Ο Ματίας Αλμέιδα ανακοινώθηκε στην ΑΕΚ και πλέον πιάνει δουλειά για την οικοδόμηση του ρόστερ της ομάδας. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα, ενώ και το τμήμα σκάουτινγκ του συλλόγου βρίσκεται σε εγρήγορση για την εύρεση ποδοσφαιριστών σε θέσεις που πονά το κιτρινόμαυρο σύνολο, όπως στο κέντρο της άμυνας. Μάλιστα ο Στάθης Ταυλαρίδης βρέθηκε στην Ελβετία προκειμένου να τσεκάρει τον Λεωνίδα Στεργίου, ο οποίος βρίσκεται στην κιτρινόμαυρη λίστα. Πρόκειται για τον 20χρονο αμυντικό της Ζανκτ Γκάλεν, ο οποίος φέτος μετρά 30 συμμετοχές στις ελβετικές διοργανώσεις. 

Το μαργαριτάρι από το Τόγκενμπουργκ

Ο Στεργίου είναι Ελβετός ελληνικής καταγωγής, ενώ έχει και σερβικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του. Αποτελεί προϊόν των Ακαδημιών της ελβετικής ομάδας που τον πήρε το 2015 από τη Βιλ. Το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Σανκτ Γκάλεν ήταν το Φεβρουάριο του 2019, στη νίκη με 3-1 επί της Ζυρίχης, σε ηλικία 26 ετών και 11 μηνών. 

Στη δεύτερη, συμμετοχή του απέναντι στη Βασιλεία, η ελβετική εφημερίδα "Neue Zürcher Zeitung" τον αποκάλεσε «μαργαριτάρι από το Τόγκενμπουργκ (η περιφέρεια που ανήκει η πόλη Βάτβιλ)» και υποστήριξε, ότι «έπαιζε σαν βετεράνος, ειδικά με τον τρόπο που έπεφτε πάνω στους αντιπάλους του».

Τον Μάρτιο του 2020, επί εποχή Φαν'τ Σιπ συζητήθηκε πολύ η πιθανότητα να φορέσει τη γαλανόλευκη. Ωστόσο η Ελβετία είχε το προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα, αφού ο γεννηθείς στο Βάτβιλ, μία πόλη 9000 κατοίκων, ομογενής υπήρξε διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές (Κ-15, Κ-16, Κ-17, Κ-19) της... «Schweizer Nati».

Η πρώτη γνωριμία του Στεργίου με την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε την ευκαιρία να τσεκάρει πρώτη φορά τον Στεργίου τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την ελβετική ομάδα στα προκριματικά του Europa League. Στον έναν και μοναδικό αγώνα νοκ άουτ που δόθηκε (εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού) η Ένωση επικράτησε 1-0 με γκολ του Ολιβέιρα, με τον ομογενή ποδοσφαιριστή να ξεκινά βασικός στην σύνθεση της Ζανκτ Γκάλεν.

Μάλιστα είχε ευθύνη στη φάση. Ο Ολιβέιρα τον πέρασε στο ένας με έναν με τον τερματοφύλακα Ζίγκι να τον ανατρέπει στη συνέχεια και τον Ισπανό διαιτητή, Αλεχάντρο Ερνάντεζ να δείχνει το σημείο του πέναλτι, απ' όπου ευστόχησε ο Πορτογάλος, πρώην επιθετικός των κιτρινόμαυρων.

 

Ο ντε Λιχτ της Ελβετίας

Οι εμφανίσεις του Στεργίου με την πράσινη φανέλα οδήγησαν τον Μάρτιο του 2021 την ιταλική ιστοσελίδα, «tuttomercatoweb» να του κάνει ένα μικρό αφιέρωμα, στο οποίο του έπλεξαν το εγκώμιο παρομοιάζοντάς με τον Ολλανδό κεντρικό αμυντικό της Γιουβέντους, Ματάις ντε Λιχτ.

«Ο Ελβετός κεντρικός αμυντικός Λεωνίδας Στεργίου θεωρείται θαύμα του ελβετικού ποδοσφαίρου και σαφώς το μέλλον της εθνικής ομάδας. Μιλάμε για έναν πολύ προικισμένο αμυντικό τεχνικά, αλλά και αθλητικά. Αυτό που εκπλήσσει, ωστόσο, είναι η ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάθε αναμέτρηση, σαν να ήταν βετεράνος με εκατοντάδες παιχνίδια πίσω του.

Ένας νεαρός με αυτήν την προσωπικότητα είναι πραγματικά σπάνιο να βρεθεί και δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσέχουν όλοι στην απόδοσή του, πρόθυμοι να τον οδηγήσουν σε υψηλότερο επίπεδο», ανέφερε τότε το ιταλικό δημοσίευμα. Φυσικά οι τιμητικές αναφορές δεν σταμάτησαν εκεί.

Στη λίστα με Τζόλη και Αλεξανδρόπουλο – Θέλει να γίνει... αλεπού

Ο Στεργίου στα τέλη Αυγούστου του 2021 βρέθηκε στην 22η θέση με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου, με βάση τη λίστα του «football-observatory.com», στην οποία τοποθετήθηκαν δύο ακόμα συμπατριώτες μας, ο Χρήστος Τζόλης (52η θέση) και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (47η θέση).

Όσον αφορά τον χαρακτήρα το, ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει σε ελβετικό ραδιόφωνο, είναι προσγειωμένος και συγκεντρωμένος. Και απ' ότι φαίνεται παίρνει πολύ σοβαρά τις συμβουλές που του δίνουν.

«Η εμπειρία παίζει κεντρικό ρόλο, εκεί που χρειάζεται εξυπνάδα. Μου λένε να γίνω αλεπού και θέλω να γίνω», είχε πει σε συνέντευξή του. Ποδοσφαιρικά πρότυπα για τον Στεργίου αποτελούν ο Σέρχιο Ράμος, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Φαμπιάν Σχαρ, ενώ από τους παλαιότερους αμυντικούς ο Φάμπιο Καναβάρο.

Η αξία του Ελληνοελβετού στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είναι 7 εκατ.Ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt. H AEK όπως φαίνεται τον έχει βάλει στο μάτι. Στο παρελθόν όμως έχουν υπάρξει αναφορές, ότι Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης τον παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξή του.  

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος σοβαρός κίνδυνος για ΑΕΚ - Οι αλλαγές με απόφαση Μελισσανίδη - Η πρώτη μεταγραφή Αλμέιδα