Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως ένα ισχυρό ενδεχόμενο. Μία πολύ περισσότερο από πιθανή πρόταση, που για κάποιο λόγο και κάποιο τρόπο διέρρευσε τις τελευταίες ώρες σε μερίδα βρετανικού Τύπου και μάλιστα απευθείας μέσω κάποιου ή και κάποια μέλη της ανεξάρτητης, δικαστικής αρχής της Premier League.
Της ίδιας, που το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη θ’ αποφανθεί για την ποινή που θα πρέπει να εκτίσει η Μάντσεστερ Σίτι για τη συστηματική παραβίαση 115 σημείων του Financial Fair- Play κατά τη διάρκεια της 9ετίας, από το 2009 έως και το 2018. Παραβιάσεις σοβαρές, που εάν ερμηνευτούν με το γράμμα του νόμου θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην ομάδα ακόμη και υποβιβασμό στην ερασιτεχνική κατηγορία ή στην Championship, αλλά παράλληλα μ’ ένα πρόστιμο μαμούθ.
Η’ και τίποτα απ’ όλα αυτά εφόσον επικρατήσει το σενάριο της τελευταίας στιγμής, ναι μεν τραβηγμένο από τα μαλλιά, από την άλλη όμως το μόνο, που λένε «ούτε γάτα, ούτε ζημιά» που θα μπορούσε να δώσει μία «Σολομώντεια» λύση για ν’ αποφευχθεί ο πλήρης διασυρμός των Citizens, του κόσμου τους και κυρίως του αρχιτέκτονά της, Πεπ Γκουαρντιόλα.
Ράδιο αρβύλα, λοιπόν ή υπαρκτή πληροφορία, το βέβαιο είναι το ακραίο, όχι όμως και τόσο σενάριο προβλέπει την αφαίρεση- διαγραφή όσων τίτλων της Premier League κατέκτησε η Μάντσεστερ Σίτι κατά τη διάρκεια της συστηματικής της παραβίασης του Financial Fair Play.
Σ’ αυτήν την περίπτωση και έχοντας υπολογίσει ως πρώτη χρονιά «παραβατικότητας» τη σεζόν 2009-’10, θα της είχαν αφαιρεθεί το πρωτάθλημα του 2011-’12, το 3ο της Ιστορίας της και πρώτο μετά το 1968, μία Premier που είχε κατακτήσει με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της και που εάν τελικά διαγραφεί θα δοθεί, τυπικά στην τότε 2η της βαθμολογίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η Premier League της περιόδου 2013-’14, υπό τις οδηγίες του Χιλιανού, Μανουέλ Πελεγκρίνι, υπέρ της 2ης τότε, Λίβερπουλ, όσο και οι τίτλοι του ’17-’18 (υπέρ της Γιουνάιτεντ) και του ’18-’19, και πάλι υπέρ της Λίβερπουλ, δύο που από τους έξι, μάλιστα με τους 4 τελευταίους συνεχόμενους, που κατέκτησε ο Πεπ Γκουαρντιόλα.
Μικρό, λοιπόν το κακό. Ηθικής σημασίας, πάνω απ’ όλα η συγκεκριμένη τιμωρία χωρίς να χρειαστεί να έρθουν τα πάνω κάτω στο αγγλικό football. Μία «Σολομώντεια» λύση που, στο παρελθόν έχει ήδη εφαρμοστεί δύο ακόμη φορές, μία στη Γαλλία, μία και στην Ιταλία χωρίς να πληγεί ή να διακυβεύεται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία: εν ολίγοις, ούτε το Champions League του 2023 κινδυνεύει, ούτε το Super Cup, ούτε και το Παγκόσμιο Συλλόγων που είχε κατακτήσει, την ίδια χρονιά η Σίτι.
Μία παρόμοια λύση ή και soft τιμωρία είχε εφαρμοστεί και το ’94, όταν η Μαρσέιγ του Μπερνάρντ Ταπί υποβιβάστηκε για το σκάνδαλο Βαλανσιέν, χωρίς να χάσει το ευρωπαϊκό της στέμμα. Η’ το 2006, όταν και η Γιουβέντους βρέθηκε, από πρωταθλήτρια, στη Serie B λόγω του σκανδάλου Μότζι συνεχίζοντας, απτόητη ως και τα ημιτελικά του τότε Champions League.