Αφορμή για ν’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, αλλά και να στοιχειοθετηθεί εισαγγελική έρευνα εκατοντάδων σελίδων στάθηκαν οι πρόσφατες συλλήψεις, δεκάδων χούλιγκανς και των δύο ομάδων που οδήγησαν στην ανατριχιαστική σύνδεση της δράσης τους με μεθόδους της «‘Ndrangheta», μία από τις τρεις, μετά την «Cosa Nostra» (Παλέρμο) και την «Camorra» (Νάπολι)… Mafia, που δρα στην Καλαβρία και ακόμη τρομοκρατεί την Ιταλία.

 Οι μέθοδοι, εδώ και αιώνες απαράλλαχτοι βασίζονταν και βασίζονται στον εκβιασμό, το «λάδωμα» και αν χρειαστεί την τρομοκρατία για να πετύχουν τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της γιγάντιας εκμετάλλευσης που μπορεί να προσφέρει το γήπεδο «Τζουζέππε Μεάτσα», όπως ονομάζεται όταν αγωνίζεται η Ίντερ και «Σαν Σίρο», η Μίλαν. Πόσο μάλλον, την ημέρα του ντέρμπι των «αιωνίων» όπως το πρόσφατο Ίντερ- Μίλαν 1-2.

 Εκβιασμοί για τον πλήρη έλεγχο, για παράδειγμα της αποκλειστικής χρήσης του πάρκινγκ του γηπέδου. Λάδωμα, στα ήδη υπάρχοντα μπαρ και εστιατόρια για την αποκλειστική διάθεση, πώληση, αλλά και τη νέα τιμολόγηση τόνων μπίρας ή αναψυκτικών που διέφερε ανάλογα με την περίσταση και τη σοβαρότητα του αγώνα. Κανονικότατη τρομοκρατία για όποιον τολμούσε ν’ αγνοήσει τις «διαταγές» και να πουλήσει (από εισιτήρια στη «μαύρη» αγορά, έως γκαντζετάκια, έως όμως και ναρκωτικά) χωρίς την άδεια των δύο, υποτιθέμενων «αφεντικών»: της οικογένειας των Φερντίκο, επικεφαλής της μαύρο μπλε Curva Nord και των Λούτσι, της αντίστοιχης μαύρο- κόκκινης Curva Sud. Αμφότερες, εικάζεται με άμεση σύνδεση με το «Κλαν των Καμινίτι» του Ρέτζο Καλάμπρια.   

 

 Η Εισαγγελία του Μιλάνο επιχείρησε σήμερα να ξετυλίξει τον κουβά της εγκληματικής οργάνωσης καλώντας πρώτον απ’ όλους τον προπονητή της Ίντερ, Σιμόνε Ιντσάγκι γιατί σύμφωνα με ισχυρισμούς των Φερντίκο είχε μεσολαβήσει εξασφαλίζοντάς τους 500 επιπλέον εισιτήρια για τον περυσινό τελικό Champions League με τη Μάντσεστερ Σίτι.

 Στη συνέχεια, ίσως και επί μήνες θα καταθέσουν και υψηλόβαθμοι διοικητικοί και των δύο ομάδων που εάν κριθούν ένοχες θα τιμωρηθούν, το ανώτατο με ένα πρόστιμο μαμούθ. Ωστόσο, το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες είναι πως οι 545, από τους 800 ερωτηθέντες οπαδοί, ηλικίας 18 έως 34 ετών δήλωσαν ξεκάθαρα υπέρ των Ultras γιατί, λένε «τους κάνουν να αισθάνονται ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας».