Άρης: Σε κίνδυνο τέθηκε η ευρωπαϊκή συμμετοχή του Άρη τη σεζόν 2021-2022. Όπως έχετε ενημερωθεί, ο προϊστάμενος του τμήματος αδειοδότησης της ΕΠΟ, Βασίλης Σαράκης θα καταθέσει έφεση, για την άδεια συμμετοχής της ομάδας της Θεσσαλονίκης στις διεθνείς διοργανώσεις, μετά από εξώδικο της ΠΑΕ Βόλος στην ΕΠΟ λόγω ανεξόφλητης οφειλής που υπάρχει σε πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας (Παλαθουέλος).
Η αντίδραση των «κίτρινων» ήταν άμεση καθώς προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία στην UEFA κατά του Βασίλη Σαράκη και των συνεργατών του «για δόλια συμπεριφορά και μη διαφανή συμπεριφορά» και ζήτησαν την παρέμβαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Στον Άρη είναι αισιόδοξοι ότι θα δικαιωθούν, καθώς τα τέσσερα μέλη της επιτροπής αδειοδοτήσεων αποφάσισαν πως το ζήτημα ανήκει στις υποχρεώσεις επόμενου ελέγχου και όχι του τωρινού φακέλου αδειοδότησης.
Οι συζήτησεις έχουν φουντώσει εξαιτίας του κινδύνου να χάσει ο Άρης το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ωστόσο η νομικός, Πέννυ Κονιτσιώτη αναδεικνύει μία άλλη σημαντικότατη διάσταση στην υπόθεση! «Υπάρχει μία αδίκια. Αναφέρομαι στη διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα σε ξένους και Έλληνες αθλητές», υπογραμμίζει στο Sportdog η γνώστρια του αθλητικού δικαίου.
Για την υπόθεση που «καίει» τον Άρη, η νομικός υποστηρίζει, ότι η ομάδα πρέπει να ενημερώνει για εκκρεμείς οφειλές. «Εδώ υπάρχει μία ληξιπρόθεση οφειλή προ 31 Μαρτιου 2021. Εν προκειμένω μιλάμε για αδειοδότηση για αδειοδότηση του επόμενου έτους, δηλαδή το 2022. Η αρμόδια Επιτροπή όμως ζητά να μάθει ποιες οφειλές υπάρχουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021. Η εκάστοτε ΠΑΕ όμως οφείλει να ενημερώνει, ότι υπάρχουν δικαστικές διαμάχες. Σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφείλει να ενημερώνει για την έκδοση απόφασης ή της αναγνώρισης χρέους. Η ΠΑΕ δηλαδή οφείλει να ενημερώνει την ύπαρξη δικαστικών διεκδικήσεων είτε από Ελλάδα είτε από εξωτερικό.
Αυτή η απόφαση βγήκε από το CAS τον Ιανουάριο. Ο κανονισμός της ΕΠΟ λέει, ότι η ΠΑΕ μέχρι 31 Μαρτίου που προηγείται της περιόδου αδειοδότησης δεν πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς άλλες ομάδες και προς εργαζόμενους «ως αποτέλεσμα συμβατικών ή νόμιμων υποχρεώσεων». Η απόφαση του Ιανουαρίου για τον Παλαθουέλος δηλώνει, ότι υπάρχει μία οφειλή ληξιπρόθεσμη. Εδώ τίθεται και ένα θέμα παρερμηνείας. Πότε θεωρούμε, ότι είναι ληξιπρόθεσμη η οφειλή; Τον Ιανουάριου που βγήκε η απόφαση ή όταν είχε γίνει πόσο καιρό πριν; Ο Άρης λέει, ότι δεν εμπίμπτει στην τρέχουσα περίοδο αλλά στην επόμενη και περιμένει να δικαιωθεί μεταγενέστερα. Όπως και να έχει οφείλει να προσκομίσει στο δικαστήριο αν εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις», αναφέρει.
Οι Έλληνες δυσκολεύονται να εισπράξουν
Η Πέννυ Κονιτσιώτη στη συνέχεια εξέφρασε το παράπονό της για τον διαχωρισμό που επικρατεί στην απόδοση δικαιοσύνης. «Οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν στα διεθνή όργανα απονομής δικαιοσύνης όπως το CAS και με αυτόν τον τρόπο δικαιώνονται και εισπράττουν οφειλές. Οι Έλληνες που προσφεύγουν στα εγχώρια αρμόδια όργανα αδυνατούν να είναι στο ίδιο επίπεδο εξόφλησης. Για τους μεν υπάρχει εξόφληση, για τους δε όχι. Για τους ξένους επιβάλλονται κυρώσεις προκειμένου να εξοφληθούν.
Αν θέλουμε να μιλάμε για ουσιαστική απονομή ισότητας και αναλογίας, όπως εφαρμόζεται στις δικαστικές υποθέσεις και σε όλα τα νομικά ζητήματα, εδώ έχουμε μία διαχρονική διάσταση. Το έχω επισημάνει και στο παρελθόν. Ο Έλληνας αθλητής όταν δεν πληρώνεται από την ομάδα δυσκολεύεται να εισπράξει, ενώ ο μη γηγενής με την απόφαση της FIFA ή του CAS απειλεί την ομάδα με κυρώσεις και εισπράττει. Αυτό λέγεται δύο ταχτυτήτων απονομή δικαιοσύνης στους αθλητές, ειδικά όταν πρόκειται για κοινοτικούς», επισημαίνει.
Η FIFA αναγνωρίζει διαδοχή
Ο Παλαθουέλος για τον οποίο το αρμόδιο τμήμα αδειοδότησης της ΕΠΟ προχώρησε σε έφεση αγωνίστηκε στον Άρη στον δεύτερο γύρο της σεζόν 2006-2007, κατά την οποία κατέγραψε 21 συμμετοχές. Μετά από εφτά χρόνια η ΠΑΕ Άρης μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης λόγω χρεών (19,6 εκατ. Ευρώ). Η παλιά ΠΑΕ Αρης μπορεί να πτώχευσε, η νέα εταιρεία όμως κληρονόμησε τα προβλήματα της προηγούμενης με αποτέλεσμα, όπως θυμάστε, η FIFA να επιβάλλει ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για δυο χρόνια.
«Έχω αποφάσεις από το παρελθόν από τη FIFA που δεν διαχωρίζουν την ΠΑΕ ως πρώην και νυν Άρης. Ένα σωματείο γνωρίζει η FIFA. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε εσωτερικά νομικά θέματα – τρικς – των ΠΑΕ να υποβιβάζονται και να συστήνουν νέα ΠΑΕ με τα ίδια χαρακτηριστικά, σήμα και διοικητικό προσωπικό, απλά με άλλο ΑΦΜ. Εδώ δηλαδή η FIFA αναγνωρίζει, ότι υπάρχει διαδοχή. Και αν υπάρχει διαδοχή, γιατί να ισχύει για τους ξένους αθλητές και όχι για τους εγχώριους; Εκεί είναι ο διαχωρισμός που αναφέραμε περί απονομή δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων. Θεωρώ, ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν κάποτε. Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να υπάρξει μία σταθερή νομολογία σε αυτό το θέμα», δηλώνει η νομικός, η ανησυχία της οποίας χτυπά σαν καμπανάκι για τον κόσμο του ποδοσφαίρου.
Εκεί είναι η ουσία
Τον Οκτώβριο του 2021, συγκλονίστηκε το πανελλήνιο με την αυτοκτονία του (πρώην παίκτη του Άρη), Νίκου Τσουμάνη. Πρόσφατα ο Γιάννης Κοντοές σε συνέντευξή του εκτίμησε, ότι θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια τραγικά περιστατικά.
«Ας ελπίσουμε να μη δικαιωθεί ο Γιάννης στην πρόβλεψη που κάνει. Πρέπει να επικρατήσει ορθή νομική προσέγγιση του θέματος, για να μη συνεχίζεται αυτή η απαξίωση και η καταχρηστική στάση απέναντι στους αθλητές. Ειδικά για τους Έλληνες αθλητές. Δεν είναι δυνατόν να δικαιώνονται μόνο οι ξένοι αθλητές. Το λέω με παράπονο γιατί και προσωπικά έχω επιδιώξει στο παρελθόν να βοηθήσω αθλητές. Μέχρι σήμερα εκκρεμούν υποθέσεις και θέλω να δούμε πότε θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται. Το δικονομικό κομμάτι θα κριθεί. Να δώσουμε έμφαση στο ουσιαστικό ζήτημα. Δεν γίνεται αυτό να συνεχίζεται. Πρέπει να έχουμε προσέγγιση σωστή, σεβόμενοι τις αρχές ισότητας και αναλογικότητας», κατέληξε η Πέννυ Κονιτσιώτη μιλώντας στο Sportdog.