Ο Ιταλός αμυντικός Μάρκο Κούρτο τιμωρήθηκε με 10 αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στον Νοτιοκορεάτη επιθετικό, Χουάνγκ Χι Τσαν ενώ έπαιζε για την Κόμο εναντίον της Γουλβς σε φιλικό προετοιμασίας τον Ιούλιο.

Ο Κούρτο, ο οποίος αγωνίζεται ως δανεικός από την Κόμο στην Τσεζένα, που συμμετέχει στην Serie B, θα εκτίσει αμέσως το ήμισυ της ποινής και το άλλο μισό θα είναι με διετή αναστολή. 

«Ο παίκτης Μάρκο Κούρτο κρίθηκε υπεύθυνος για αρνητική συμπεριφορά και του επιβλήθηκε τιμωρία 10 αγώνων», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA.

«Ο παίκτης έχει εντολή να προσφέρει κοινοτικές υπηρεσίες και να υποβληθεί σε εκπαίδευση από έναν οργανισμό εγκεκριμένο από τη FIFA». 

Η Γουλβς ανέφερε ότι ο σύλλογος θα υποβάλει καταγγελία στην UEFA μετά το περιστατικό στο ισπανικό θέρετρο Μαρμπέγια που πυροδότησε μια οργισμένη απάντηση από τους συμπαίκτες του Χουάνγκ και οδήγησε στην αποβολή του Ντάνιελ Ποντένσε επειδή γρονθοκόπησε έναν παίκτη της Κόμο.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της FIFA να επιβάλει κυρώσεις στον Μάρκο Κούρτο μετά το μεροληπτικό περιστατικό κατά τη διάρκεια του φιλικού προετοιμασίας με την Κόμο 1907», δήλωσε ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας, Ματ Γουάιλντ.

«Η τιμωρία στον παίκτη στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι ο ρατσισμός και η μεροληπτική συμπεριφορά δεν θα γίνουν ανεκτά στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία.

Οι «λύκοι» θα στέκονται πάντα σταθερά ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις σε οποιαδήποτε μορφή και παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου όλοι νιώθουν σεβασμό και συμμετοχή».

Τον Ιούλιο, ενώ καταδίκασε τον ρατσισμό, η Κόμο ανακοίνωσε ότι ο Κούρτο είχε αναφερθεί στον Χουάνγκ ως «Τζάκι Τσαν» - τον σταρ του κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ - αφού άκουσε τους παίκτες της Γουλβς να τον αποκαλούν με το προσωνύμιο του, «Τσανί».

«Όσον αφορά στον σύλλογό μας, ο παίκτης μας δεν είπε τίποτα με υποτιμητικό τρόπο. Είμαστε απογοητευμένοι που η αντίδραση ορισμένων παικτών της Γουλβς έκανε την κατάσταση να ξεφεύγει».

Στο τελευταίο συνέδριο της FIFA στην Μπανγκόκ τον Μάιο, ο πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο ξεκίνησε αυτό που περιέγραψε ως «παγκόσμια στάση κατά του ρατσισμού».

Το κυβερνητικό όργανο υποσχέθηκε πέντε τομείς δράσης, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών κυρώσεων για περιστατικά ρατσισμού εντός ή γύρω από αγώνες.

«Ο ρατσισμός είναι μια μάστιγα που υπάρχει στην κοινωνία μας και είναι επίσης μια μάστιγα που έχει διεισδύσει στο ποδόσφαιρο», είπε ο Ινφαντίνο στη συγκέντρωση αξιωματούχων του ποδοσφαίρου από όλο τον κόσμο.

«Για πάρα πολύ καιρό δεν ήμασταν ικανοί να το αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να πολεμήσουμε τον ρατσισμό και να νικήσουμε τον ρατσισμό όλοι μαζί».