Γιατί όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, μεταξύ των πιθανών κυρώσεων για την εκκρεμή παραβίαση 115 σημείων του Financial Fair Play, πέρα από τον θεωρητικό υποβιβασμό ή ένα πρόστιμο μαμούθ δεν αποκλείεται να της επιβληθεί για ένα, μπορεί και δύο χρόνια η απαγόρευση μεταγραφών οπότε, για να προλάβει τέτοιο ενδεχόμενο προνόησε να επενδύσει από τώρα ώστε να μην πιαστεί απροετοίμαστη, αλλά εάν και εφόσον συμβεί πλήρως θωρακισμένη.

 Διακόσια, λοιπόν δέκα εκ. ευρώ για τέσσερις, και μόνο παίκτες: 75εκ. στην Άϊντραχτ Φρανκφούρτης για τον Αιγύπτιο επιθετικό, Ομάρ Μαρμούς την ακριβότερη μεταγραφή σε ολόκληρη Ευρώπη, στο μεταγραφικό «παράθυρο» του Ιανουαρίου. Εξήντα στην Πόρτο για τον Ισπανό μέσο, Νίκο Γκονθάλες, 40 στη Λανς για τον κεντρικό αμυντικό Αμπντουκοντίρ Κουσάνφ, τον πρώτο Ουζμπέκο ποδοσφαιριστή στην Ιστορία της Premier League. Και 35 στην Παλμέιρας για τον 19χρονο Βραζιλιάνο αμυντικό, Βίτορ Ρέις.

 Και οι 4 υπήρξαν οι ακριβότερες μεταγραφές της «μετεξεταστέας», χειμερινής, μεταγραφικής περιόδου στην Αγγλία. Το κυριότερο όμως (;), πως και οι 4 είναι κάτω των 25 ετών πράγμα που σημαίνει, ότι το τρένο για τη φετινή κατάκτηση ενός 5ου συνεχόμενου τίτλου μπορεί να πέρασε, ο Γκουαρντιόλα όμως ήδη δουλεύει για το χτίσιμο ακόμη δυνατότερων «Citizens». Γιατί εκείνοι που έφαγαν την «5άρα» από την Άρσεναλ ήταν, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία η κακή φωτοτυπία τους.

 Για την άλλη, την «κόκκινη» δηλαδή Μάντσεστερ άπαντες έχουν, αλλά και έχουμε τελειώσει κάθε, δυνατό επίθετο. Η ομάδα παραπαίει, επί ημερών Αμορίμ πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, χειρότερα ακόμη και επί Τεν Χαγκ, δεν είναι όμως κάτι ασυνήθιστο γιατί είναι η 12η χρονιά, από τότε δηλαδή που συνταξιοδοτήθηκε ο θρυλικός Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που οι «Κόκκινοι Διάβολοι» αδυνατούν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Ασυνήθιστη ήταν όμως η πολιτική της διοίκησης ως προς τις μεταγραφές υποτίθεται μεγάλων ονομάτων, και που εν τέλει αποδείχθηκαν πεταμένα, και μόνο, εκατομμύρια: Χόιλουντ, Ονανά, Ζίρκζε, Γκαρνάτσο, Μέινου, Άντονι και Ράσφορντ. Τους δύο τελευταίους τους έδιωξε, αλλά επειδή δεν βάζει με τίποτα μυαλό ξόδεψε κι άλλα 40εκ. ευρώ για να φέρει από τη Λέτσε τον αμυντικό Πατρίκ Ντοργκού.

 Κάκιστη, έως αγνώριστη είναι φέτος και η Τόττεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου: γι αυτό και φρόντισε να ενισχυθεί σε άμυνα και επίθεση. Για τα μετόπισθεν πήρε από τη Λανς τον Κέβιν Ντάνσο με 5εκ. ευρώ για τον δανεισμό και 20 υποχρεωτικής οπσιόν αγοράς το καλοκαίρι. Κρίμα, μόνο που ο αυστριακός αμυντικός, που τον περασμένο καλοκαίρι είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Conference (2-1 για τους Γάλλους και μετά πρόκριση με 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο) είχε κλείσει τη μεταγραφή του στη Ρόμα, αλλά «κόπηκε» από τους Ιταλούς γιατρούς λόγω εκ γενετής προβλήματος με την καρδιά του. Για την επίθεση, πάντως ψώνισε σωστά επενδύοντας στο ταλέντο του 19χρονου Γάλλου, Ματίς Τελ: 5εκ. ευρώ στη Μπάγερν Μονάχου, για τον δανεισμό του, 60 με οπσιόν αγοράς εάν τον θελήσει και το καλοκαίρι.

 Εκείνη που περίμενε κάτι περισσότερο στην επίθεση, ειδικά μετά τους τραυματισμούς του Σακά, τουλάχιστον για 1.5 ακόμη μήνα, Γκάμπριελ Ζεσούς, έως το τέλος της σεζόν ήταν η Άρσεναλ αν και το αφοπλιστικό 5-1 σε βάρος της Σίτι απέδειξε πως ο Αρτέτα μπορεί να βρει το ίδιο, κι άλλες λύσεις. Ενώ η απόλυτα κερδισμένη της μεταγραφικής περιόδου που μόλις έκλεισε αναδείχθηκε η Άστον Βίλα. Προσέχοντας το Financial Fair Play εισέπραξε από τη Σαουδική Αραβία 78εκ. ευρώ για την πώληση του Τζον Ντουράν ουσιαστικά επενδύοντας μόνο το 1/3 τους, όσα τα 25εκ. ευρώ στη Ντόρτμουντ για τον Μάλεν. Και μετά ενισχύθηκε με τρεις «ξερούς» δανεισμούς, χωρίς δηλαδή να πληρώσει: τον Μαρκ Ράσφορντ, από τη Γιουνάιτεντ, τον Μαρκ Ασένσιο από την Παρί Σεν Ζερμέν και τον Άλεξ Ντισασί από την Τσέλσι. Και οι τρεις, και με το παραπάνω «έξυπνες» κινήσεις.