Μεταφορικά, στην περίπτωση των «Blues» τον ρόλο του «Παναγιότατου» έπαιξε για χρόνια ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και όταν τον ανάγκασαν, λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία να πουλήσει, σχεδόν τα πάντα, το συνεχίζει με την ίδια, επενδυτική μανία ο Αμερικανός Τοντ Μποέλι. Γιατί στην Τσέλσι έτσι βλέπουν τα πράγματα: τα αίτια του κάθε κακού, αλλά παράλληλα και η λύση κάθε καλού βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στην αγοραστική και την επενδυτική δύναμη μίας ομάδας.
Δώσε, λοιπόν 121εκ. ευρώ στη Μπενφίκα για τον Αργεντινό, φρέσκο παγκόσμιο πρωταθλητή, Έντσο Φερνάντεζ. Δώσε 100εκ. ευρώ στη Σαχτάρ για τον (αόρατο) Μιχάιλο Μούντρικ. Δώσε 133εκ. ευρώ στη Μπράιτον για το (φάντασμα) του Μόισες Καϊσέντο. Δώσε 60εκ. στη Λειψία για τον (ακόμη άφαντο, αλλά λόγω τραυματισμού) Κριστοφέρ Νκουνκού. Δώσε και 85εκ. στη Μονακό για τους Μπαντιασίλε και Ντισασί, άσχετα εάν ο καλύτερος αμυντικός παραμένει ο 39χρονος Τιάγκο Σίλβα. Δώσε 47εκ. στη Σίτι για τον Κόουλ Πάλμερ και άλλα 38 στη Βιγιαρεάλ για τον Νίκολας Τζάκσον, μέχρι στιγμής οι μόνοι που, πραγματικά άξιζαν το κάθε σεντ των μεταγραφών τους.
Τα υπόλοιπα αποδείχθηκαν πεταμένα λεφτά. Μία άνευ λόγου και αιτίας επίδειξη ισχύος από μία διοίκηση που δεν ξέρει τι της γίνεται και που, μόνο μέσα στο ’23 άλλαξε τέσσερις προπονητές πιστεύοντας ότι θα κατάφερναν ν’ αλλάξουν ρότα. Ο Γκρέιαμ Πότερ παρέμεινε στον πάγκο των «Blues» 206 ημέρες, με 12 νίκες και 11 ήττες. Ο Μπρούνο Σαλτόρ, 4 ημέρες: μηδέν νίκες, 1 ισοπαλία. Ο Φρανκ Λάμπαρντ 52 ημέρες, με 1 νίκη και 8 ήττες. Και ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο συμπλήρωσε ήδη 167 ημέρες, χωρίς όμως ιδιαίτερα αποτελέσματα: 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 19 παιχνίδια, όλων των διοργανώσεων.
Λίγες, πολύ λίγες για μία ομάδα που επένδυσε σχεδόν 900εκ. ευρώ για να κάνει τη λεγόμενη διαφορά, και που αντίθετα φυτοζωεί στη 10η θέση της Premier League με μόλις 22 βαθμούς (6 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες). Για να φέρουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε της Έβερτον, θα είχε ήδη 26 εάν δεν της αφαιρούσαν 10 βαθμούς για παραβίαση του Financial Fair Play.
Στατιστικά, λοιπόν, το «Annus Horribilis» της Τσέλσι, που ύστερα από τις συνεχόμενες ήττες στο πρωτάθλημα, με Έβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πανηγύρισε σαν τρελή το 2-0 με την ουραγό Σέφιλντ Γιουνάιτεντ μεταφράζεται στη μιζέρια των 10 μόλις νικών στα 40 παιχνίδια του 2023. Συνολικά 40 βαθμοί που σημαίνουν σκάρτα ένας βαθμός ανά αγώνα, την ώρα που για παράδειγμα η Σίτι πέτυχε 27 νίκες σε 38 παιχνίδια.
Ο Ποτσετίνο, βέβαια επιμένει ότι είναι μία ομάδα νέα, που χρειάζεται τον χρόνο και τους ρυθμούς της επισημαίνοντας, ωστόσο στη διοίκηση να έχει τα μάτια της ανοικτά στην περίπτωση που ο Νιγηριανός, Βίκτορ Όσιμεν (…δώσε, δηλαδή κι άλλα 100εκ.), δεν ανανεώσει με τη Νάπολι. Οι φίλαθλοι όμως, και με το δίκιο τους περιμένουν πολλά περισσότερα. Και η πλάκα είναι ότι το καταστροφικό 2023 μπορεί να τελειώνει, αλλά πρακτικά θα τελειώσει σε 4 παιχνίδια. Στις 19, για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ με τη Νιουκάσλ και μετά τρία συνεχόμενα της Premier League: στις 24 με Γουλβς, εκτός, στις 27 με την Κρίσταλ Πάλας, εντός και στις 30 με τη Λούτον, πάλι εκτός. Τέσσερα παιχνίδια που μπορεί ν’ αυξήσουν τις νίκες της Τσέλσι στις 14, μες στην ηλιακή χρονιά ή να παραμείνει στις 10. Στα χέρια της είναι. Πάντως, όπως αποδεικνύεται, το βέβαιο είναι ότι τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά, τον Πάπα, δεν έχει σημασία…