Facebook Pixel Τα «Μακιαβελικά» τεχνάσματα της Νάπολι και η (τυχαία) εμπλοκή του Ορέστη Καρνέζη στη μεταγραφή του Βίκτορ Όσιμεν
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-21 16:10:00

Τα "Μακιαβελικά" τεχνάσματα της Νάπολι και η (τυχαία) εμπλοκή του Καρνέζη στη μεταγραφή του Όσιμεν

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Τα "Μακιαβελικά" τεχνάσματα της Νάπολι και η (τυχαία) εμπλοκή του Καρνέζη στη μεταγραφή του Όσιμεν

Τι σχέση μπορεί να έχει με τη Νάπολι, τη Λιλ και τον Νιγηριανό, το όνομα του Έλληνα, πρώην διεθνούς τερματοφύλακα, που λόγω χιλίων, δύο καταστάσεων σχεδόν υποχρεώθηκε, αηδιασμένου και με το ζόρι να κρεμάσει τα γάντια του, σε ηλικία μόλις 37 ετών; 

Άμεσα, καμία. Έμμεσα όμως έχει, και μάλιστα μεγάλη γιατί υπήρξε ένας από τους 4 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν, ως απλά πιόνια ανταλλαγής στην καλοστημένη, «Μακιαβελική» επιχείρηση που έφερε, το 2020, τον Βίκτορ Όσιμεν, από τη Λιλ, στη Νάπολι έναντι, υποτίθεται, 71εκ. ευρώ.

Η υπόθεση, λοιπόν Όσιμεν, που ο ραδιούργος και παμπόνηρος ιδιοκτήτης των Partenopei, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντιις ήλπιζε ή ευχόταν να έχει χαθεί και ξεχαστεί στα γρανάζια της ιταλικής γραφειοκρατίας, κατά μαγικό τρόπο, την περασμένη εβδομάδα ξαναβγήκε από τα συρτάρια της Εισαγγελίας και το πόρισμα που ακολούθησε κινδυνεύει να βάλει σε σοβαρούς μπελάδες, τόσο το αφεντικό της Νάπολι, για την κατηγορία του «οικονομικού δόλου», όσο την ίδια την ομάδα για αλλοίωση ισολογισμών, άρα και παραβίαση των αθλητικών Νόμων περί Fair- Play.

Για την πραγματικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η στρατηγική και τακτική των υπεραξιών και του συστηματικού «φουσκώματος» των ισολογισμών, είναι πλέον ό,τι πιο συνηθισμένο αναγκάστηκαν (κυρίως λόγω της πανδημίας του Covid), ν’ ακολουθήσουν οι περισσότερες ομάδες στην προσπάθειά τους να ισοσταθμίσουν τις απώλειες, με τα όσα έπρεπε ν’ αποδώσουν στο Κράτος. Η Μάντσεστερ Σίτι, για παράδειγμα κατηγορείται για 115, τέτοιου είδους παραβάσεις και, αναλογικά κινδυνεύει με πολύ μεγαλύτερη ποινή, έως και με υποβιβασμό, σε σχέση με τη Νάπολι. Ενώ η Γιουβέντους ήδη πλήρωσε τις συστηματικές της τακτικές χρόνων, αρχικά με αφαίρεση 15 βαθμών, που μετά έγιναν 9, και ύστερα με αποκλεισμό ενός έτους από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Χωρίς να ξεχνάμε και τα 10εκ. ευρώ πρόστιμο, όσα επέβαλλε η Uefa και στην Τσέλσι.

 

Η περίπτωση της Νάπολι μπορεί να διαφέρει, γιατί αφορά μόνο μία παραβίαση, αλλά δεν παύει να θεωρείται σκανδαλώδης ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε, σε συνεννόηση,  συνεργασία, εννοείται και άμεση ευθύνη και της Λιλ. Τι ακριβώς  συνέβη;

Συνέβη ότι οι Γάλλοι, το καλοκαίρι του ’20 δέχτηκαν να πουλήσουν τον Όσιμεν στη Νάπολι έναντι 71εκ. ευρώ. Και μέχρι εδώ, όλα καλά. Κατέθεσαν, λοιπόν στη γαλλική Ομοσπονδία το συμβόλαιό του, ωστόσο δεν εισέπραξαν τα συμφωνηθέντα, αλλά 51εκ., γιατί τα υπόλοιπα 20, επίσης συμφώνησαν ν’ αποπληρωθούν υπό την μορφή απόκτησης 4 παικτών από τη Νάπολι: του Τσίρο Παλμιέρι, που κοστολογήθηκε 7εκ., του Κλάουντιο Μάντζι και του Λουίτζι Λιγκουόρι, από 4εκ. έκαστος και του Ορέστη Καρνέζη που κοστολογήθηκε 5εκ., υπερβολικά πολλά για τον τότε, 3ο τερματοφύλακα της ομάδας, κάτω από τα δοκάρια της οποίας αγωνίστηκε, όλες κι όλες 9 φορές σε δύο χρόνια. Μέχρι εδώ, επίσης όλα καλά. Που είναι, λοιπόν το περίεργο ή καθαρά και ξάστερα, ακριβέστερα η «απάτη»;

Η «απάτη» λοιπόν βρίσκεται στο ότι, από τους 4 μόνο ο πρώην (50 φορές) διεθνής μας τερματοφύλακας πάτησε, που «λέμε», το πόδι του στο «Domaine de Luchin», το προπονητικό κέντρο της Λιλ. Σε αντίθεση με τους άλλους 3 που, όχι μόνο δεν «πέταξαν» ποτέ για τη Γαλλία, αλλά βρέθηκαν με το έτσι θέλω, άλλος στη Φερμάνα, άλλος στην Τούρις, άλλος στην Εντέλλα. Δηλαδή σε ομάδες 3ης και 4ης κατηγορίας με αποτέλεσμα να θαφτούν, σε μία νύχτα, τόσο η καριέρα, όσο το όποιο ταλέντο τους.

 

Τουλάχιστον ο Καρνέζης, μεταξύ άλλων με καριέρα και σε ΟΦΗ, Παναθηναϊκό, Ουντινέζε, Γρανάδα, Ουότφορντ πήγε στη Λιλ, αλλά και που πήγε… πήγε εντελώς τσάμπα και άδικα: 1 συμμετοχή στην πρώτη ομάδα, 3 στη Λιλ Β’ και όταν συνειδητοποίησε ότι τον είχαν κοροϊδέψει, και ότι τον χρησιμοποίησαν μόνο ως πιόνι ανταλλαγής είπε από μέσα, φτάνει και τα παράτησε.

Κανονικά, απ’ αυτούς τους 4 θα έπρεπε να τιμωρηθεί ο Ντε Λαουρέντιις, απ’ όσους υποσχέθηκε μία εντελώς διαφορετική καριέρα, εν τέλει θρυμματίζοντάς την. Ένας απ’ αυτούς πάντως, ο Τσίρο Παλμιέρι, που μετά τη Φερμάνα, δοκίμασε την τύχη του και στις Νοτσερίνα, Παλμέζε, Νόλα και σήμερα παίζει σε κάποια Άνγκρι, πριν δύο χρόνια βρήκε το θάρρος, και μπράβο του να καταγγείλει την όλη πλεκτάνη εξ’ αιτίας της οποίας, είτε η Νάπολι, είτε το αφεντικό της θα λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη.     

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags