Η μεγάλη αθλητική είδηση των τελευταίων ημερών, αφορά την εξέλιξη που θέλει την Ελλάδα, να αναλαμβάνει τη συνδιοργάνωση του Μουντιάλ 2030, μαζί με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.
Το πρώτο μήνυμα για αναλάβει η Ελλάδα τη συνδιοργάνωση μία τέτοιας μεγάλης διοργάνωσης παγκοσμίου βεληνεκούς, είχε σταλθεί στο Οικονομικό φόρουμ, στο Νταβός, τον περασμένο Μάιο. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία σειρά επαφών με κορυφαία στελέχη τεχνολογικών κολοσσών, όπως ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, o πρόεδρος- αρμόδιος για Διεθνείς Υποθέσεις- της Meta Νικ Κλεγκ και ο πρόεδρος της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Ματ Μπρίτιν, τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ. Ανάμεσα στα τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν και με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Εκεί ο ηγέτης της κυβέρνησης ζήτησε, να αναλάβει η Ελλάδα μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Αρχικά ειπώθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Επειδή όμως το τουρνουά έχουν πάρει... εργολαβία οι αραβικές χώρες, Ντουμπάι, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, το θέμα δεν προχώρησε.
Παράλληλα έτρεχε η υποψηφιότητα Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ιταλίας για τη διεκδίκηση μουντιαλικής διοργάνωσης. Ωστόσο ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντρ Τσέφεριν συνομίλησε με τον πρόεδρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκράβινα, απ'τον οποίο ζήτησε να αποσυρθεί η χώρα και να μπει στο χορό της διεκδίκησης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2028 ή το 2032, μία εξέλιξη που έδειξε ξεκάθαρα, ότι υπάρχει κόντρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας με την παγκόσμια, παρότι οι δύο πλευρές το αρνιούνται.
Το πήρε πάνω του ο Σαλμάν
Η Σαουδική Αραβία θέλει να ακολουθήσει και να ξεπεράσει το παράδειγμα του Κατάρ. Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ο διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η χώρα έχει δείξει μεγάλη εξωστρέφεια. Ανέτρεψε στους νόμους περί κηδεμονίας που εμπόδιζαν τις γυναίκες να εργάζονται, να ταξιδεύουν, να έχουν διαβατήριο, να ανοίγουν επιχειρήσεις, να έχουν νοσοκομειακή περίθαλψη ή να παίρνουν διαζύγιο χωρίς την έγκριση ενός άνδρα συγγενή. Επίσης έφερε πολλά νέα αθλήματα στο βασίλειο: πυγμαχία, πάλη, μηχανοκίνητα αθλήματα monster-jam για υπερτροφοδοτούμενα 4x4 και ακόμη και ένα τρέξιμο ταύρων τύπου Παμπλόνα. Για τη συνδιοργάνωση έπρεπε να υπάρξει και μία ευρωπαϊκή χώρα στην εξίσωση, με την αποχώρηση της Ιταλίας.
Οπότε ο Σαλμάν στράφηκε στην Ελλάδα. Ο Σαουδάραβας πρίγκηπας ήρθε στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, σε μία ιστορική επίσκεψη, καθότι ήταν η πρώτη τού σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018. Με την παρουσία του επισφραγίστηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων με την Ελλάδα, η οποία έχει συμβάλλει στην άμυνα της χώρας μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot. Μεταξύ των συμφωνιών (για την άμυνα, την ασφάλεια, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα), που υπεγράφησαν ανάμεσα στους Έλληνες, υπουργούς και τους Σαουδάραβες ομολόγους τους ήταν και συμφωνία για τον πολιτισμό. Στο κομμάτι του πολιτισμού βρίσκεται άλλωστε και ο αθλητισμός.
Έτσι λοιπόν ο Σαλμάν, ο οποίος έχει πάρει πάνω του το θέμα και ανέθεσε σε ειδικό γραφείο στις ΗΠΑ να αναλάβει τον φάκελο της υποψηφιότητας, είπε νέτα σκέτα στον Μητσοτάκη - εμείς βάζουμε τα λεφτά, σας θέλουμε δίπλα μας – και ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι για την εξέλιξη, για την οποία ήταν σύμφωνος ο Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε ξανά, τον Αύγουστο που μας πέρασε, στο Κατάρ. Εκεί μπήκε το νερό στο αυλάκι!
Με πέντε ελληνικά γήπεδα για το 2030
Η Ελλάδα προστέθηκε στην εξίσωση, προκειμένου να ετοιμαστεί ο φάκελος για την ανάληψη της συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οι τρεις πλευρές, όπως ανέφεραν εκείνη την εποχή αιγυπτιακά ΜΜΕ, διευθέτησαν τις τελικές λεπτομέρειες προκειμένου να καταθέσουν την πρόταση. Συν τοις άλλοις συμφωνήθηκε να χτιστεί γήπεδο στο Ελ Αλαμέιν, το οποίο βρίσκεται Βρίσκεται 106 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας και 240 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Καΐρου, προκειμένου να προστεθεί στα γήπεδα της χώρας που μπορούν να διεξαχθούν μεγάλες διοργανώσεις.
Η Ελλάδα εκτός από το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ, υπολογίζει πλέον στην «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ. Υπάρχει βεβαίως και η προοπτική του Βοτανικού, για τον οποίο πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, δεσμεύτηκε πως θα είναι έτοιμος το 2026, αλλά και της Νέας Τούμπας, τα οποία είναι γήπεδα που θεωρητικά θα είναι έτοιμα μέχρι την ημερομηνία της διοργάνωσης που θα διεκδικήσει η χώρα μας μαζί με Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο. Με απλά λόγια, μπορούμε να προσφέρουμε πέντε γήπεδα στη διοργάνωση, εκ των οποίων τα τρία είναι ήδη έτοιμα.
Το παρασκήνιο της κόντρας UEFA-FIFA
Πριν μερικές ημέρες, η UEFA έβαλε και την Ουκρανία να θέσει υποψηφιότητα δίπλα σε Ισπανία και Πορτογαλία, μία εξέλιξη που δείχνει όξυνση της διαμάχης με τη FIFA.
Η ουσία είναι, ότι η UEFA, επειδή έχει υποσχεθεί στην CONMEBOL (για το Διηπειρωτικό Κύπελλο Εθνικών Ομάδων Ευρώπης-Λατινικής Αμερικής), θέλει να στηρίξει της υποψηφιότητα Παραγουάης-Ουρουγουάης-Αργεντινής-Χιλής. Ωστόσο δεν γίνεται άλλη μία διοργάνωση να γίνει στην αμερικανική ήπειρο (η τελευταία ήταν το 2014, στη Βραζιλία). Γι'αυτό έβαλε την Ουκρανία στην εξίσωση, προκειμένου να «κοντράρει» τη FIFA.