Γιατί οι τελευταίες της εμφανίσεις απέδειξαν ακριβώς το αντίθετο: ότι το μυαλό των παικτών βρισκόταν εντελώς αλλού, όπως για παράδειγμα στο -10 που επιβλήθηκε στην Έβερτον ή στα έξω δικαστικά ζητήματα που επηρέαζαν εμφανώς, τόσο τους ίδιους, όσο το όποιο μέλλον της αδιαμφισβήτητης, τελευταίας «βασίλισσας» σε Αγγλία και Ευρώπη.
Τώρα, λοιπόν που η Σίτι ήρθε σε οριστική συμφωνία με την Premier League για έναρξη της maxi δίκης, όχι νωρίτερα από το Φθινόπωρο του ’24, όπου θα πρέπει να υπερασπιστεί από τις 115 κατηγορίες παραβίασης του λεγόμενου financial fair- play, που αφορούσαν μάλιστα μόνο την ποδοσφαιρική περίοδο 2009-’10 (!). Τώρα επίσης που εξασφάλισε ότι η όποια ετυμηγορία δεν θα εκδοθεί πριν το Καλοκαίρι του ’25, τώρα λοιπόν, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της και να επικεντρωθεί σε αυτό που είχε μάθει να κάνει καλύτερα. Να κερδίζει τα παιχνίδια, με γκολ και θέαμα. Γιατί, από τις τελευταίες της εμφανίσεις ακόμη και ο πλέον αστοιχείωτος θ’ αντιλαμβανόταν πως κάτι δεν πάει καλά. Και ότι κάτι, ξαφνικά χάλασε, στράβωσε, μπλόκαρε στην καλό κουρδισμένη μηχανή του Γκουαρδιόλα.
Το αποδεικνύει εξάλλου και ο αλάθητος Νόμος των αριθμών: 4-4 με την Τσέλσι, στο Λονδίνο, 1-1 με τη Λίβερπουλ, στο Μάντσεστερ, 3-3 με την Τόττεναμ, πάλι στο «Etihad» και ενδιάμεσα ένα ψυχοφθόρο 3-2 για το Champions League με τη Λειψία η οποία συν τις άλλοις είχε προηγηθεί 0-2 στα πρώτα 33 λεπτά. Τρεις, και μάλιστα συνεχόμενες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα η Σίτι είχε να φέρει από το μακρινό 2009, με τότε προπονητή τον Μαρκ Χιούζ. Ενώ εξυπακούεται ότι ήταν και οι τρεις πρώτες, συνεχόμενες επί εποχών Γκουαρδιόλα που μέχρι στιγμής έχει ήδη δει την ομάδα του να χάνει άλλες τρεις φορές: δύο στην φετινή Premier League, από την Άρσεναλ (1-0) και τη Γουλβς (2-1), μία από τη Νιουκάσλ (1-0) που σήμαινε και τον πρόωρο αποκλεισμό από το Λιγκ- Καπ.
«Κάτι δεν πάει καλά: οι παίκτες κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, άλλοι παίζουν με έντονο εκνευρισμό, άλλοι πάλι βαριεστημένα», έγραψε στην ανάλυσή του για το skysports ο άλλοτε διεθνής Άγγλος αμυντικός της Σίτι, Μίκα Ρίτσαρντς. «Κάτι τους απασχολεί. Το κλίμα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι». Όπως δεν ήταν κομψός, έως πρωτοφανές ο τρόπος με τον οποίο ο Χάλαντ επιτέθηκε φραστικά, και μετά με «άγριες» διαθέσεις στον διαιτητή του 3-3 με την Τόττεναμ, Σάιμον Χούπερ γιατί σφύριξε τη λήξη (στο 95’), τη στιγμή που ο Γκρίλις είχε μία υποθετική ευκαιρία για μία τελευταία επίθεση. Ο Χούπερ το σημείωσε, και τα πλάνα βρίσκονται ήδη στη διάθεση της Football Association που αναμένεται σύντομα να τιμωρήσει τουλάχιστον με μία -μην είναι και περισσότερες- αγωνιστική τον Νορβηγό.
Η «κατηφόρα», τρόπος του λέγειν γιατί παρόλο τα στραβοπατήματα παραμένει σε απόσταση ασφαλείας τριών βαθμών από την πρωτοπόρο Άρσεναλ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν η Premier League αφαιρούσε ξαφνικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα και κυρίως δυνατότητα έφεσης, 10 βαθμούς από την Έβερτον για μία και μοναδική παράβαση του financial fair- play της περυσινής περιόδου. Σκέφτηκαν τότε, εκεί στο Μάντσεστερ: εάν για μία παράβαση επιβλήθηκε το -10, τότε εμείς με 115 τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε; Υποβιβασμός κατηγορίας ή και πολλών κατηγοριών ή ένα πρόστιμο μαμούθ; Και αν μας υποβιβάσουμε τώρα, τι θα γίνει με το τελευταίο Champions League που κατακτήσαμε;
Όλες τους ανησυχίες εύλογες και αποσταθεροποιητικές με τη διαφορά ότι η Μαρσέιγ, το ’93 είχε υποβιβαστεί για ένα εντελώς διαφορετικό λόγο. Σοβαρότατος, μεν, αλλά αφορούσε το λεγόμενο «Σκάνδαλο Βαλανσιέν», το παιχνίδι του γαλλικού πρωταθλήματος που η τότε ομάδα του Μπερνάρντ Ταπί αποδείχθηκε πως είχε εξαγοράσει. Η περίπτωση της Σίτι είναι διαφορετική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν διατρέχει τον κίνδυνο υποβιβασμού. Το αντίθετο. Με τους αυστηρότατους κανονισμούς που ισχύουν, είναι και το πλέον πιθανό: όχι όμως πριν το καλοκαίρι του ’25…