Καταδεικνύουν, δε, ότι η αγριότητα έχει εισχωρήσει τόσο βαθιά στις τάξεις μερίδας των οργανωμένων οπαδών των ομάδων που δύσκολα μπορεί να αποκοπεί από τη βίαιη... ρουτίνα τους, αφού, ακόμη και έπειτα από ένα τόσο στυγερό έγκλημα και την όλη προσπάθεια κατευνασμού και καταλλαγής της εχθρότητας, δεν λέει να σταματήσει.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του Άλκη, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δεκάδες εφόδους σε λέσχες και συνδέσμους φιλάθλων που δεν είχαν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν διάφορα επικίνδυνα αντικείμενα όπως μαχαίρια, κοντάρια κ.ά.

Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκαν συνολικά 25 λέσχες και σύνδεσμοι, αρκετοί από τους οποίους έκρυβαν στο εσωτερικό τους ολόκληρα οπλοστάσια.

Η Πολιτεία τότε είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των λεσχών φιλάθλων έως τα τέλη του περασμένου Ιουλίου και είχε ορίσει τους νέους κανονισμούς λειτουργίας αυτών, μέσα από ένα αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Μεταξύ αυτών των μέτρων ήταν η υποχρέωση των ΠΑΕ ή ΚΑΕ να αναγνωρίσουν μέχρι μια λέσχη έκαστη, για να έχουν άμεση πρόσβαση στο Μητρώο Λεσχών, ενώ οι ίδιοι οι σύλλογοι θα έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τα στοιχεία τους (και των παραρτημάτων τους), ειδάλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με διοικητικά πρόστιμα και ποινές αναστολής λειτουργίας θυρών των γηπέδων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργείου Αθλητισμού που έλαβε η Voria.gr, έως σήμερα έχουν καταθέσει όλα τα χαρτιά και έχουν πάρει άδεια για λέσχη - την οποία και πρέπει να κομίσουν στις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις- μόνο πέντε ομάδες. Συγκεκριμένα άδεια πήραν ο Άρης, ο Ηρακλής, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ που έλαβε μία άδεια για τη λέσχη ποδοσφαίρου και μία για τη λέσχη βόλεϊ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που μίλησαν στη Voria.gr, σήμερα σε όλη τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί νόμιμα μόνο η κεντρική λέσχη φιλάθλων του Άρη, ο «Κεντρικός Super 3» που βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου, και ένα παράρτημά του.

Η Πολιτεία είχε εξαγγείλει τη δημιουργία Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων, η δημιουργία του οποίου βρίσκεται σε προτεραιότητα από το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αν και τα λεγόμενα ραντεβού θανάτου είναι αισθητά μειωμένα στη Θεσσαλονίκη μετά τη δολοφονία του άτυχου Άλκη, οι οπαδικές ενέδρες συνεχίζουν να υπάρχουν. Μάλιστα, ξεφεύγουν από τις αμιγώς οπαδικές επιθέσεις (δηλαδή επιθέσεις οπαδών μιας ομάδας σε οπαδούς της αντίπαλης) και φτάνουν σε επιθέσεις κατά αθλητών και μάλιστα ανηλίκων, ερασιτεχνών και ημι-επαγελματιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρόσφατη επίθεση με οπαδικά κίνητρα από ομάδα έξι ανηλίκων σε 16χρονο ποδοσφαιριστή της Κ19 του ΠΑΟΚ στον Εύοσμο. Αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί στα Λαδάδικα, έναν σχεδόν μήνα πριν τη δολοφονική επίθεση στον Άλκη, από ομάδα ατόμων σε βάρος ενός 17χρονου ποδοσφαιριστή του Άρη.

Βέβαια, δεν εκλείπουν και βίαιες συγκρούσεις όπως η πιο πρόσφατη που σημειώθηκε μέσα στη ΔΕΘ, το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη η 86η διοργάνωσή της. Μέρα μεσημέρι, μπροστά στα μάτια έντρομων εκθετών, οπαδοί του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 26χρονο εργαζόμενο στο σταντ της ΠΑΕ Άρης, ο οποίος στην προσπάθειά του να γλυτώσει από τα χτυπήματα έβγαλε μαχαίρι τύπου «πεταλούδα».

Πηγή: voria.gr

*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου