Ως παίκτης, ο Άρνε Σλοτ ήταν ένας απόλυτα αξιοπρεπής μέσος, με το μεγαλύτερο μέρος των εμφανίσεών του να έρχεται στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας. Ήταν πολύ καλός τεχνικά, συνήθως έπαιζε ως επιθετικός χαφ ή ως Νο 10, αλλά είχε πολλά μειονεκτήματα, όπως είναι το τρέξιμο.

Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βασιστεί σε άλλους γύρω του. Οι περιορισμοί του ως παίκτη τον βοήθησαν να γίνει ο προπονητής που είναι σήμερα, επειδή ενίσχυσαν την εκτίμησή του για το πώς να κάνει μια ομάδα να λειτουργεί συλλογικά.

Από παίκτης, κατευθείαν προπονητής

Αμέσως, όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2012 εντάχθηκε στην ακαδημία νέων του συλλόγου ως προπονητής. Πάντα είχε τον... προπονητή μέσα του.

Ακόμα και όταν ήταν ποδοσφαιριστής ρωτούσε τον προπονητή γιατί χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες τακτικές. Και στα αποδυτήρια, μιλούσε στην ομάδα για παράδειγμα για έναν τρόπο πίεσης ή άμυνας. Ρωτούσε: «Γιατί το κάναμε έτσι; Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο;». Θα έκανε προτάσεις στους προπονητές του.

Η συνεργασία με τον Τεν Κάτε

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, Χενκ Τεν Κάτε, πήρε τον Άρνε Σλοτ στη Μπρέντα . Δούλεψαν μαζί τη σεζόν 2002-03, όταν ο Σλοτ ήταν 24 ετών. Ήταν ένας από εκείνους τους παίκτες που χρησιμοποιούσαν τον χρόνο του στο γήπεδο ως εκτεταμένη μαθητεία. Πέρασε ως προπονητής στην Καμπούρ και στην Άλκμααρ για να γίνει βοηθός του Φαν ντεν Μπρομ σε ηλικία μόλις 39 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο Σλοτ ξεκαθάρισε τι είδους ποδόσφαιρο ήθελε να παίξει, βοηθούμενος από μια σειρά διαμορφωτικών σχέσεων με άλλους προπονητές.

To 60-40

Σε αυτό που δίνει σημαντική έμφαση είναι πως πιστεύει ότι μόνο το 60% είναι η ιδέα και το 40% είναι πόσο ξεκάθαρα το εξηγεί, αυτή είναι η ικανότητά του να επικοινωνεί. Οι ιδέες του προβάλλονται στον αγωνιστικό χώρο επειδή οι σκέψεις του είναι ξεκάθαρες και τα λόγια του είναι προσεκτικά επιλεγμένα.

Θέλει πάντα να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, θέλει πάντα την κατοχή, θέλει πάντα ένα καλό στήσιμο από τον τερματοφύλακα για να βρει ελεύθερο χώρο και ελεύθερους παίκτες στη μεσαία γραμμή. Δεν είναι μυστικό ότι τρελαίνεται με τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον θεωρεί παράδειγμα προς μίμηση.

Με πρότυπο τον Πεπ

Ο Άρνε Σλοτ εμπνέεται επίσης από διάφορους άλλους προπονητές όπως οι Μαρσέλο Μπιέλσα, Χόρχε Σαμπάολι, Γιούργκεν Κλοπ, Λουτσιάνο Σπαλέτι και Μίκελ Αρτέτα. Όλοι έχουν τις δικές τους ιδέες, το ίδιο και αυτός, αλλά ένα κοινό που έχουν όλοι είναι η έντασή τους.

Του αρέσει να συνεργάζεται με νεότερους παίκτες που θέλουν να μάθουν και η εστίασή του είναι στο συλλογικό κομμάτι. Πιστεύει ότι η ομάδα κάνει το άτομο να φαίνεται καλό.

Επιθετικό ποδόσφαιρο

Πάνω από όλα, προτεραιότητα είναι η ψυχαγωγία του ποδοσφαίρου. "Ο στόχος δεν είναι να κερδίσουμε με οποιοδήποτε κόστος, αλλά να προσφέρουμε συναρπαστικό, όσο και νικηφόρο, ποδόσφαιρο", αναφέρει.

Η απλή προσέγγισή του έκανε τους παίκτες του να πιέζουν για 90 ολόκληρα λεπτά για να αμυνθούν από μπροστά πριν προσπαθήσουν να ελέγξουν την κατοχή.

Ο Σλοτ πιστεύει ότι το αμυντικό ποδόσφαιρο τύπου Ζοσέ Μουρίνιο είναι πιο κουραστικό και επίσης λιγότερο διεγερτικό για τους παίκτες - και τα αποτελέσματά του μιλούν από μόνα τους.

Πέρσι, ο Ολλανδός τεχνικός σήκωσε το πρωτάθλημα με τη Φέγενορντ και φέτος πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας.