· Πριν τέσσερις ημέρες, ο πρόλογος του άρθρου μου σε τούτη την στήλη ήταν ο εξής: «Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει στο sport-fm.gr μία πρώτη εκτίμηση για τις ομάδες που θα περάσουν στους 16 του Μουντιάλ: 8 της Αμερικής, 6 της Ευρώπης και 2 της Αφρικής...».

· Είδατε πως τελικά προκρίθηκαν στους 16 της διοργάνωσης 8 ομάδες της Αμερικής, 6 της Ευρώπης και 2 της Αφρικής…

· Φίλοι μου δεν ήταν καμία…προφητεία. Απλά, αν έβαζες κάτω τα δεδομένα με βάση την ποδοσφαιρική λογική, θα έβλεπες αυτό που είδα κι εγώ. Πόνταρα π.χ. στο ότι επί αμερικανικού εδάφους, η Ουρουγουάη και το Μεξικό, θα έβγαιναν από πάνω από Ιταλία και Κροατία αντίστοιχα. Κι έτσι έγινε. Απλή ποδοσφαιρική λογική ήταν.

· Για την πρόκριση δύο ομάδων της Αφρικής, πόνταρα στη συγκυρία ότι στους ομίλους ήταν μαζί με ομάδες της Ασίας, που από την πρώτη στιγμή έδειχναν ότι θα καταποντιστούν σε αυτό το Μουντιάλ και με όχι δυνατές ομάδες της Ευρώπης. Η Νιγηρία έπρεπε να περάσει τη Βοσνία και η Αλγερία τη Ρωσία…

· Παρεμπιπτόντως, είδαμε ότι η Ελλάδα πέρασε στους 16, ενώ η Βοσνία, που ήταν πρώτη, μπροστά από εμάς στη φάση την προκριματική και στον ίδιο όμιλο, αποκλείστηκε.

· Κάποιος άλλος μπορεί να κάνει κι αυτή την παρατήρηση: η Ελλάδα σε τρεις παρουσίες της σε τελική φάση Παγκοσμίων κυπέλλων, έχει κερδίσει μόνο ομάδες της Αφρικής! Τη Νιγηρία πριν τέσσερα χρόνια και την Ακτή Ελεφαντόδοντος τώρα. Έχει τρεις ήττες από ομάδες της Νότιας Αμερικής (δύο από Αργεντινή και μία από Κολομβία), μία ήττα από ομάδα της Ευρώπης (Βουλγαρία), μία ήττα από ομάδα της Ασίας (Κορέα) και μία ήττα από ομάδα της Αφρικής (Νιγηρία).

· Οκέι, έχουμε κερδίσει μόνο Αφρικάνους. Ε και; Δεν είναι μικρό πράγμα. Οι ομάδες της Αφρικής είναι σε άνοδο, κάτι που αποδεικνύεται κι από την πρόκριση της Νιγηρίας και της Αλγερίας στους 16 της φετινής διοργάνωσης.

· Άλλωστε, το πιο σημαντικό που πρέπει να δούμε είναι τη γεωμετρική πρόοδο της Ελλάδας από πλευράς αποτελεσμάτων στα Παγκόσμια κύπελλα. Ξεκίνησε με τρεις ήττες το 1994. Συνέχισε με μία νίκη και δύο ήττες το 2010. Και τώρα έχει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα, με πρόκριση…

· Σε όλα φαίνεται πρόοδος. Και στις ήττες (από την Αργεντινή πρώτα 0-4 και μετά 0-2) και σε όλα (με Νιγηρία πρώτα ήττα 0-2, μετά νίκη με 2-1 και με τις ασιατικές ομάδες πρώτα ήττα από Κορέα και μετά ισοπαλία με την Ιαπωνία)...

Πηγή: sport-fm.gr