ΠΑΟΚ: Ο πάγκος, από τον Ραζβάν Λουτσέσκου μέχρι τον τελευταίο του συνεργάτη, φέρει ακέραια την ευθύνη για τα γκολ που δέχεται ο ΠΑΟΚ – κατ΄ εξακολούθηση – στις καθυστερήσεις των αγώνων, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι βαθμοί που βγάζουν την ομάδα έξω από τους στόχους της.
Αυτό που συνέβη φέτος στον ΟΦΗ, στη Λειβαδιά (παραλίγο και με τον Ατρόμητο στη Τούμπα) δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Συνέβη και πέρυσι με τον Βόλο στη Τούμπα και σε άλλα παιχνίδια.
Για να τα λέμε όλα… Είναι γεγονός πως ο Λουτσέσκου έχει στα χέρια του ένα μετριότατο ρόστερ, κακοφτιαγμένο, γερασμένο, με λίγους παίκτες ποιότητας, όπως ο Νάρεϊ. Γι’ αυτό προσεγγίζει πολύ συντηρητικά τα ματς και σχεδιάζει ανάλογα την τακτική του.
Κατά τεκμήριο σε όλα τα ματς ο ΠΑΟΚ κάνει τουλάχιστον οχτώ πάσες στο μισό γήπεδο προς την δική του περιοχή και μετά περνάει το κέντρο, όπου και πάλι οι εναλλαγές της μπάλας είναι πολλές. Γι’ αυτό και είναι η πρώτη ομάδα σε πάσες στο πρωτάθλημα. Αυτή η τακτική με το ροκάνισμα του χρόνου εξασφαλίζει στην ομάδα του Λουτσέσκου, πρώτον, την κατοχή της μπάλας και δεύτερον, δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να έχει αυτός την μπάλα για να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις. Μ’ αυτό τον ασφαλή τρόπο, ο Λουτσέσκου επιδιώκει το ένα γκολ και μόλις το πετυχαίνει η ομάδα τραβιέται πίσω για να το κρατήσει. Μέχρι εδώ καλά. Αυτούς έχει ο Ρουμάνος τεχνικός, έτσι μπορεί να παίξει και ως ένα σημείο αποδείχτηκε και αποτελεσματικός.
Στα γκολ, όμως, στις καθυστερήσεις των αγώνων αρχίζουν οι τεράστιες ευθύνες του τεχνικού τιμ συνολικά. Υπάρχει μία αποδεδειγμένη ανικανότητα διαχείρισης του σκορ στο τέλος των παιχνιδιών.
Γιατί μία ομάδα δέχεται γκολ συχνά στις καθυστερήσεις και δεν μπορεί να κρατήσει το εις υπέρ της αποτέλεσμα;
Δύο είναι, συνήθως, οι βασικοί λόγοι.
Υπάρχει θέμα φυσικής κατάστασης και κακής ψυχολογίας των παικτών.
1. Όταν στην φυσική κατάσταση υπάρχει πρόβλημα, οι παίκτες όσο περνάει ο χρόνος και πλησιάζει το τέλος των παιχνιδιών κουράζονται, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με καθαρό μυαλό, γιατί το σώμα δεν μπορεί να ακολουθήσει, οπισθοχωρούν και υποπίπτουν σε λάθη. Το έλλειμα φυσικής κατάστασης που παρατηρείται στον ΠΑΟΚ στα τελευταία λεπτά των αγώνων είναι θέμα ηλικιακό, αλλά και προπόνησης. Προφανώς, υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που παίζουν ρόλο και σχετίζονται με την προετοιμασία. Και να φανταστεί κανείς ότι η ομάδα είναι κουρασμένη, ενώ παίζει μόνο ένα ματς την εβδομάδα, αφού αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο τον Ιούλιο από την Ευρώπη στα ματς με την Λέφσκι.
2. Όταν η ψυχολογία δεν είναι καλή, οι παίκτες δεν αντέχουν στην πίεση, φοβούνται και ασυνείδητα μένουν πίσω. Οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, έπαιζαν ως επί το πλείστον σε μικρομεσαίας ομάδες και δεν γνώριζαν τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Ο Νάρεϊ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα και αυτό γιατί η νοοτροπία ακόμα και στη Β΄ Γερμανίας, όπου έπαιζε, είναι ότι χτυπάμε σε όλα τα ματς την νίκη.
Μ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν απαξιώνουμε το αναμφισβήτητο έργο του Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ. Αναλύουμε απλά την κατάσταση, κρίνοντας με σημερινούς όρους.
ΟΙ ΡΗΤΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ…
Και πάμε στο δια ταύτα. Να διασαφηνίσουμε όλα όσα ακούγονται για την ρήτρα του συμβολαίου του Λουτσέσκου. Οι πληροφορίες λένε (για να μην υπάρχει παραφιλολογία), ότι στο τριετές συμβόλαιό του δεν υπάρχουν ειδικές ρήτρες.
Για να λυθεί η συνεργασία του, με απόφαση του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να εισπράξει εφάπαξ τα δύο σχεδόν χρόνια που απομένουν για την λήξη του συμβολαίου του. Δηλαδή, 3,5 εκατ. ευρώ! Πάρα πολλά λεφτά στις παρούσες οικονομικές συνθήκες διεθνώς.
Εάν ο ίδιος σπάσει μονομερώς το συμβόλαιο, από την πλευρά του, θα πρέπει, αντιθέτως, να καταβάλει το διπλάσιο του ποσού, που αντιστοιχεί στον υπολοιπόμενο χρόνο του συμβολαίου του στον ΠΑΟΚ (σε σημερινά δεδομένα εφτά εκατ ευρώ). Ο λόγος είναι προφανής. Για να αποφευχθούν “παρατράγουδα” όπως με την ξαφνική αποχώρησή του μετά το νταμπ λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας το καλοκαίρι του 2019.
Να ξεκαθαρίσουμε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμία σκέψη και πρόθεση από την διοίκηση για αντικατάσταση του Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός εξακολουθεί να έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης. Κάτι το οποίο δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα ισχύει για τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Σοζέ Μπότο…
Πηγή: sfina.gr