Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Το Μουντιάλ είναι διοργάνωση της ΦΙΦΑ. Η ΦΙΦΑ είναι μια ομοσπονδία η οποία, πέρα από την λέξη ̎Λόμπυ ̎ που την χαρακτηρίζει, εξυπηρετεί και διάφορα, πολιτικά και μη, συμφέροντα. Οπότε, μόνο κάποιος αφελής θα μπορούσε να υποθέσει πως σε αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει διαφθορά. Εδώ φαινόμενα διαφθοράς παρουσιάζονται κατά καιρούς στα διάφορα Ευρωπαικά πρωταθλήματα, η ΦΙΦΑ, στην δικαιοδοσία της οποίας ανήκουν αυτά, θα γλίτωνε;
Και φυσικά δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Calciopoli στην Ιταλία, στημένοι αγώνες στην Ελλάδα, παράνομα στοιχήματα και μαύρο χρήμα από ατζέντηδες στην Αγγλία, παράνομες μεταγραφές (βλ. Νειμάρ, Μπέιλ) στην Ισπανία, σκάνδαλο Ούλι Χένες στη Γερμανία. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, οι παρανομίες και η διαφθορά είναι τεράστια. Βέβαια, υποτίθεται πως γίνονται προσπάθειες εξυγίανσης, όπως το γνωστό και μη εξαιρετεο FFP, περιορισμοί σχετικά με το ποιόν των απανταχού αγοραστών ποδοσφαιρικών ομάδων, κ.α. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα αυτά αποτελούν απλά το φόβητρο για τους μικρότερους, που δεν ανήκουν στις μεγάλες συνομοταξίες.
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα Μουντιάλ και ΦΙΦΑ. Στην μέγιστη δηλαδή εμφάνιση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή. Ο λόγος, προφανής: Ποια χώραθα αναλάβει την εκάστοτε διοργάνωση Μουντιάλ; Εδώ είναι που λέμε, με απλά ελληνικά, ότι πέφτει το πολύ χρήμα. 1,5 εκατομμυριο σύλλογοι, περίπου 300 εκατομμύρια ποδοσφαιριστές, εμπορική αξία Μουντιάλ στα 5 Δις Ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά, ας μην κοροιδευόμαστε. Αν υπολογίσει κανείς τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες μόνο, καταλαβαίνει εύκολα πως η κλειστή ομάδα των 25 ατόμων της ΦΙΦΑ που αποφασίζουν και διατάζουν, ρίχνουν πολύ νερό στο κρασί τους για την επιλογή της ψήφου τους. Τόσο νερό μάλιστα, ώπου σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Times, ο καταριανός Μπιν Χαμάμ, μέλος της ΦΙΦΑ, αποβλήθηκε από αυτήν με την αιτιολογία ότι δωροδόκησε με πολλά εκατομμύρια τους συναδέλφους του στη λίγκα, ώστε να επιλέξουν το Κατάρ για τη διοργάνωση του 2022. Μια διοργάνωση η οποία, αφού γίνεται πάντα καλοκαίρι λόγω της έλλειψης αγωνιστικών δραστηριοτήτων των ομάδων, θα φέρει τους παίκτες στο Κατάρ Ιούλιο μήνα με το θερμόμετρο κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου!
Από την άλλη βέβαια, το Κατάρ έχει δεσμευτεί να φτιάξει ήδη 8 υπερσύγχρονα γήπεδα και να κάνει συνολικές επενδύσεις 250 Δις Ευρώ! Και αφού όλα μεταφράζονται σε χρήμα, τί είναι οι 50 Βαθμοί μπροστά σε 250 Δις; Βούτυρο στο ψωμί του κάθε ποδοσφαιριστή που θα πάει να παίξει τη ζωή του κατά τα φαινόμενα.
Ενδείξεις μεταμέλειας
Ο Μπλάτερ, πρόεδρος της ΦΙΦΑ, αμέσως μετά την αποπομπή του Μπιν Χαμάμ ομολόγησε πως ήταν λάθος η συνεδρίαση για την απόφαση της ανάληψης των δύο διοργανώσεων, 2018 και 2022, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπήρχε εμπόριο ψήφων. Να υποθέσω πως η δικιά του η ψήφος ήταν παντελώς αμερόληπτη, έτσι; Να υποθέσω πως έχει βγει 4 συνεχόμενες φορές πρόεδρος της ΦΙΦΑ λόγω των γνώσεών του και των καινοτομιών που εφαρμόζει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Να υποθέσω πως δίπλα στον προκάτοχό του, Βραζιλιάνο Χαβελάντζε, του οποίου ο Μπλάτερ υπήρξε δεξί χέρι για πολλά χρόνια, δεν έμαθε τίποτα περί διαφθοράς.
Ας μην γελιόμαστε. Τόσο η ΟΥΕΦΑ, όσο και η ΦΙΦΑ, όπως και όλοι οι οργανισμοί που σχετίζονται με αυτό το τόσο ωραίο άθλημα που αγαπάμε και μας συναρπάζει, κινούνται στα όρια της διαφθοράς. Λογικό, αφού τα χρήματα είναι πολλά. Ορισμένες φορές η ΦΙΦΑ φαντάζει το ιδανικό πλυντήριο ξεπλύματος μεγάλων ποσοτήτων μαύρου χρήματος. Αυτό γίνεται κάθε 4 χρόνια στα Μουντιάλ. Κάποιοι πιο απλοί απλά συναρπάζονται με τα γκολ, άλλοι βγάζουν χρήμα και άλλοι ξεπλένουν. Το ζήτημα πλέον είναι να δούμε που φτάνουν τα όρια αυτής της απάτης και πόσο μας επηρρεάζουν.
ΠΗΓΗ: overlap.gr