Όμως με τα χρόνια οι Ιταλοί μαζεύοντας στη δεκαετία του 80 τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη και αργότερα οι Ισπανοί που μάζευαν πάντα ότι καλύτερο από τη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν το αγγλικό πρωτάθλημα που πάλευε με τα κύματα. Ωστόσο σιγά σιγά οι αριθμοί δείχνουν πως πια είναι το πιο ισορροπημένο πρωτάθλημα, απόρροια σίγουρα και της πολύ πιο σωστής μοιρασιάς των τηλεοπτικών χρημάτων από τα δικαιώματα!
Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να καταλάβεις πόσο πολύ ένα πρωτάθλημα έχει ομάδες που φτιάχνουν ισορροπία από το να δεις αν υπάρχουν μεγάλα σκορ και εύκολες νίκες. Το 5-0 με το οποίο η Τσέλσι πέρασε νικηφόρα από το «Liberty» το Σάββατο παίρνοντας διαφορά πέντε βαθμών στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο σε έκταση σκορ στην Πρέμιερ Λιγκ για τους πρωτοπόρους φέτος. Ταυτόχρονα το πιο ευρύ σκορ από το 8-0 με το οποίο η Σαουθάμπτον είχε διαλύσει τη Σάντερλαντ τον Οκτώβριο. Πριν από αυτό υπήρχαν δύο 4-0 με τα οποία η Τότεναμ και η Μάν. Γιουνάιτεντ κέρδισαν την ΚΠΡ και οι νίκες της Σαουθάμπτον επί της Νιούκαστλ με την ίδια διαφορά και της Γουέστ Μπρομ στην έδρα της Μπέρνλι.
Γενικά οι νεοφώτιστοι δυσκολεύονται στην Πρέμιερ Λιγκ να βρουν τα πατήματα τους αλλά γενικά φέτος η εικόνα τους είναι αξιοπρεπής και καμία από αυτές που πήραν την άνοδο το περασμένο Μάη δεν είναι σάκος του μποξ.
Ναι, η ΚΠΡ έχει μείον 16 γκολ αρνητικό συντελεστή αλλά αν κάποιος υπολογίσει πως η Φούλαμ τέτοια εποχή πριν 12 μήνες είχε μείον 26 γίνεται αντιληπτό πως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με την ομάδα του Ρέντναπ φέτος.
Μετά από 220 ματς στην Πρέμιερ Λιγκ φέτος μόνο έξι από αυτά (ποσοστό 2,7%) κρίθηκαν με πάνω από τρία γκολ διαφορά! Γενικά αν κάποιος ρίξει μία ματιά στα προηγούμενα δέκα χρόνια θα καταλάβει πως κατά μέσο όρο περίπου 25 ματς κάθε σεζόν στην Πρέμιερσιπ κρίνονται σε διαφορές μεγαλύτερης των τριών τερμάτων. Δηλαδή πρέπει να τετραπλασιαστεί ο αριθμός στο υπόλοιπο της χρονιάς για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και φέτος, πράγμα δύσκολο. Το 2009-10 , ήταν 33 τα ματς που είχαν τέσσερα ή περισσότερα γκολ διαφορά μεταξύ των ομάδων σε ένα ποσοστό που ακουμπούσε το 8.7% του συνόλου των αγώνων. Αντίθετα για να ανακαλύψουμε αντιστοιχία με τη φετινή πρέπει να ανατρέξουμε στο 2002-03 για να διαπιστώσουμε πως 14 παιχνίδια ήταν που έληξαν με ομάδες να θριαμβεύουν με τέσσερα ή πιο πολλά τέρματα ποσοστό που αντιστοιχεί στο 3.7% των αγώνων του πρωταθλήματος.
Στην Αγγλία είναι δεδομένο πως οι τοπ ομάδες βρίσκουν μεγαλύτερη κόντρα από ότι στην Ισπανία ή την Ιταλία από τους λεγόμενους μικρομεσαίους! Στην La Liga η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα σπάνια αντιμετωπίζουν πραγματική αντίσταση από τις ομάδες που είναι στη δέκατη θέση και κάτω. Φέτος στα 17 από τα 189 ματς της Primera Division έβγαλαν νικητή με διαφορά τεσσάρων γκολ ή περισσότερο ενώ στη Μπουντεσλίγκα μετά από μόλις 153 ματς (σε αντίθεση με τα 220 που έχουν διεξαχθεί στην Πρέμιερ Λιγκ 11 νικητές (ποσοστό 7.2%) το πέτυχαν με τέσσερα γκολ τουλάχιστον. Το ίδιο και στη Γαλλία όπου το 5.2% των αγώνων ανέδειξε μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο τόσο μεγάλα σκορ.
Η Ιταλία που στα μάτια και στο μυαλό των πιο πολλών είναι συνυφασμένη η Serie A με τακτική και κλειστά ματς, οκτώ παιχνίδια έβγαλαν μεγάλες διαφορές ένα ποσοστό της τάξης του 4.2%. Και αυτό συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά στο καμπιονάτο από την αρχή του νέου millennium και ύστερα!
Έτσι γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό το πόσο πιο ανταγωνιστικό είναι σε επίπεδο ομάδων το αγγλικό πρωτάθλημα. Δεν υπάρχουν ματς που ο μεγάλος θα κάνει πλάκα ή περίπατο και για αυτό έχουμε τόσες ζημιές που μετατρέπουν όχι μόνο τη μάχη του τίτλου αλλά και τις διεκδικήσεις των εισιτηρίων για το Τσάμπιονς Λιγκ ή την αποφυγή του υποβιβασμού πραγματικά αμφίρροπες! Και αν δει κανείς τον πίνακα παρά το γεγονός πως η Τσέλσι ξέφυγε και πάλι στην πρώτη θέση, το γεγονός πως μεταξύ της τρίτης Σαουθάμπτον και της όγδοης Λίβερπουλ η διαφορά είναι επτά πόντοι ενώ από την Έβερτον μέχρι την τελευταία Λέστερ μεσολαβούν οκτώ ομάδες και μόλις έξι βαθμοί.
Και επίσης εκείνο που κάποιος πρέπει να έχει πάντα υπόψη του είναι πως καμία ομάδα στην Αγγλία δεν παρατά το παιχνίδι ακόμη και αν χάνει με μεγάλο σκορ κάτι που αποτελεί και το κλειδί σε όλη την κουβέντα!
Στην Ισπανία μόνο μπορούν να ισχυριστούν πως υπάρχει ανάλογη ανταγωνιστικότητα αφού μεταξύ της πρώτης Ρεάλ και της πέμπτης Βαλένθια η διαφορά είναι μόλις επτά βαθμοί, ενώ και η ουραγός Γρανάδα με 14 δεν απέχει περισσότερους από επτά βαθμούς από τη μέση της βαθμολογίας. Αντίθετα η Ιταλία χάνει με κάτω τα χέρια σε όλους τους τομείς, αφού μετά τη Γιουβέντους που έχει 46 βαθμούς και τη Ρόμα που ασθμαίνοντας κρατιέται πίσω της με 41 ακολουθεί το χάος. Η τρίτη Νάπολι έχει 33 πόντους και όσο πάμε παρακάτω το χάσμα μεγαλώνει αφού ήδη δύο ομάδες, η Τσεζένα και η Πάρμα με 9 βαθμούς έχουν ξεμείνει στην ουρά! Μπουντεσλίγκα είναι υπόθεση μόνο της Μπάγερν που έχει ήδη στον πρώτο γύρο 11 βαθμούς περισσότερους από την Βόλφσμπουργκ (45-34) και το ενδιαφέρον το κρατά ζωντανό η εμπλοκή της Ντόρτμουντ σε περιπέτειες!
Οι αριθμοί λοιπόν έρχονται για να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν από πέρσι όταν και έγινε ένα εκπληκτικό πρωτάθλημα που διεκδίκησαν τέσσερις ομάδες και κρίθηκε ουσιαστικά στο τέλος: η Πρέμιερ Λιγκ είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στην Ευρώπη!
Πηγή: england365.gr