Ουκρανία: Πριν λίγες μέρες, η FIFA γνωστοποίησε πως όσοι ξένοι ποδοσφαιριστές επιθυμούν να αποχωρήσουν από τις ρωσικές και ουκρανικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, μπορούν να το πράξουν και μάλιστα ως ελεύθεροι, έχοντας «παράθυρο» ως τις 7 Απριλίου. Μάλιστα, εφόσον το πράξουν, θα μπορούν να αγωνιστούν κανονικά με τις νέες τους ομάδες, μέχρι το τέλος της σεζόν.
Αυτό φυσικά χαροποίησε πάμπολλους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ελέω του πολέμου φοβούνται για την ζωή των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους, με αποτέλεσμα να επιθυμούν την αποχώρησή τους από τις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Έτσι λοιπόν, θέλοντας και μη, ήδη κάποιες ελληνικές ομάδες έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τις δύο αυτές αγορές, όπως ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός και αμφότεροι ψάχνουν για... «λαβράκια» τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν ως ελεύθερα, πράγμα ωστόσο καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν και άλλοι, ενδιαφερόμενοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι.
Οι... αλμυρές περιπτώσεις
Ήδη κάποιοι ποδοσφαιριστές απέκτησαν και επίσημα την ελευθέρα τους, όπως οι Ρεμί Καμπελά και Βίκτορ Κλάεσον από την Κράσνονταρ, αλλά και ο Γιάροσλαβ Ρακίτσκι από την Ζενίτ. Τους πρώτους δύο, τους είχε συναντήσει ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με την Κράσνονταρ για τα Play Off του Champions League το 2020, ενώ για τον Σουηδό εξτρέμ ο Δικέφαλος είχε ενδιαφερθεί έντονα το προηγούμενο καλοκαίρι.
Όσον αφορά τον Ρακίτσκι, πρόκειται για έναν 32χρονο Ουκρανό στόπερ, διεθνή με την εθνική του ομάδα και με προϋπηρεσία στην Σαχτάρ.
Πέραν των προαναφερθέντων, υπάρχουν και άλλοι ακριβοί ποδοσφαιριστές που δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να μείνουν ελεύθεροι απ' τις ομάδες τους. Οι Κλαουντίνιο και Γιούρι Αλμπέρτο από την Ζενίτ, ο Σιμάνσκι από την Ντιναμό Μόσχας, ο Ετζουέκε, ο Τζόρνταν Λάρσον, ο Βάντερσον και ο Τζον Κόρδοβα.
Οι πιο... προσιτοί παίκτες
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, πιο προσιτές για τα ελληνικά δεδομένα. Ένας από αυτούς, είναι ο 24χρονος Αφρικανός φορ της Ακμάτ, Μοχάμεντ Κονατέ. Είναι διεθνής με την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ φέτος σε 18 συμμετοχές μετράει 6 τέρματα. Μια άλλη, αξιοπρόσεκτη περίπτωση, είναι αυτή του Ματέο Κασιέρα της Σότσι. Πρόκειται για έναν 24χρονο Κολομβιανό μεσοεπιθετικό, που φέτος μετράει 8 τέρματα. Είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι έναντι 1.2 εκατομμυρίων από την Μπελενένσες, ενώ το 2016 είχε αποκτηθεί από τον Άγιαξ έναντι 6.000.000 ευρώ.
Σε ηγέτη της άμυνας της Ρουμπίν, έχει εξελιχθεί ο 26χρονος Κροάτης στόπερ, Φίλιπ Ουρέμοβιτς. Η χρηματιστηριακή του αξία «μεταφράζεται» σε 7.000.000 ευρώ, ενώ είναι 6 φορές διεθνής με την εθνική Κροατίας.
Η ουκρανική αγορά
Και στην Ουκρανία μπορεί κανείς να βρει αξιοσημείωτες περιπτώσεις παικτών, που θα άξιζε μια ελληνική ομάδα να προσέξει. Πέραν των ακριβών ποδοσφαιριστών της Σαχτάρ, όπως είναι ο Σόλομον, ο Τετέ και ο Ντοντό, υπάρχουν και άλλοι παίκτες που θα μπορούσαν να απασχολήσουν. Ένας εξ αυτών είναι ο 22χρονος στόπερ Βιτάο, ο 24χρονος χαφ Μαϊκόν ή ο 23χρονος φορ Φερνάντο, αμφότεροι αγωνιζόμενοι στην Σαχτάρ. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, πως ο Μπότο εργάστηκε για 3 χρόνια στον εν λόγω σύλλογο και αρκετοί παίκτες εξ αυτών, ήταν δικές του επιλογές.
Στην Ντιναμό Κιέβου συναντάμε δύο περιπτώσεις παικτών, τους Μπένζαμιν Βέρμπιτς και Κάρλος ντε Πένια. Ο πρώτος είναι 28χρονος Σλοβένος, συμπαίκτης του Κούρτιτς στην εθνική Σλοβενίας, με αξία στα 4.5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δεύτερος είναι Ουρουγουανός μεσοεπιθετικός, 30 ετών.
Τέλος, υπάρχουν και τα δύο αδέρφια, Βίνσεντ και Ολιβιέρ Τιλ που αγωνίζονται στην Βόρσκλα Πολτάβα. Αμφότεροι αγωνίζονται ως μεσοεπιθετικοί, με τον πρώτο να διανύει τα 22 του χρόνια και το δεύτερο τα 25, ενώ αμφότεροι είναι διεθνείς με την εθνική Λουξεμβούργου.
Πηγή: Metrosport.gr