Μετά τον Χάαλαντ, βέβαια η έννοια του «Perfect No 9» έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: απλούστατα, είτε γιατί δεν υπάρχει, είτε γιατί δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Ωστόσο, με μία επένδυση μεταξύ 80 και 150εκ. ευρώ κάτι γίνεται: κι ας λέγονται Κέιν, Τουράμ, Βλάχοβιτς, Λουκάκου, Κόλο Μουάνι, Όσιμεν, Χόιλουντ ή Χάβερτς…
Δεν μάθαμε ποτέ το ακριβές ποσό που δαπάνησε πέρυσι η Σίτι για ν’ «απαγάγει» τον Χάαλαντ από τη Ντόρτμουντ. Παρά μόνο, ότι η ρήτρα αποδέσμευσης είχε οριστεί στα 60εκ. ευρώ. Λίγα, πολύ λίγα για έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, πρώτο σκόρερ της Premier στο ντεμπούτο του και πολύ κοντά σ’ ένα ιστορικό Treble. Όσα και να ήταν όμως, πραγματικά χαλάλι του. Δεν είναι καν 22 ετών: εδώ η Τόττεναμ ζητάει 100εκ., μάλιστα ακατέβατα για τον 30χρονο, πλέον, Χάρι Κέιν. Κι αυτή τη φορά, το πιθανότερο είναι ότι θα τα πάρει.
Είναι χρόνια που, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Τόττεναμ, αλλά και της Εθνικής Αγγλίας κυκλοφορεί μόνιμα με μία βαλίτσα στο χέρι. Τη μία τον ήθελε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την άλλη η Ρεάλ, πέρυσι ο Τούκελ στην Τσέλσι, φέτος πάλι ο Τούκελ, αλλά στη Μπάγερν Μονάχου. Το πιθανότερο όμως είναι να καταλήξει στην Ισπανία, αφενός γιατί είναι η μόνη διατεθειμένη να «σκάσει» τα 100, αφετέρου γιατί στον άξονα Λονδίνου- Μαδρίτης ο Λέβι έχει ξανά κάνει χρυσές δουλειές των 100εκ., πάντα, η κάθε μία: πρώτα με τον Μπέιλ, ύστερα με τον Μόντριτς.
Σημαντικό ρόλο, βέβαια αναμένεται να παίξει και η τελική γνώμη του νέου προπονητή της Τόττεναμ, Έλληνο- Αυστραλού Άγγελου Ποστέκογλου. Αν και τα 58, από τα 114 γκολ της φετινής Σέλτικ τα είχαν πετύχει τρεις «κοντοστούπηδες»: τα 27 ο Ιάπωνας Φουρουκάσι (1.70 ύψος), τα 20 ο Ισραηλινός, Λίελ Αμπάντα (1.68 ύψος) και τα 11 ο Πορτογάλος Ντιόγκο Γιότα (1.75 ύψος). Πράγμα που σημαίνει ότι στο αγαπημένο του 4-3-3 του αρέσει να παίζει με κοντούς, γιατί είναι γρήγοροι και, κυρίως «δαιμόνιοι».
Χωρίς τον Κέιν, οι επιλογές περιορίζονται, όχι όμως και τόσο: γιατί όπως έχουμε ήδη αναφέρει όποιος δαπανήσει από 80 έως και 150εκ. ευρώ μπορεί να πάρει κάτι αντίστοιχο, μπορεί και καλύτερο.
Η Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα δίνει 80 στην Τσέλσι για τον Γερμανό Κάι Χάβερτς, που είχε έρθει με 62 από τη Λεβερκούζεν. Και δεν βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του νέου προπονητή, Ποτσετίνο ο οποίος ζήτησε από τον Ρομέλου Λουκάκου να επιστρέψει στο Λονδίνο. Ο διεθνής Βέλγος , που είχε αποκτηθεί από την Ίντερ 97.5 εκ. και με τη σειρά του, από τη Γιουνάιτεντ με 80, ζήτησε από τους Nerazzurri να ανανεώσουν τον δανεισμό του, από την Τσέλσι με άλλα 9.5εκ. γιατί ανεξάρτητα από το ποιος θα πάρει το Champions League εκείνος κι η οικογένειά του δεν θέλουν να το κουνήσουν ρούπι από το Μιλάνο.
Εάν ναυαγήσει κι η περίπτωση Χάβερτς, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έχουν έτοιμη τη λύση του 25χρονου, διεθνούς Γάλλου επιθετικού Μάρκους Τουράμ, γιου του παλιού αμυντικού Λιλιάμ, που η Γκλάντμπαχ αγόρασε από την Γκινγκάμπ με 12εκ. και τώρα δεν τον πουλάει με λιγότερα από 150. Για τον Τουράμ, όμως ενδιαφέρεται σοβαρά και η Παρί Σεν Ζερμέν, μάλιστα ύστερα από προσωπική εισήγηση του Κιλιάν Εμπαπέ, απ’ ότι φαίνεται ο μόνος από τους πρώην «τρεις τενόρους» που θα παραμείνει στο Παρίσι, μετά τη φυγή του Μέσι και τη, σχεδόν του Νεϊμάρ.
Κοινό ενδιαφέρον, Μάντσεστερ και Παρί υπάρχει και για τον άλλο, διεθνή ταλαντούχο Γάλλο, 24χρονο επιθετικό της Άϊντραχτ, Κόλο Μουάνι, που μπορεί να γεννήθηκε λίγο έξω από το Παρίσι, αλλά από μικρός ονειρεύεται μία μέρα να παίξει στην Premier League. Κανένα πρόβλημα, είπε και η Άίντραχτ: αρκεί να βρεθεί ομάδα να πληρώσει 120εκ. ευρώ.
Από τους εναπομείναντες σέντερ- φορ ο φθηνότερος είναι ο 23χρονος Σέρβος Ντούσαν Βλάχοβιτς, που απέτυχε (… να’ ταν μόνο αυτός), στη Γιουβέντους η οποία εξετάζει την επίσημη πρόταση 80εκ. από την Τσέλσι. Πάνω κάτω, τόσα κοστολογείται και ο Αργεντινός, Λαουτάρο Μαρτίνεζ της Ίντερ, αλλά και ο 33χρονος, όμως, Ζοσέλου της Εσπανιόλ που για τον Αντσελόττι δεν διαφέρει και πολύ, σε τεχνική από τον Μπενζεμά ή ο 20χρονος Ανσού Φατί της Μπαρτσελόνα.
Ανεβαίνοντας την οικονομική σκάλα, πάλι ξεπερνάμε τα 100εκ. Τόσα ζήτησε η Αταλάντα για τον 20χρονο Δανό, Ράσμους Χόιλουντ που απέκτησε με 17εκ. από τη Στουρμ Γκρατζ η οποία, με τη σειρά της τον είχε πληρώσει μόνο 1.8 στην Κοπεγχάγη. Ενώ 130εκ. ήταν η τιμή που ζήτησε η Νάπολι για τον Νιγηριανό Βίκτορ Όσιμεν, που τον είχε αποκτήσει με 80 από τη Λιλ και έπαιξε φέτος καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου ύστερα από 33 χρόνια…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον κλείνει από Premier και... σβήνει τον Ασένσιο - Σούπερ μεταγραφή για τη Ρεάλ - Δεν είναι ο Κέιν! (ΒΙΝΤΕΟ)