Facebook Pixel Για ποιο 7-0 "μιλάμε";
Ποδόσφαιρο
| 2023-03-06 18:10:00

Για ποιο 7-0 "μιλάμε" - Όλα τα... λεφτά ο Σαλάχ και το ξέσπασμα του Κλοπ

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Για ποιο 7-0 "μιλάμε" - Όλα τα... λεφτά ο Σαλάχ και το ξέσπασμα του Κλοπ

Ούτε κι η Λίβερπουλ πολύ κατάλαβε πως κατάφερε να ταπεινώσει την «αιώνια» Μάντσεστερ μ’ ένα αφοπλιστικό 7-0: την πλέον βαριά ήττα των «Κόκκινων Διαβόλων» στην ιστορία της Premier League, πρώτη σε 92 χρόνια, αλλά και 4ο 7-0 της ύπαρξής της ύστερα από εκείνα από Μπλάκμπερν (1926), Άστον Βίλλα (1930) και Γουλβς (1931).

 Φυσικά, δεν το πολύ κατάλαβε ούτε κι η Γιουνάιτεντ, γιατί μπήκε στο «Άνφιλντ» με την αλαζονεία μίας ομάδας που παρέμενε αήττητη επί 11 συνεχόμενα παιχνίδια, σε όλες τις διοργανώσεις. Που μόλις είχε προσθέσει ένα ακόμη Λιγκ Καπ (Carabao Cup), στην πλούσια τροπαιοθήκη της. Που μετά την ταραχώδη της εκκίνηση στο φετινό πρωτάθλημα, και τη λύτρωση για την, επιτέλους απομάκρυνση του Κριστιάνο Ρονάλντο είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στην 3η θέση και ως ασταμάτητη είχε πειστεί πως θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμη και την Premier.

 Ξύπνησε όμως απότομα από το όνειρό της, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν και τόσο… United, ενωμένη κι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ του «Άνφιλντ», όπου η Λίβερπουλ, που αντίθετα είχε ήδη πετάξει στα σκουπίδια πολύ νωρίς τα όποια όνειρα για Premier, Κύπελλο ή και Champions League εμφανίστηκε ξαφνικά κι  απότομα σκαρφαλώνοντας μ’ εκκωφαντικό τρόπο σε τροχιά Ευρώπης. Ούτε κι εκείνη όμως, χωρίς να πολύ καταλάβει πως το κατάφερε.

 Ίσως και γι’ αυτό, την επομένη του 7-0 ακόμη κι οι τοπικές εφημερίδες, είτε από ευγένεια, είτε από αφωνία και παγωμάρα προτίμησαν να τονίσουν πολύ περισσότερο το ρεκόρ του Σαλάχ, που με 129 γκολ, ένα περισσότερο από τον Ρόμπι Φάουλερ, έγινε, επί εποχής Premier ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ. Παρά με την 7άρα σε βάρος μίας ομάδας, αλλά και μιας πόλης που τη δεκαετία του ’60 μισούνταν θανάσιμα για χίλιους, δύο λόγους: για τον Τζορτζ Μπεστ και τη βιομηχανική επανάσταση, το Μάντσεστερ, για τους Μπιτλς και το Λιμάνι της, το Λίβερπουλ. Κι επειδή βρισκόμαστε στην Αγγλία, μία από τις τελευταίες πατρίδες της ρομαντικής δημοσιογραφίας, η Liverpool Echo’s, μετά τον Σαλάχ προτίμησε να υπογραμμίσει το ξέσπασμα του Γιούργκεν Κλοπ, σε βάρος οπαδού της Λίβερπουλ που μόλις είχε πανηγυρίσει, με έντονο, άκομψο κι εντελώς μακριά από τη λογική του ως προς το fair- play, τρόπο το γκολ με το οποίο ο Φιρμίνιο τοποθετούσε την 7η ταφόπλακα στα εναπομείναντα κομμάτια των «Κόκκινων Διαβόλων».

 Για την ιστορία ήταν η βαρύτερη ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτιντ από την «αιώνια» Λίβερπουλ. Η βαρύτερη στην Premier League και 4η βαρύτερη όλων των εποχών στο αγγλικό πρωτάθλημα, μετά τα εξίσου 7-0 από Μπλάκμπερν, Άστον Βίλλα και Γουλβς προ 92ετίας. Ενώ στις μαύρες σελίδες του palmares της έχουν καταγραφεί επίσης ένα 0-6 από την Άστον Βίλλα, το 1914, ένα 1-7 από τη Νιουκάσλ το 1927 κι ένα 0-6 από την Χάντερσφιλντ το 1930, κι οι τρεις στο «Ολντ Τράφφορντ».

 Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερή της νίκη ήταν το 10-0 σε βάρος της Άντερλεχτ στο Κυπελλούχων του ’56, το 7-1 σε βάρος της Ρόμα στο Champions League του 2007. Ενώ στο πρωτάθλημα, το 10-1 με τη Γουλβς το 1892 και τέσσερα 9-0, με την Ουόλσολ (1895), την Ντάργουϊν (1898), την Ίπσουϊτς (1995) και τη Σαουθάμπτον (2021).

 Την Κυριακή ήρθε και το κάζο του «Άνφιλντ», όπως όμως ήδη υπογραμμίσαμε τι είναι ένα 7-0 μπροστά στο ρεκόρ του Σαλάχ ή την έκρηξη του Κλοπ;

    

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags