«Ως την Κυριακή το βράδυ φχαριστιέσαι τη ζωή, μα λυπάσαι γιατί φτάνει, της Δευτέρας το πρωί. Βουρκωμένη Δευτέρα, η χειρότερη μέρα. Η καινούρια βδομάδα δεν περνά δεν περνά η ρημάδα» τραγουδούσε η Ελένη Ροδά σε στίχους Διονύση Τζεφρώνη και σύνθεση του Γιώργου Ζαμπέτα, ένα τραγούδι που ήταν σήμα κατατεθέν για τους εργαζόμενους έβλεπαν το σαββατοκύριακο να περνά βασανιστικά γρήγορα...

Μα για τους οπαδούς της ΑΕΚ η Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 μόνο τσαγγαροδευτέρα δεν ήταν. Γιατί το πρόγραμμα είχε εκτός έδρας παιχνίδι στη Λιβαδειά, το οποίο, σκληροπυρηνικοί και μη, περίμεναν πως και πως... Γιατί είτε είναι ο Ενωσίτης οργανωμένος είτε όχι, έχει την εξόρμηση στην επαρχία στο πέτσι του.

Και στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας, παρότι καθημερινή, κατέφθασαν 2500 οπαδοί της Ιδέας, (χαρακτηρισμός που «ευλογησε» ακόμα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος), οι οποίοι αφού τίμησαν τα παραδοσιακά, τοπικά σουβλάκια, ενισχύοντας την οικονομία του τόπου, ανηφόρισαν στο Δημοτικό Στάδιο «Λάμπρος Κατσώνης», για να υποστηρίξουν την ομάδα τους. Παρότι υπάρχει περίεργο παρελθόν με τη συγκεκριμένη έδρα, το κλίμα δεν θύμισε... ορλωφικά, κάτι που ήταν δείγμα της καλής φιλοξενίας από πλευράς γηπεδούχων. Μην ξεχνάμε, ότι στο παρελθόν έχουν προκύψει εντάσεις και επεισόδια, κόντρα, ακόμα και παρεξηγήσεις (;) με τον ηγέτη του Λεβαδειακού, Γιάννη Κομπότη. Όλα όμως ήταν πολύ όμορφα στη Λιβαδειά. Το Sportdog.gr, ήταν εκεί....

Ο καιρός βοήθησε πολύ! Οι Ενωσίτες δημιούργησαν καταπληκτική ατμόσφαιρα, καταλαμβάνοντας απ'άκρη σ'άκρη την εξέδρα των φιλοξενούμενων. "Μπλεγμένοι" τον κόσμο και βετεράνοι άσοι του "Δικέφαλου" αετού, όπως Ηλίας Ατματσίδης, Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Βασιλόπουλος και Λάμπρος Γεωργιάδης. Ο αγωνιστικός χώρος όμως δεν βοήθησε την ΑΕΚ, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος που έψαχνε τα πατήματά της. Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, το παιχνίδι Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός, έγινε εν τέλει στη Λεωφόρο με γηπεδούχο το Τριφύλλι, γιατί η έδρα του Λεβαδειακού δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Η Ένωση έδειχνε μεγάλη αδυναμία να περάσει τη μπάλα μπροστά. Η άμυνα των γηπεδούχων ήταν εξαιρετικά στημένη από τον Βέλιτς και αναχαίτιζε κάθε προσπάθεια των κιτρινόμαυρων, τα ατού των οποίων είχαν εγκλωβιστεί και όσο δεν έβγαιναν οι ενέργειές τους τόσο αυξανόταν ο εκνευρισμός τους. Γκατσίνοβιτς, Λιβάι Γκαρσία, Πινέδα και Αραούχο αδυνατούσαν να δημιουργήσουν κινδύνους ή κάποια απειλή με... δυναμική.

Κάποια σουτ που έγινε ήταν είτε πάνω στον τερματοφύλακα είτε έφευγαν μακρυά. Όσον αφορά την αμυντική της λειτουργία, στη μεσαία γραμμή έγιναν κάποια λάθη από Σιμάνσκι (αλλά και Πινέδα), η Ένωση ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις. Ο Βίντα ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά και με τη γρήγορη σκέψη του καθάριζε τις φάσεις, ενώ και ο Μουκουντί ανταποκρίθηκε εξαιρετικά (μάλιστα έκανε το πρώτο κόψιμο, νωρίς, στον Τόρο που έμπαινε επικίνδυνα από αριστερά).

Και ό,τι περνούσε προς τα μετόπισθεν, υπήρχε ο Λάζαρος Ρότα, για να σώσει την κατάσταση. Το παιχνίδι για τη Λιβαδειά ήταν το καλύτερο ματς του 25χρονου Κατερινιώτη, ο οποίος έκανε τα πάντα. Έκοβε αντεπιθέσεις, έκλεβε μπάλες, έτρεχε, έβγαζε μπροστά την ομάδα, κάλυπτε κενά, δεξιά και αριστερά και είχε συνεργασίες με τον επίσης εξαιρετικό Ελίασον. Ήταν πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Γι'αυτό και ο κόσμος τον αποθέωσε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και ο ίδιος ζήτησε από την εξέδρα να ανεβάσει ντεσιμπέλ και με τη φωνή της να... ανεβάσει και την ομάδα.

Και έτσι έγινε. Η ΑΕΚ ανέβασε ρυθμούς στο δεύτερο μέρος και επένδυσε στην ταχυδύναμη των παικτών της, κυκλοφόρησε γρήγορα τη μπάλα, πίεσε ψηλά, εκβίασε το λάθος των παικτών του Λεβαδειακού, έβγαλε συνεργασίες δουλεμένες απ'την προπόνηση και έτσι βρέθηκε μπροστά στο σκορ στο 50'. Κλέψιμο της μπάλας από τον Πινέδα, ο Σιμάνσκι συνεργάστηκε με Αραούχο και μοίρασε δεξιά στον Ελίασον που σέντραρε από δεξιά και ο Γκαρσία εξ επαφής δεν μπορούσε να χάσει με κεφαλιά αυτό το γκολ. Αυτό ήταν.

Η ΑΕΚ «λύθηκε» και η ψυχολογία του Λεβαδειακού έπεσε κατακόρυφα. Το παραδέχτηκε και ο Βέλιτς μετά το παιχνίδι, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την επικράτησε του κιτρινόμαυρου συνόλου, εκφράζοντας μία άποψη που πήγαινε κόντρα στα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που γκρίνιαξε για το πέναλτι που δόθηκε από τον διαιτητή, Βεργέτη, ο οποίος επέμεινε στην απόφασή του, παρότι έκανε χρήση του VAR.

Το ματς είχε ήδη κριθεί. Ο Λεβαδειακός αύξησε την απόδοσή του και έβγαλε κάποιες καλές ευκαιρίες, αλλά βρήκε σε πολύ καλό απόγευμα και τον Αθανασιάδη που διατήρησε το μηδέν στην εστία του. Είναι εξίσου σημαντικό το στοιχείο, ότι η νίκη της ΑΕΚ προήλθε όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης ψηλά, αλλά και από την άμυνα. Γιατί η Ένωση δεν δέχτηκε φάσεις από οργανωμένες ενέργειες του Λεβαδειακού από τα μετόπισθεν, από build up δηλαδή και όσες φάσεις έγιναν από αντεπιθέσεις τα μετόπισθεν την αντιμετώπισαν αποτελεσματικά.

Δεν είναι τυχαίο, ότι έχει μόνο 4 γκολ παθητικό και είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, δύο γκολ πίσω από τον Παναθηναϊκό που είναι στην κορυφή. Μην ξεχνάμε, ότι οι άμυνες είναι αυτές που φέρνουν τα πρωταθλήματα.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η δεύτερη εμφάνιση του Σιντιμπέ στο «κιτρινόμαυρο» σχήμα. Ο Γάλλος έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στη Λιβαδειά η παρουσία του στην αρχική σύνθεση αποτέλεσε την έκπληξη του Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοίμαζε τον Ραντόνια.

Ο Σιντιμπέ είχε τρεις φοβερές συνεργασίες με τον Γκατσίνοβιτς από αριστερά. Έβρισκαν ο ένας τον άλλον με κλειστά μάτια. Μάλιστα έβγαλε τον Σέρβο σε θέση βολής και από κακή εκτέλεση δεν βρήκε δίχτυα. Το μόνο που έλειπε στον Γάλλο ήταν οι ανάσες, γιατί τρεξίματα είχε, αλλά επειδή είναι ακόμα πίσω σε φυσική κατάσταση, ήταν εμφανές ότι «μπούκωνε» εύκολα. Μελλοντικά όμως όταν έρθει στο επιθυμητό επίπεδο και εφόσον είναι υγιής μπορεί να βγάλει πολλή ποιότητα και να βοηθήσει την ομάδα του Δικέφαλου αετού.

Το ταμείο έγραψε... διπλό, μια αγωνιστική πριν το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, το οποίο θα είναι το πρώτο κρίσιμο ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για ιστορικούς και βαθμολογικούς λόγους πρέπει και μπορεί να το πάρει. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει πολλά προβλήματα φέτος, τα οποία έγιναν εμφανή ακόμα περισσότερο στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Έχει ποιοτικότερη και πιο δεμένη ομάδα από τους Θεσσαλονικείς και οφείλει να πάρει μία μεγάλη νίκη στην έδρα της, που θα "φτιάξει" περισσότερο την ψυχολογία για τη διεκδίκηση του τίτλου.