Παναθηναϊκός: Μήνας πολλών εξελίξεων για τον Βοτανικό αναμένεται να είναι ο Οκτώβριος, καθώς στη διάρκεια αυτού προβλέπεται να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου.

Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο περισσότερο, καθώς κάποια πράγματα μάλλον δεν έχουν γίνει αρκετά σαφή. Πρώτον, η δημοπράτηση θα αναδείξει μειοδότη και όχι πλειοδότη. Δηλαδή οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν να πάρουν το έργο, θα καταθέσουν τις οικονομικές τους προσφορές και πόσο οι ίδιες κοστολογούν την κατασκευή του νέου γηπέδου. Από αυτή τη διαδικασία που είναι μακρά χρονικά σε διάρκεια (σ.σ. πάνω από 10 μήνες), θα επιλεγεί ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει τον Βοτανικό με το μικρότερο προτεινόμενο κόστος. Σε ένα υποθετικό σενάριο, δηλαδή, αν κάποιος καταθέσει πλάνο ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο με 115 εκατ. ευρώ και άλλος με 112 εκατ. ευρώ, τότε ο δεύτερος θα είναι ο μειοδότης που αναλαμβάνει το πρότζεκτ.

Δεύτερον, επειδή γίνεται κουβέντα για τη χρηματοδότηση και αν αυτή όντως υπάρχει, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Δεν μπορεί να βγει σε δημοπράτηση ο Βοτανικός, χωρίς πριν να έχει εξασφαλιστεί το πως θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Με άλλα λόγια όταν η δημοπράτηση γίνει γεγονός, τότε όλες οι λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση του έργου θα είναι αυτόματα γνωστές σε όλους. Επομένως, ούτε εδώ προκύπτει κάποιο ζήτημα.

Τέλος να υπενθυμίσουμε, πως το πρωί της 30ης Σεπτεμβρίου εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Ενέργειας οι Περιβαλλοντικοί Όροι για τον Βοτανικό. Επί της ουσίας αυτό ήταν ένα απ’ τα πιο σημαντικά έγγραφα στην πορεία προς τη δημοπράτηση του γηπέδου μέσα στον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την άδεια, μεταξύ άλλων, η χωρητικότητα του Βοτανικού ορίζεται επ' ακριβώς στις 38.022 θέσεις, οι οποίες θα κατανεμηθούν στα τρία διαζώματα που θα δημιουργηθούν.