Αναπόφευκτο, ανήμερα του «Boxing Day», η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να φύγει και από το «Μολινό» του Γουλβερχάμπτον με την 4η της ήττα, στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Premier League. Είχαν προηγηθεί το 2-0 από την Άρσεναλ και το 2-3 από τη Νότινγκαμ Φόρεστ. Ενδιάμεσα η απίστευτη, και όμως αληθινή αναλαμπή στο σπίτι της «αιώνιας» Σίτι (1-2) και μετά, ξανά μανά άλλες δύο σφαλιάρες: 0-3 από τη Μπόρνμουθ και 2-0 από τη Γουλβς που αντίθετα, από τότε που την ανέλαβε ο άλλοτε προπονητής του Ολυμπιακού, κι εκείνος Πορτογάλος, Βίτορ Περέιρα μετράει ήδη 2 στις 2 νίκες.

 Ο συμπατριώτης του όμως, όχι μόνο αδυνατεί ν’ αναστήσει τη Γιουνάιτεντ, αλλά μέσα σ’ ένα μόλις μήνα, από το ντεμπούτο του στις 24 Νοεμβρίου (1-1 στο Ίπσουιτς), και έχοντας ηττηθεί 5 φορές, σε 10 παιχνίδια, όλων των διοργανώσεων ήδη κατάφερε να γράψει μία ιδιαίτερα αρνητική σελίδα ως τον 2ο χειρότερο προπονητή στην Ιστορία των «Red Devils» μετά τον Ουόλτερ Κρίκμερ τον οποίο, ο Ιανουάριος του μακρινού 1932 τον είχε βρει με 6 ήττες σε 10 αγώνες.

 Ρε παιδιά, μήπως δεν έφταιγε μόνο ο Τεν Χαγκ για την προ- Αμορίμ κατάσταση; Και ποιος ο λόγος ν’ απολυθεί ο πρώτος με 4 ήττες στο πρωτάθλημα, όταν και ο αντικαταστάτης του έχει άλλες τόσες; Συν μία 5η, στο Λιγκ- Καπ από την Τόττεναμ. Πιθανότατα να έφταιξαν και να φταίνε, τόσο ο Ολλανδός, όσο ο Πορτογάλος κυρίως για την εμμονή τους ν’ ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους σε μία γέρικη άμυνα, που μόνο φέτος έχει ήδη δεχτεί 9 γκολ από κόρνερ. Και στον Αντρέ Ονανά, δύο απ’ ευθείας από το σημαιάκι, όπως το τελευταίο από τον Κούνια. Λάθη παιδαριώδη, για ένα τόσο υψηλό επίπεδο. Λάθη, που επί Ντε Χέα, πλέον πανευτυχή κάτω από τα δοκάρια της Φιορεντίνα, δεν συνέβαιναν.

 «Το πρόβλημα της Μάντσεστερ, υπογράμμισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι στον πάγκο, αλλά μες στο ρόστερ της. Αυτή τη στιγμή μου θυμίζει ένα ενυδρείο με άρρωστα ψάρια, τα οποία αν τα βγάλεις και μετά τα ξαναβάλεις, θα παραμείνουν άρρωστα». Τι ακριβώς να εννοούσε ο Πορτογάλος για την παλιά του ομάδα, μόνο εκείνος γνωρίζει. Ότι δεν έχει παίκτες; Ότι πρέπει ν’ αλλάξει αυτούς που έχει; Και πόσους ακόμη ν’ αγοράσει; Έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 1δις σε δύο χρόνια, τα αποτελέσματα όμως παραμένουν ίδια. Και χειρότερα.

 Ο Αμορίμ υποτίθεται πως ήρθε, άρον, άρον από τη Λισαβόνα για να σώσει και ν’ αλλάξει την κατάσταση. Αλλά από τότε που βρίσκεται στον πάγκο της, η ομάδα ταξιδεύει στους ρυθμούς των νεοφώτιστων Ίπσουιτς ή Σαουθάμπτον. Χωρίς ιδέες και λύσεις, χωρίς αξιόπιστη άμυνα. Επιπλέον με πολλά εσωτερικά προβλήματα, όπως την γκρίνια των Ράσφορντ, Ζίρκζε, Ντε Λιχτ ή Άντονι που τέθηκαν στον περιθώριο και δικαιολογημένα ζήτησαν άμεσα να φύγουν.

 «Είχα προειδοποιήσει πως θα έρθει καταιγίδα, τόνισε και ο Αμορίμ. Θα χρειαστεί χρόνος για να ορθοποδήσει η ομάδα. Εάν νιώθω ότι κινδυνεύει η θέση μου; Φυσικά: είναι μέρος της δουλειάς μας. Όλοι οι προπονητές βρισκόμαστε μονίμως υπό εξέταση». Ξαφνικά όμως, ο Αμορίμ λίγο περισσότερο από κάποιους άλλους. Εκτός και αν, τη Δευτέρα νικήσει τη Νιουκάσλ στο «Ολντ Τράφορντ» και στις 5 Ιανουαρίου, τη Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ». Δύσκολο, αλλά Αγγλία είναι, ποτέ δεν ξέρεις…