρέ, που έχει το χάλι του το μαύρο! Ο κόουτς Λαμουσί για να μην τον χρησιμοποιήσει, μετέτρεψε σε στόπερ τον αμυντικό χαφ Ζοκορά, που κόντρα στην Εθνική μας θα λείψει. Μακάρι ο Κόλο Τουρέ, όχι μόνο να μη φύγει, αλλά να παίξει κιόλας...
Πηγή: sday.gr