Λίγες ώρες πριν από Διοικητικό Συμβούλιο της Σούπερ Λίγκας όπου το μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η παραμονή ή όχι του Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος Αχιλλέας Μπέος απέστειλε επιστολή τόσο προς τον πρόεδρο της Λίγκας Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και προς τους προέδρους όλων των ΠΑΕ
Στην επιστολή αυτή, που αποκαλύπτει το VOLOSDAY.GR, ο Αχιλλέας Μπέος εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του για τον τρόπο που λειτουργεί τόσο ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, όσο και κάποιοι «λογοτιμήτες» πρόεδροι, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τη στασιμότητα που παρατηρείται σε άκρως σημαντικά θέματα που αφορούν την οργάνωση της Λίγκας αλλά και τη βιωσιμότητα των ομάδων.
Ο Αχιλλέας Μπέος μέσω της επιστολής του αυτής θέτει υπόψη όλων, μερικά από τα μείζονα θέματα, ενώ αναφέρει ότι «διακρίνουμε μια απίστευτη πρεμούρα, ένα άγχος και μια αγωνία, να κλείσει το θέμα της παραμονής του πιο διάσημου Άγγλου τουρίστα στη χώρα μας, του αρχιδιαιτητή Μάρκ Κλάτενμπεργκ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημοσιοποίησε την απόφασή του να συνεχίσει το… δημιουργικό έργο του στην Αίγυπτο».
Κλείνοντας την επιστολή του, ο Αχιλλέας Μπέος υπογραμμίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η θέση του είναι πλήρως αρνητική στο ενδεχόμενο παραμονής του Μαρκ Κλάτενμπεργκ και ζητάει την άμεση αντικατάστασή του.
Το VOLOSDAY.GR δημοσιεύει ολόκληρη την επιστολή του Αχιλλέα Μπέου προς τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους προέδρους των ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας
Κύριε πρόεδρε,
Η ορμητική εισδοχή σας, που συνοδεύτηκε με την ανάληψη κορυφαίων ευθυνών, στα διοικητικά πράγματα της Super League δυστυχώς μέχρι σήμερα, αν και δεν μεσολάβησε μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είχε μια ανάλογη συνέχεια που θα έφερνε μια άλλη εξέλιξη, μια νέα προοπτική στο επαγγελματικό μας ποδόσφαιρο, που τόσο τις έχει ανάγκη και τις οποίες σε όλους τους τόνους έχετε προαναγγείλει.
Αντίθετα παρατηρείται μια στασιμότητα, και κατά περίπτωση οπισθοχώρηση, που παραπέμπει σε άλλες εποχές και καταστάσεις, όπου κυρίαρχο ήταν το θέμα όχι της οργάνωσης και μετεξέλιξης του ποδοσφαίρου αλλά η συντήρηση και η παγίωση «κεκτημένων», μέσω καθεστωτικών πρακτικών και συμπεριφορών.
Ως παράγων του ποδοσφαίρου, με πολυετή παρουσία και προσφορά στο χώρο, και μη ανήκων στη νεόκοπη κατηγορία των παραγόντων – «λογωτιμητών», μέσω αυτής της επιστολής θεωρώ χρέος μου να θέσω υπόψη όλων μείζονα θέματα που κρατούν καθηλωμένο το ποδόσφαιρό μας και εύλογα γεννούν έντονες ανησυχίες για το μέλλον του. Και συγκεκριμένα σημειώνω ότι:
– Ένα μόλις μήνα πριν την επίσημη έναρξη του πρωταθλήματος και ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί η κλήρωση για την κατάρτιση του προγράμματος των αγώνων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η οργανωτική προετοιμασία των ομάδων (μετακινήσεις κλπ) αλλά και σε ένα σημαντικό βαθμό και η αγωνιστική.
– Παραμένουν η ανησυχία και η αγωνία της συντριπτικής πλειονότητα των ομάδων από την απουσία της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, θέμα στο οποίο η Ελλάδα πρωτοτυπεί αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν για τις ομάδες αυτές την επόμενη περίοδο λήγουν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει και βλέπουν ότι κανένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος δεν έχει καν ξεκινήσει για την οριστική και αποτελεσματική διευθέτηση του προβλήματος, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ίδια τους την ύπαρξη.
– Για λόγους που κανείς δεν μπορεί επαρκώς να εξηγήσει καθυστερεί η απόδοση στις ομάδες των χρημάτων που τους οφείλονται ως ποσοστό από το Στοίχημα, με την κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Αθλητισμού, να περιορίζεται στο να συστήνει υπομονή, παρά το ότι η ίδια έχει δεσμευτεί. Μια υπομονή που ωστόσο εξαντλείται καθώς είναι πλέον ορατή μια πρόθεση, σε συνδυασμό με την πίεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, να υποχρεωθούν όσοι παράγοντες θέλουν να λειτουργούν ανεξάρτητα, έξω από σφαίρες επιρροής να σπεύσουν να «ενταχθούν» στα στρατόπεδα των ποικιλώνυμων «big» και να καταστούν έρμαια της βούλησης άλλων.
– Παραμένει άλυτο, αν και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, το μείζον θέμα της μετακίνησης φιλάθλων και της αντικειμενικής ευθύνης των ομάδων, όπως και το θέμα της αντιμετώπισης της βίας κ.α.
Αντίθετα με όλα αυτά διακρίνουμε μια απίστευτη πρεμούρα, ένα άγχος και μια αγωνία, να κλείσει το θέμα της παραμονής του πιο διάσημου Άγγλου τουρίστα στη χώρα μας, του αρχιδιαιτητή Μάρκ Κλάτενμπεργκ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δημοσιοποίησε την απόφασή του να συνεχίσει το… δημιουργικό έργο του στην Αίγυπτο. Πολλοί, και δη επιφανείς, παράγοντες του χώρου φαίνεται να κυριεύονται από πανικό μπροστά στην προοπτική αυτή και δίνουν μια λυσσώδη μάχη για να τον διατηρήσουν. Χωρίς να εξηγούν βεβαίως σε όλους μας, που δεν συμμεριζόμαστε την αγωνία τους, τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει. Δηλαδή ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα που έφερε, ποιους διαιτητές ανέδειξε και προώθησε, τι προσέθεσε στην ελληνική διαιτησία. Και κυρίως ποιους εξυπηρετεί η περαιτέρω παραμονή του.
Φυσικά η θέση μας είναι πλήρως αρνητική στο ενδεχόμενο παραμονής του και ζητούμε την άμεση αντικατάστασή του. Αντίθετα είμαστε απόλυτα θετικοί στην αναζήτηση ενός νέου προσώπου στη θέση αυτή, Έλληνα ή αλλοδαπού, με μοναδικό κριτήρια την ικανότητά του να βοηθήσει την εξέλιξη των Ελλήνων διαιτητών και την εμπέδωση ενός κλίματος ισονομίας και δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρό μας και σίγουρα όχι για την ικανότητά του στις δημόσιες σχέσεις και τη δημιουργία κλίματος διαπλοκής με τους ισχυρούς σε βάρος του ίδιου του αθλήματος.
Κύριε πρόεδρε,
Παρακαλώ να διαβαστεί η επιστολή αυτή στη συνεδρίαση του ΔΣ για να ενημερωθούν και οι «λογωτιμήτες» συνάδελφοί μας και ελπίζω στην ευαισθητοποίηση όλων, με πρώτον εσάς, ώστε να δρομολογηθούν επιτέλους λύσεις στα μεγάλα και σημαντικά θέματα του ποδοσφαίρου που όσο παραμένουν συμβάλλουν στο καθεστώς ανυποληψίας, έως και ανυπαρξίας, που δυστυχώς επί χρόνια τώρα έχει παγιωθεί.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλος
Αχιλλέας Μπέος