Άρης: Γι'αυτό τον "καθάρισε" ο Καρυπίδης! Οι πέντε λόγοι του διαζυγίου με Μάντζιο. Γιατί έφυγε από τον Άρη ο έμπειρος Έλληνας τεχνικός.

Ο Άκης Μάντζιος μετά από 17 μήνες θητείας, αποτελεί παρελθόν από τον Αρη. Η απώλεια βαθμών στα Γιάννινα σε συνδυασμό με το παρατεταμένο αγωνιστικό ντεφορμάρισμα της της ομάδας του οδήγησαν τον Θόδωρο Καρυπίδη στην απόφαση της απόλυσής του.

Ο Άκης Μάντζιος μετά από 17 μήνες θητείας, αποτελεί παρελθόν από τον Αρη. Η απώλεια βαθμών στα Γιάννινα σε συνδυασμό με το παρατεταμένο αγωνιστικό ντεφορμάρισμα της της ομάδας του οδήγησαν τον Θόδωρο Καρυπίδη στην απόφαση της απόλυσής του. Φεύγοντας, παρά τις όποιες ευθύνες έχει και τα λάθη που έκανε σε μία πορεία 511 ημερών, αφήνει ένα απολύτως θετικό αποτύπωμα. Έφτασε τον σύλλογο σε μία ιστορική θέση την πρώτη του σεζόν, μακροημέρευσε στον πάγκο όσο κανείς άλλος προκάτοχός του την τελευταία 15ετία ενώ και ο συνολικός αριθμός νικών του, με 30 στο σύνολο, σε 66 αγώνες τον τοποθετεί στην 10άδα των κορυφαίων προπονητών στην ιστορία της ομάδας.

Τι έφταιξε όμως και ο Άκης Μάντζιος πλήρωσε το τίμημα; Ο Γιώργος Στράντζαλης απαντά στο metrosport.gr σε αυτό το ερώτημα παραθέτοντας μερικούς από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιο.

1

Η ποινή αφαίρεσης των έξι βαθμών δεν βαραίνει μόνο την ομάδα, βαραίνει και τον προπονητή. Από την αρχή της σεζόν οι Κιτρινόμαυροι κουβαλάνε το -6 σαν βαρίδιο στις πλάτες τους και από πολύ νωρίς έχουν βρεθεί να… κυνηγάνε μία κατάσταση για την οποία μόνο αυτοί δεν ευθύνονται.. Αν δει κανείς τη βαθμολογία χωρίς την αφαίρεση των βαθμών ο Αρης βρίσκεται στην 5η θέση με 35 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον ΠΑΣ, πέντε από την ΑΕΚ και πάνω από τον Παναθηναϊκό. Είναι δηλαδή μέσα και κοντά στους στόχους του. Ακόμη και με την προχθεσινή ήττα στα Γιάννινα και με την ομάδα εντός στόχων θεωρείται απίθανο να άνοιγε συζήτηση για προπονητή.

2

Οι μεταγραφικές αστοχίες και οι παραλείψεις στον σχεδιασμό δημιούργησαν ανισορροπίες στην ομάδα και δεν την ενίσχυσαν εκεί που είχε πραγματική ανάγκη. Το καλοκαίρι έγινε προσπάθεια από τη διοίκηση, όμως οι επιλογές σε κομβικές θέσεις δεν ήταν στοχευμένες και με ουσία. Δεν αποκτήθηκε ποτέ για παράδειγμα ένας παίκτης πίσω από τον Φακούντο Μπερτόλγιο, ή ένας κεντρικός αμυντικός παρόμοιων χαρακτηριστικών του Φαμπιάνο κ.α.. Στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο δε, όπου οι αδυναμίες του ρόστερ είχαν αρχίσει να “φωνάζουν” προ πολλού μέσα από την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, η διοίκηση αφενός δεν κινήθηκε βάσει των αναγκών της ομάδας και αφετέρου απέκτησε τρεις ποδοσφαιριστές (Πάλμα, Ντουκουρέ, Εμπακατά) “ερωτηματικά” ο ρόλος των οποίων φαίνεται να είναι συμπληρωματικός στο ρόστερ και όχι ουσιαστικός. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια του Άκη Μάντζιου συνεχίστηκε χωρίς τις απαραίτητες βοήθειες.

3

Αν υπάρχει κάτι το οποίο ο Άκης Μάντζιος πλήρωσε περισσότερο, αυτό είναι η αδυναμία του Αρη στο γκολ. Η αποτυχία, αν προτιμάτε, στην επιλογή του σέντερ φορ που θα έδινε στην ομάδα το εύκολο γκολ. Το πρόβλημα φωνάζει τουλάχιστον εδώ και 1,5 χρόνο, αλλά δεν λύνεται. Η επένδυση της διοίκηση με την επιλογή του Καμαρά έπιασε πάτο. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Μαυριτανός δεν είναι καλός παίκτης, όμως δεν είναι σέντερ φορ. Και οι παίκτες που έχει στο ρόστερ ο Αρης για να καλύψουν τη θέση επίσης δεν ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο ρόλο. Ο Μάντζιος δεν σταμάτησε να ζητά την προσθήκη καθαρού επιθετικού, ενός φορ που θα γεμίζει την αντίπαλη περιοχή και ασφαλώς θα βρίσκει δίχτυα. Ακόμα και όταν ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου, στην λογική να ερχόταν ένας από την ελεύθερη αγορά να καλύψει την θέση. Ούτε αυτό έγινε και πλήρωσε το τίμημα ο Μάντζιος. Αλλά το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται και θα το βρει μπροστά του και ο επόμενος προπονητής. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρης έχει πάρει το 33% των γκολ του από το σημείο του πέναλτι.

4

Σε σύγκριση με πέρυσι ο Άκης Μάντζιος είδε πολλούς από τους θεωρητικά κομβικούς παίκτες του ρόστερ να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Οι χαμηλές πτήσεις παικτών του κορμού (βλ. Μπερτόγλιο, Γκάμα, Ματέο Γκαρσία, Σάσα) σε συνδυασμό με αυτές των δαπανηρών μεταγραφών, που παρουσίασαν αστάθεια, όπως ο Ντιαγέ και ο Ιτούρμπε, δημιούργησαν ανισορροπία και δεν βοήθησαν την ομάδα να εξελιχθεί. Προφανώς σε αυτό το κομμάτι έχει μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, καθώς δεν μπόρεσε να πάρει το κάτι παραπάνω, όμως ευθύνη έχουν στο σύνολό τους και οι ποδοσφαιριστές για τη νοοτροπία με την οποία προσέγγισαν τις καταστάσεις στο τελευταίο διάστημα.

5

Ο Μάντζιος ευθύνεται γιατί δεν εξέλιξε το γκρουπ. Η καλή δουλειά που έκανε για μία περίπου ολόκληρη σεζόν δεν είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα ο Αρης να φτάνει να εξελιχθεί σε μία εντελώς προβλέψιμη ομάδα. Χωρίς κινήσεις στον χώρο, ενώ διαθέτει παίκτες με συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς εναλλακτικά πλάνα για τη διάσπαση μίας καλά οργανωμένης άμυνας (και βρήκε πολλές μπροστά του). Επίσης, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ως μέτρο βελτίωσης και της δουλειάς που γίνεται τις στημένες φάσεις, τότε το ποσοστό του 10% των γκολ που έχει πάρει από στημένες φάσεις λέει πολλά. Μόλις δύο γκολ στην επίθεση πήρε, ενώ έχει δεχτεί ουκ ολίγα στην άμυνα.