Ο Γιάννης Παπανικολάου αρχικά είχε συστηθεί στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό τον Μαϊο του 2019, με ένα πολύ ωραίο γκολ (ισοφάρισης) που είχε πετύχει με τον Πλατανιά κόντρα στον ΟΦΗ, στα πλέι οφ ανόδου στην Super League.

Για να μας ξανασυστηθεί όταν πλέον ως παίκτης της πολωνικής Ρακόβ κλήθηκε απο τον Φαν Σχιπ στην Εθνική Ελλάδας. Τότε η συγκεκριμένη κλήση  είχε προκαλέσει...απορίες και σχόλια αλλά η νέα απο τον Γκους Πογέτ, τους... έβαλε όλους στην θέση τους. 

Ο 23χρονος μέσος κυριολεκτικά τα σπάει με την Κυπέλλουχο Πολωνίας και 2η στο πρωτάθλημα (παραλίγο νταμπλούχο) Ρακόβ. Φτάνοντας στι σημείο να μπεί στο μεταγραφικό στόχαστρο και του Πρωταθλητή Ολυμπιακού, που παρακολουθεί σοβαρά την υποθεσή του.

Στην Πολωνία ο Παπανικολάου πήγε τον Αύγουστο του 2020, μετά τον υποβιβασμό του Πανιωνίου. Και μέσα σε ένα χρόνο ανάγκασε την Ρακόβ να του κάνει νέο συμβόλαιο/επέκταση ως το 2025. Με χρηματιστηριακή αξία 700.000 ευρώ, με 38 συμμετοχές σε μια σούπερ σεζόν με την ομάδα του και οσονούπω διεθνής με την "γαλανόλευκη", όλα αυτά δείχνουν... μεταγραφή.

Ο Παπανικολάου που είναι "ομόσταβλος" των Καρίμ Ανσαριφάρντ, Μιχαί, Εμπασί στο μανατζερικό Γραφείο του Βασίλη Τοπίδη, μπορεί να παίζει πλέον κεντρικός μέσος (6άρι και 8άρι) αλλά ξεκίνησε την καριέρα του ως επιθετικός (σέντερ φορ και περιφερειακός). Στον Πανιώνιο, που πήγε απο τον Πλατανιά, το 2019, τον γύρισαν στα χαφ ποντάροντας στα... τρεξίματα/κινησή/πρεσαρισμά του.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν και δεν το βρίσκεις ούτε στο...transfermarkt, στην κατηγορία με τις προηγούμενες ομάδες του, είναι απο που ξεκίνησε. Ο Γιάννης Παπανικολάου , λοιπόν, είναι ένα προϊόν των Ακαδημιών της ΑΕΚ, η  οποία όμως στα 17 του χρόνια, όταν έπρεπε να προωθηθεί στην δεύτερη ομάδα της, τον ...έδιωξε χωρίς μάλιστα να του εξηγήσουν ποτε το γιατί!! 

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή της καριέρας του Παπανικολάου. Ο πατέρας του (ο οποίος έφυγε απο την ζωή πέρσι), δηλωμένος οπαδός του Ολυμπιακού, στα 9 του χρόνια τον πήγε στην "ερυθρόλευκη" Ακαδημία για να δοκιμαστεί (έπαιζε τότε στην Ακαδημία του Τσακανίκα). Ειχε αφήσει καλές εντυπώσεις στον τότε υπεύθυνο Γιώργο Αμανατίδη αλλά χωρίς να το προχωρήσουν. Η οικογένειά του τον πήγε έτσι σε ένα  "Fun Weekend" της ΑΕΚ, εκεί τον ξεχώρισαν, έδειξαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έτσι "ντύθηκε" στα "κιτρινόμαυρα".

Ο Παπανικολάου αν και "98αρης" (γεννημένος μάλιστα τον Νοέμβριο) έγινε μέλος μια πολύ ταλαντούχας ομάδας που είχε η ΑΕΚ, με Γαλανόπουλο/ Τσέλιο/ Γιαννούτσο/Βλαχομήτρο/Κυριαζή/Καρβουνίδη/Αντωνίου/Τάμπα. Με προπονητή τότε τον Άγγελο Χατζόπουλο (σημερινό Ομοσπονδιακό τεχνικό/εκλέκτορα της Κ15), πήραν δυο πρωταθλήματα!!

Όταν, λοιπόν, έφτασε η ώρα της μετάβασης απο την Κ17 στην Κ19 της ΑΕΚ, ο Γιάννης Παπανικολάου έπεσε... θύμα της αξιολόγησης των Ακη Ζήκου και Μιχάλη Μητροτάσιου, δηλαδή τεχνικού κι αθλητικού διευθυντή της Ακαδημίας. Και οι δυο αγνόησαν την θετική εισήγηση του προπονητή του, Αγγελου Χατζόπουλου και του έδειξαν την... πόρτα της εξόδου απο την Ένωση. Εκτιμώντας οτι δεν είχε τα προσόντα για την Κ19 και την προοπτική να κάνει σπουδαία επαγγελματική καριέρα. Το χειρότερο; Το ανακοίνωσαν στο παιδί και την οικογένειά του, χωρίς αιτιολογία!!

Ευτυχώς για τον Παπανικολάου υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν πολύ στο ταλέντο του καί έτσι μεσολαβώντας στον Γιάννη Χριστόπουλο, τότε προπονητή της πρώτης ομάδας του Πλατανιά, ο 17χρονος βρέθηκε στην Ακαδημία του συλλόγου των Χανίων. Μάλιστα στην Κρήτη μετακόμισε για να τον στηρίξει και όλη η οικογένεια, αφήνοντας τις δουλειές τους στην Αθήνα. Ένα χρόνο έμεινε στην Κ19 του Πλατανιά ο Αμπελοκηπιώτης άσος και το επόμενο καλοκαίρι ο Γιώργος Παράσχος τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα!

Να κάνω μια παρένθεση στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, για να βάλω μιας πολύ ενδιαφέρουσα ...καλλιτεχνική/τηλεοπτική πινελιά! Η μητέρα του ποδοσφαιριστή κατάγεται απο τα Ανώγεια της Κρήτης και είναι αδερφή του Μιχάλη Αεράκη! Του 66χρονου "παπά- Μιχάλη" στην σειρά "Σασμός", που σαρώνει την τηλεθέαση, με τον ηθοποιό θείο του Παπανικολάου να έχει απο τους πλέον δημοφιλούς ρόλους. 

Ο Μιχάλης Αεράκης, ο "παπα Μιχάλης" του Σασμού, μετρά δεκάδες σπουδαίες συνεργασίες (ήταν και στο "Νησί"), για 17χρόνια διετέλεσε καλιτεχνικός διευθυντής  στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης ενώ στα νιάτα του ήταν και καλός ποδοσφαιριστής! Μάλιστα έπαιζε επιθετικός (σε ΟΦΗ και Εθνικό), δηλαδή την θέση απο όπου ξεκίνησε (το μήλο κάτω απο την μηλιά) και ο ανιψιός του, Γιάννης Παπανικολάου!

Πλατανιάς- Πανιώνιος - Ράκοβ η επαγγελματική διαδρομή του Γιάννη Παπανικολάου, ο οποίος τον Νοέμβριο θα κλείσει τα 24 του χρόνια. Πιθανότατα να έχει προηγηθεί μια μεταγραφή του. Ο Ολυμπιακός τον "σκανάρει" και ενδιαφέρεται, τον περασμένο Γενάρη είχε απασχολήσει και την ΑΕΚ αλλά σίγουρα οι υψηλές πτήσεις του στην δευτεραθλήτρια του πολωνικού πρωταθλήματος, αποτελούν "διαβατήριο" και για άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες απο το εξωτερικό. Κοντός ψαλμός αλληλούια


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχώρηση ΒΟΜΒΑ στην ΑΕΚ - Οι πρώτοι δύο που "τέλειωσαν" με απόφαση Μελισσανίδη!