Απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειάζεται 11 «Gunners» που να ξέρουν να… πυροβολούν προς την ίδια κατεύθυνση, ο Αρτέτα ζήτησε από τον κάθε ποδοσφαιριστή του να υποβληθεί στο φημισμένο τεστ του Πολωνό- Αμερικανού ψυχολόγου, Τζόσεφ Τζάστροου.

 Μία παμπάλαια, άνω των 130 χρόνων, εικονογραφημένη ψυχολογική μέθοδος που αλλάζει μορφή ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία την παρατηρούμε. Εάν την κοιτάξουμε από αριστερά, μοιάζει με πάπια, ενώ από δεξιά, η ίδια ακριβώς φιγούρα με κουνέλι. Εν ολίγοις είναι το φαινόμενο της ψευδαίσθησης και στην Ψυχολογία χρησιμοποιείται για ν’ αποδειχθεί ότι, στην καθημερινότητά μας μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξουν πολλές πραγματικότητες, ανάλογα με την οπτική γωνία που τις παρατηρούμε.

 

 Ποδοσφαιρικά μιλώντας, η μέθοδος- Τζάστροου μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σχέση ή βαρύτητα. Για τον Αρτέτα όμως έχει τη δική της σημασία γιατί αποκλειστικό του μέλημα είναι να χτίσει ένα σύνολο το οποίο, ανεξάρτητα από το εάν βλέπει μία πάπια ή ένα κουνέλι θα πρέπει να μάθει να κοιτάει και να παρατηρεί τον ίδιο, ακριβώς στόχο.

 Μιλώντας για λογαριασμό του «Arsenal: All or Nothing», μία μίνι, τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ ο Αρτέτα επανέλαβε «τη σημασία του να κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση γιατί εάν εγώ βλέπω το άσπρο κι εσύ το μαύρο σημαίνει πως βρισκόμαστε σε παράλληλους δρόμους και όχι στον ίδιο».

 Η συγκεκριμένη, του Τζάστροου ήταν η λεγόμενη «light» μέθοδος. Γιατί ο Ισπανός προπονητής υπέβαλλε τους ποδοσφαιριστές του και σε μία ακόμη περισσότερο άγρια, έως τρομακτική δοκιμασία. Προσέλαβε μία ομάδα επαγγελματιών «τσαντάκηδων» και ένα βράδυ, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου για τη νέα σεζόν και με παρούσα όλη την ομάδα τους έδωσε το ελεύθερο να τους «ξαφρίσουν» ό,τι είχαν και δεν είχαν πάνω τους. Κάποιοι απ’ αυτούς δεν πήραν χαμπάρι τι συνέβη, κάποιοι άλλοι συνειδητοποίησαν ότι τα πορτοφόλια τους, τα κινητά τους, ακόμη και πανάκριβα ρολόγια είχαν κάνει φτερά. Φυσικά όλα επεστράφησαν, αλλά ήταν ένα καλό, όσο σκληρό μάθημα για να μάθουν να βρίσκονται σε μόνιμη εγρήγορση, τόσο εντός, όσο εκτός γηπέδων.