Στα 26του σήμερα, κι αφού χάρη στη Νόττινγκαμ Φόρεστ εκπλήρωσε πέρυσι το όνειρο της απόβασης στο ωραιότερο πρωτάθλημα του κόσμου, ο Ταϊβο Αβονίγι όχι μόνο καθιερώθηκε ως έναν από τους πλέον δυνατούς και ταλαντούχους επιθετικούς στην Αγγλία, αλλά με 3.5εκ. ευρώ το χρόνο, εκείνα τα τούβλα μπορεί πλέον να τα αγοράσει.

 Οι πρώτοι, βέβαια scouters που οσφράνθηκαν το ταλέντο του χτύπησαν το ‘10 την πόρτα της Λίβερπουλ κι επί ενάμιση χρόνο προσπαθούσαν να την πείσουν ότι το παιδί θα είχε μπροστά του μία μεγάλη καριέρα. Αρχικά οι Reds φάνηκαν δύσπιστοι και σκεπτικοί, εν μέρει με το δίκιο τους γιατί δεν επενδύεις τόσο απλά μισό εκ. ευρώ για έναν, τότε 13χρόνο. Όταν όμως, το ΄13 η Νιγηρία στέφθηκε, με δικά του γκολ παγκόσμια πρωταθλήτρια Under 17 τον απέκτησαν από την Ιλορίν και τον έφεραν στο «Άνφιλντ».

 Το παιδικό του όνειρο ν’ αγωνιστεί μία μέρα στην Premier League είχε μόλις εκπληρωθεί, αλλά κράτησε λίγο γιατί λόγω γραφειοκρατίας δεν μπορούσε να βγάλει άδεια εργασίας κι έτσι η Λίβερπουλ αναγκάστηκε να τον δώσει δανεικό στη Γερμανία (Φρανκφούρτη), την Ολλανδία (Μπρέντα), το Βέλγιο (Μουσκρόν και Γκεντ) και ξανά στη Γερμανία (Μάιντς), όπου άρεσε στην Ουνιόν Βερολίνου που ύστερα από 25 γκολ και 9 ασίστ σε δύο σεζόν, το ’21 τον αγόρασε από τη Λίβερπουλ με 8.5εκ. ευρώ και το ’22 τον πούλησε στη Νόττινγκαμ με 17, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ, για ποδοσφαιριστή στην «πατρίδα» του Ρομπέν των Δασών.

 

 Χαλάλι η επένδυση, γιατί με τα γκολ (7) που πέτυχε πέρυσι, κυρίως το πλέον καθοριστικό στο «Emirates» με την Άρσεναλ, ο Ταϊβο έπαιξε σημαντικό ρόλο για την παραμονή της Φόρεστ στην κατηγορία. Και ξανά χαλάλι η επένδυση, γιατί στις πρώτες 4 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος έχει ήδη πετύχει τρία γκολ και μία ασίστ επιδόσεις, που θ’ αποφέρουν πολύ πιο σύντομα και τη λεγόμενη απόσβεση. Γκολ στην Άρσεναλ, στην ήττα με 2-1 της πρεμιέρας. Γκολ στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στη νίκη με 2-1, γκολ και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην ήττα του «Ολντ Τράφορντ» (εντελώς τσάμπα, γιατί κέρδιζε 0-2 στα πρώτα 4’) με 3-2, και αριστουργηματική ασίστ στο 0-1 με το οποίο ο Ελάνγκα πάγωσε «Στάμφορντ Μπριντζ» και Τσέλσι μαζί.

 Βέβαια, η σχέση του Ταϊβο με τον Ρομπέν των Δασών, τον φανταστικό ήρωα του 14ου αιώνα και του αγγλικού φολκλόρ, που έκλεβε από τους πλούσιους στο δάσος του Σέργουντ, έξω από το Νόττινγκαμ και τα μοίραζε στους φτωχούς, μπορεί να μοιάζει εντελώς άτοπη ή επίσης φανταστική, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Γιατί με τα πρώτα του χρήματα όχι μόνο φρόντισε ν’ αγοράσει χιλιάδες τούβλα για την οικογένειά του, αλλά επιπλέον αποκαθιστώντας άμεσα το «σεληνιακού» τύπου, γήπεδο της Ιλορίν απ’ όπου και είχε ξεκινήσει το μακρύ του ταξίδι πριν κατακτήσει την Premier League…