Το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για την ανάληψη καθηκόντων τεχνικού διευθυντή έχει προσελκύσει ο Ντέιβιντ Γουέμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «ESPN» με τίτλο: «Η αλλαγή των παντοδύναμων προπονητών σε διευθυντές ποδοσφαίρου στην Πρέμιερ Λιγκ και ο διαχωρισμός των ευθυνών». Μάλιστα το άρθρο σημείωνε, ότι εκτός της ελληνικής ομάδας ο Άγγλος ποδοσφαιράνθρωπος ζυγίζει προτάσεις από Λάτσιο και Σέλτικ.

Πρόκειται για τον πρώην τεχνικό διευθυντή της Μπόρνμουθ, ο οποίος είχε διατελέσει προπονητής στις ακαδημίες της Τότεναμ και της Μίλγουολ, αλλά και αρχισκάουτερ ακαδημίων στη Σαουθάμπτον. Παράλληλα διετέλεσε αθλητικός διευθυντής στην Έστερσουντ, έναν χρόνο μετά τον ιστορικό αποκλεισμό της ομάδας της Θεσσαλονίκης απ΄τον σουηδικό σύλλογο.

Έδειξε στην Έστερσουντ

Τα πεπραγμένα του στις ομάδες που υπηρέτησε εντός και εκτός Νησιού φώτισε μιλώντας στο Sportdog ο εκ των υπευθύνων της ιστοσελίδας «Έλληνες Υποστηρικτές Αγγλικού Ποδοσφαίρου» (eyap.gr), Φάνης Αγριτέλης.

«Έχει συνεργαστεί με τους Γκράχαμ Πότερ, Μαουρίτσιο Ποκετίνο και με τον Έντι Χιούι στην Μόρνμουθ, ενώ είχε καίριες θέσεις σε Ρεάλ Μπέτις, Χόφενχαϊμ και Έστερσουντ. O Γουέμπ έχει ανακαλύψει και έχει εξελίξει παίκτες όπως ο Καλούμ Ουίλσον, τον οποίον έφερε στην Μπόρνμουθ, όπως και τον Τζούνιορ Στάνισλας. Αμφότεροι αγωνίζονταν στις χαμηλότερες αγγλικές κατηγορίες και ήταν αρκετά value for money μεταγραφές. Επίσης είναι υπευθυνος για την μεταγραφή του Σον Χεουνγκ Μιν στην Τότεναμ από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Το μεγαλύτερο του κατόρθωμα εντοπίζεται στην Σουηδία και την Έστερσουντ. Εκεί παρέα με τον Γκράχαμ Πότερ “έχτισαν” μια ομάδα με αρκετούς Άγγλους που αγωνίζοναν στις non league κατηγορίες, καταφέρνοντας εν τέλει να φτάσουν μια ανάσα από τα προημιτελικά του Europa League», αναφέρει ο γνώστης του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Ποιες κινήσεις έγιναν στην Έστερσουντ τις ημέρες που ήταν εκεί ο Γουέμπ; Ήρθε ο Αγγλοσουηδός στόπερ Τόμας Ίσεργουντ από την Μπράντφορντ, ο αριστερός εξτρέμ, Γέρελ Σέλαρς από την Τσέλτενχαμ της League Two, ο κεντρικός μέσος, Τζόρνταν Φλόρες από τη Γουίγκαν, ο επίσης χαφ, Τσάρλι Κόλκετ από την Κ-23 της Τσέλσι, αλλά και ο Φράνσις Μπαπτίστ από την Κ-23 της Κρίσταλ Πάλας. Παράλληλα, όπως καταγράφει το Transfermarkt, έγιναν και κάποιες προσθήκες ελεύθερων που προήλθαν από σκανδιναβικές ομάδες, ενώ ανέβηκαν στην ανδρική ομάδα πέντε ποδοσφαιριστές από την Κ-19.

Το παιδί-θαύμα της Γιουνάιτεντ και η ανακάλυψη του Ζαχά

Εντύπωση προκάλεσε στα βρετανικά Μέσα η μεταγραφή του Ρέιβελ Μόρισον, ο οποίος θεωρείτο παιδί-θαύμα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είχε περάσει από Γουέστ Χαμ, Μπέρμινγχαμ, ΚΠΡ, Κάρντιφ, τη μεξικανική Άτλας και την ιταλική Λάτσιο. Ο παίκτης, ο οποίος ήταν διεθνής με την Κ-21 της Αγγλίας, βρισκόταν σε μία περίοδο πτώσης.

Ο Γουέμπ τον έφερε στην Έστερσουντ, γιατί όπως είχε δηλώσει, σκέφτηκε ότι μπορούσε να του δώσει το μέσο για να κάνει δυναμική επιστροφή και να δείξει αυτά που ήταν ικανός να προσφέρει. Μα πάνω απ' όλα να αρχίσει να ευχαριστιέται ξανά το ποδόσφαιρο. Με άλλα λόγια, ο Γουέμπ προσπάθησε να δώσει την ευκαιρία σε έναν παίκτη πολυθεσίτη να επιστρέψει στο Νησί. Και τα κατάφερε, αφού πήγε στη Σουηδία Φλεβάρη και το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ενώ φέτος αγωνίζεται στη Ντέρμπι.

Ένα μεγάλο παράσημο που φέρει ο Ντέβιντ Γουέμπ είναι χωρίς αμφισβήτηση η ανακάλυψη του Γουίλφριντ Ζαχά. Τον βρήκε στην ηλικία των 13 και του απογείωσε την καριέρα. Το 2019 η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έφτασε τα 55 εκατ.Ευρώ, ενώ την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται στα 45.

Τί θα μπορούσε να προσφέρει στον ΠΑΟΚ ένας μάνατζερ τύπου Γουέμπ; «Θεωρώ ότι αν έρθει στον ΠΑΟΚ θα δούμε μεταγραφές ουσιώδεις και όχι τόσο ηχηρές. Και το κυριότερο όλων, θα κοιτάξει αρκετά την αγορά σε Αγγλία και Σκωτία, ενώ σπουδαίες γνώσεις κατέχει στο Σκανδιναβικο ποδόσφαιρο, με ειδίκευση σε αυτό της Σουηδίας, της Νορβηγίας αλλά και της Ισλανδίας», απαντά ο Φάνης Αγριτέλης.

Περίπλοκο το θέμα «τεχνικός διευθυντής» στον ΠΑΟΚ

Το ερώτημα είναι μπορεί μία προσωπικότητα όπως ο Ντέιβιντ Γουέμπ να επέλεγε ως επόμενο σταθμό στην καριέρα του μία μεγάλη ελληνική ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ; Γνώστες του ρεπορτάζ και της καθημερινότητας του συλλόγου της Θεσσαλονίκης με απαντούν με αντερώτηση. «Ποιοί λόγοι θα τον έπειθαν να έρθει στον ΠΑΟΚ και να αρνηθεί προτάσεις από Σκωτία και Ιταλία».

Έτσι και αλλιώς, το θέμα τεχνικός διευθυντής και ΠΑΟΚ είναι περίπλοκο, από τη στιγμή που το μοντέλο διοίκησης της ομάδας δεν ευνοεί τον εκάστοτε μάνατζερ να παίρνει αποφάσεις χωρίς την αυστηρή έγκριση της ηγεσίας. Δηλαδή, με απλά λόγια, δεν έχει να κάνει με το πόσο καλός είναι ένας τεχνικός διευθυντής.

Γιατί και ο Όλαφ Ρέμπε είχε έρθει με μεγάλες περγαμηνές, αλλά δεν κατάφερε να κάνει όσα μπορούσε βάσει των δυνατοτήτων του. Του χρεώνεται η αποτυχημένη επιλογή του Τσόλακ, του πιστώνονται όμως οι χειρισμοί των μεταγραφών του Χρήστου Τζόλη και του Δημήτρη Γιαννούλη στη Νόριτς. Πριν τον Γερμανό, ο Μπράνκο δεν κατάφερε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς ο Πορτογάλος ήρθε στην Τούμπα μετά τη χρονιά του νταμπλ.

Οπότε με γνώμονα την επιτυχία της ομάδας που χτίστηκε επί Λούμπος Μίχελ δεν μπόρεσε να βαθμολογηθεί ανάλογα. Ο Σλοβάκος συνεργάστηκε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, κυρίως όμως με τον Βλάνταν Ίβιτς. Του βγήκαν σχεδόν όλοι, Μπίσεσβαρ, Μάτος, Σάκχοφ, ακόμα και ο Τζάλμα Κάμπος θεωρείτο επιτυχημένη μεταγραφή.

Σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, κυρίως όμως με τον Ολυμπιακό που έχει μία σταθερότητα, ο ΠΑΟΚ έχει αλλάξει αρκετούς τεχνικούς διευθυντές αυτά τα χρόνια. Όσον αφορά το θέμα «Γουέμπ» το ενδιαφέρον δεν επιβεβαιώνεται από πλευράς ασπρόμαυρης ΠΑΕ.  



*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Βόμβα" με Νταμπίζα στον ΠΑΟΚ - Αλλάζουν όλα με απόφαση Σαββίδη - "Προξενιό" από Ρέμπε!