Μία πόλη, επίσης που ως σημαντικό του αξιοθέατο ακόμη διαφημίζει τη βίλα του Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία πάντως, πολύ πριν τον Αμερικανό ηθοποιό ήταν η εξωτική κατοικία του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Ενώ το ’08 φιλοξένησε και τον Ζοσέ Μουρίνιο στα δύο χρόνια παραμονής του Πορτογάλου στον πάγκο της Ίντερ.

Αναμφισβήτητα το Κόμο είναι όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά περισσότερα. Ειδικά από το ’19, όταν η οικογένεια Χορτόνο, η πλουσιότερη της Ινδονησίας και Νο 86 του κόσμου με περιουσία άνω των 50δις δολαρίων, που χτίστηκε πάνω στην καπνοβιομηχανία «Djarum» αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα σώζοντάς την από μία ακόμη χρεοκοπία στην οποία την είχε βυθίσει η Ακόσουα Πούνι, σύζυγος του Γκανέζου μέσου επιθετικού του Παναθηναϊκού, Μίκαελ Εσιέν.

Σταδιακά, χωρίς να επενδύσουν τρελά χρήματα, αλλά με έξυπνες και συγκεκριμένες κινήσεις, μέσα σε πέντε χρόνια τα αδέλφια Χορτόνο ανέβασαν την Κόμο τέσσερις  κατηγορίες με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν που ολοκληρώθηκε με τη θριαμβευτική επιστροφή της στη Serie A ύστερα από απουσία 21 χρόνων.

Οι Ινδονήσιοι επιχειρηματίες, που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, ούτε και τον χρόνο ν’ ασχοληθούν γιατί το κεντρικό τους επιτελείο εδρεύει στο Λονδίνο, πριν από 4 χρόνια έστειλαν στο Κόμο έναν δικό τους, έμπιστο άνθρωπο και τον τοποθέτησαν στη νευραλγική θέση του γενικού διευθυντή. Δεν ήταν κανένας τυχαίος, ούτε και καριερίστας, αλλά ο επί χρόνια διεθνής Άγγλος αμυντικός των Τσέλσι, Λέστερ, Μίλγουολ, Σαουθάμπτον, Ντένις Ουάιζ.

Με πλήρη εξουσία στα χέρια του, ο Ουάιζ έπεισε και έφερε στην ομάδα την πείρα του Σεσκ Φάμπρεγκας. Ο Ισπανός έπαιξε ένα χρόνο, μετά σταμάτησε, προβιβάστηκε σε πρώτο προπονητή, αλλά στον έναν μήνα τα πήγε έτσι κι έτσι, ο Ουάιζ ανέθεσε την ομάδα στον Ουαλλό, Όσιαν Ρόμπερτς (με βοηθό τον… Φάμπρεγκας) και έτσι η Κόμο επέστρεψε στα σαλόνια του ιταλικού calcio.

 

Στο μεταξύ, το ένα φέρνει το άλλο: ο Ισπανός έπεισε τον επί χρόνια φίλο και συμπαίκτη του στην Άρσεναλ, Τιερί Ανρί να μπει ως μέτοχος και τώρα ο Γάλλος προσπαθεί ν’ ασκήσει την επιρροή του για να πειστούν κι άλλα αστέρια του παρελθόντος να κλείσουν την καριέρα τους στο Κόμο.

Ο πρώτος είναι ο 38χρονος Κροάτης, Λούκα Μόντριτς που καλοβλέπει την προοπτική να παραμείνει στην Ευρώπη απορρίπτοντας τις επίμονες σειρήνες από τη Σαουδική Αραβία. Ο δεύτερος είναι ο 32χρονος Αργεντινός Μάουρο Ικάρντι, που μετά τις τραυματικές του εμπειρίες σε Σαμπντόρια, Ίντερ, Παρί Σεν Ζερμέν και Γαλατάσαραϊ θα ήθελε να επιστρέψει στο Campionato. Ενώ ο τρίτος υποψήφιος είναι ο 37χρονος Άγγλος, Τζέιμι Βάρντι που ύστερα από 12 χρόνια στη Λέστερ, με περισσότερα από 500 παιχνίδια και 200 γκολ θα άξιζε να κλείσει την καριέρα του σ’ ένα φημισμένο πρωτάθλημα. Πάντως, το ό,τι κάτι κινείται γύρω από τον Βάρντι επιβεβαιώθηκε και από την παρουσία του ιδίου, την Παρασκευή 10 Μαίου στις εξέδρες του «Σινιγκάλια» όπου μαζί με τους Ανρί και Φάμπρεγκας πανηγύρισαν, μάλιστα με τρομπέτες, το 1-1 με την Κοζέντσα που σήμανε την αριθμητική επιστροφή της Κόμο.