ΠΑΟΚ: Τον Σεπτέμβριο του 2013, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μακεδονία Παλλάς, με θέμα την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης είχε παρουσιάσει στους παριστάμενους βουλευτές και τοπικούς άρχοντες, ένα οραματικό πενταετές πλάνο με επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας Τούμπας και του νέου αθλητικού κέντρου.
Τι έχει γίνει εννιά χρόνια μετά; Η νέα Τούμπα είναι ακόμα σε φάση αναμονής για την έναρξη υλοποίησης του έργου, ενώ επέστρεψε ο σχεδιασμός κατασκευής του νέου αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στη Θέρμη, ο οποίος εγκαταλείφθηκε το 2014.
Γιατί χάθηκε τόσος πολύτιμος χρόνος (και χρήμα) και φτάσαμε στο σημείο σήμερα να πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα δύο θεμελιώδη μεγάλα έργα για την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, εν μέσω ενός πολύ ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς και μίας παγκόσμιας “ψυχροπολεμικής” κρίσης, που δεν ευνοεί μεγάλες επενδύσεις;
Ήταν θέμα οικονομικό; Ξεκάθαρα, όχι. Ο Σαββίδης έχει επενδύσει από τότε πάνω από 150 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και είχε την θέληση και το πάθος να επενδύσει ακόμα περισσότερα, αφού οι διεθνείς συγκυρίες και το οικονομικό κλίμα παγκοσμίως ήταν θετικό μέχρι το 2020.
Ενδεικτικό, των προθέσεών του είναι ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατ. ευρώ για την βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Νέα Μεσημβρία. Έγιναν πισίνες, υπερσύγχρονες αίθουσες παγοθεραπείας, εφάμιλλες των ευρωπαϊκών συλλόγων, πρότυπα αποδυτήρια και ανεμοθραύστες για την αντιμετώπιση των δυνατών ανέμων που φυσούν στην περιοχή.
Ουσιαστικά, όμως, ήταν “πεταμένα” λεφτά, γιατί η Νέα Μεσήμβρια είχε τελικά αποδειχτεί – πριν από την έλευση του Σαββίδη – ακατάλληλη για την δημιουργία αθλητικού κέντρου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των δυνατών ανέμων, της έλλειψης αυτάρκειας σε νερό με γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα η ΠΑΕ να πληρώνει υπέρογκους λογαριασμούς για τις τεράστιες ανάγκες υδροδότησης ενός αθλητικού κέντρου και της ανεπαρκούς έκτασής της για την στέγαση όλων των τμημάτων της ομάδας με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να πληρώνει 150.000 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο στη Σουρωτή για να φιλοξενούνται εκεί οι προπονήσεις των ακαδημιών και της Β΄ ομάδας.
Η έκταση και τα γήπεδα στη Νέα Μεσήμβρια δεν αρκούν για τις προπονήσεις και τους αγώνες όλων των τμημάτων ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα την διασπορά τους, που κοστίζει ακριβά στην ΠΑΕ και δεν εξυπηρετεί γενικότερα. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι και η απόσταση της Νέας Μεσήμβριας από την Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, αλλά και το οδικό δίκτυο κακό.
ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ;
Τι έφταιξε, λοιπόν, για τον χαμένο χρόνο και χρήμα όλων αυτών των ετών; Προφανώς, πολιτικές σκοπιμότητες που έβαλαν γραφειοκρατικά εμπόδια και ενδεχομένως κακοί συμβουλάτορες που οδήγησαν σε λανθασμένες αποφάσεις και επιλογές που πάρθηκαν για περιστασιακές ανάγκες και όχι στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου οραματικού σχεδίου των σύγχρονων κτιριακών υποδομών που έχει ανάγκη μία ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, στον 21ο αιώνα.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το αθλητικό κέντρο της Θέρμης. Το 2014 αποφασίσθηκε η αξιοποίηση των 200 στρεμμάτων στην περιοχή, αλλά βρέθηκε ο Σαββίδης μπροστά σε έναν κυκεώνα προβλημάτων, όπως συμβαίνει με όσους ομογενείς επιχειρηματίες θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην πατρίδα τους.
Έτσι, παρότι, εν τέλει στα τέλη Ιουλίου του 2014 ψηφίστηκε τροπολογία στη βουλή από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, που άνοιγε τον δρόμο για την δημιουργία του αθλητικού κέντρου του ΠΑΟΚ στη Θέρμη, ο Σαββίδης ανέστειλε την υλοποίηση της επένδυσης απηυδισμένος από τα γραφειοκρατικά εμπόδια που είχε συναντήσει μέχρι τότε, από την πίεση μικρών και μεγάλων συμφερόντων, τοπικών διενέξεων, πιθανότατα επηρεασμένος και από κακούς συμβούλους.
Το σίγουρο είναι ότι με τα – ίσως και 10 – εκατομμύρια ευρώ συνολικά που δαπανήθηκαν από τον ίδιο για την Νέα Μεσήμβρια και την Σουρωτή θα μπορούσε, ήδη, να έχει φτιαχτεί το νέο αθλητικό κέντρο του ΠΑΟΚ στη Θέρμη!
Πηγή: sfina.gr