Η περιπέτεια υγείας του Όλεγκ Νατσένκο συγκλόνισε την οικογένεια της ΑΕΚ και όχι μόνο. Ο Ουκρανός αμυντικός, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός από την Ένωση στη Ζόρια, όπως ανέφεραν αρχικά οι πληροφορίες, υπέστη τριπλή καρδιακή ανακοπή, κατά τη διάρκεια της προπόνησης της ουκρανικής ομάδας, στο πλαίσιο της χειμερινής της προετοιμασίας στην Αττάλεια της Τουρκίας. O 28χρονος δεξιός μπακ, στον οποίο η μοίρα έπαιξε σκληρό παιχνίδι, πριν έναν χρόνο με τον χαμό της συζύγου σε τροχαίο, δεν είχε σφυγμό και βρέθηκε πολύ κοντά στον θάνατο.

Ωστόσο είχε... Άγιο. Γιατί στην περιοχή διεξαγόταν συνέδριο από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστρίας, στο οποίο συμμετείχαν γιατροί που είχαν απινιδωτή και τον επανέφεραν, ενώ η επίσημη ενημέρωση αναφέρει, ότι ανατάχθηκε μετά από μία ώρα σε τοπικό νοσοκομείο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ευαισθητοποιήθηκε άμεσα!

Ο ηγέτης της Ένωσης έκανε τα πάντα για τη διακομιδή του παίκτη στην Ελλάδα! Έστειλε ειδικό λίαρ τζετ με ενσωματωμένη μονάδα εντατικής θεραπείας, εντατικολόγους και εξειδικευμένο σε εντατική παρακολούθηση νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο ποδοσφαιριστής, υπεβλήθη σε επιτυχή κατάλυση (ablation) κοιλιακής ταχυκαρδίας με στόχο την επίλυση του αρρυθμιολογικού προβλήματος και την αποκατάσταση της υγείας του, ενώ του εμφυτεύθηκε μικροσκοπικός καταγραφέας για τη συνεχή παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Τα νέα ήταν πολύ ευχάριστα! Γιατί ο παίκτης θα επιστρέψει στις προπονήσεις από εβδομάδα και σε έναν μήνα θα εκτιμηθεί η πλήρης επάνοδος του στην αθλητική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με επαναληπτικές εξετάσεις και δοκιμασίες.

Ο Δημήτρης Τσιαχρής, επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ο οποίος χειρούργησε τον Ντατσένκο μίλησε στο Sportdog για την περιπέτεια υγείας του ποδοσφαιριστή. Ο ειδικός αποκάλυψε, ότι ο αθλητής, όπως έδειξαν οι εξετάσεις δεν υπέστη ανακοπή, το επεισόδιο με την υγεία του οφείλεται στην επίπονη άσκηση και την καταπόνηση, μοιράστηκε τα λόγια που είπε στον παίκτη της ΑΕΚ και έστειλε μήνυμα, σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, για έλεγχο της καρδιάς από ειδικό, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ύπαρξης ειδικού εξοπλισμού σε προπονητικά κέντρα, γήπεδα και γενικά σε δημόσιους χώρους.

ΔΕΝ ΥΠΕΣΤΗ ΑΝΑΚΟΠΗ

«Είχαμε ενημέρωση από νοσοκομείο της Τουρκίας και υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά μας για το συμβάν, γιατί μας είπαν, ότι ήθελαν να του εμφυτεύσουν απινιδωτή. Εμείς ζητήσαμε να μεταφερθεί στην Ελλάδα για να εξεταστεί, γιατί οι εξετάσεις που είχε κάνει πριν έναν χρόνο είχαν δείξει, ότι η καρδιά του δεν είχε κανένα πρόβλημα. Διαπιστώσαμε λοιπόν, ότι η ταχυκαρδία που είχε μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να μην καταδικαστεί ο αθλητής σε έναν απινιδωτή που θα του δυσχέραινε την καριέρα. Αυτό όμως πρέπει να το αποδεικνύουμε μέσω της καταγραφής του καρδιακού ρυθμού του. Γι’αυτό του εμφυτεύτηκε μία πολύ μικρή συσκευή κάτω από το δέρμα, έτσι ώστε να εντοπιστεί αν εμφανίσει κάποια αρρυθμία. Είχε μία αρκετά ακραία εμφάνιση ταχυκαρδίας», ανέφερε αρχικά ο γιατρός που διενήργησε την επέμβαση στον Ντατσένκο και αποκάλυψε:

«Δεν έπαθε ποτέ όμως ανακοπή όπως ειπώθηκε. Αυτό διαπιστώσαμε εξετάζοντας τα δεδομένα».

Οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι ο παίκτης δεν είχε σφυγμό και ότι ανατάχθηκε μετά από μία ώρα στο νοσοκομείο της Αττάλειας. Οπότε πώς ήταν δυνατό να μην υπέστη ανακοπή, έγινε λάθος εκτίμηση;

«Αυτό είναι αληθές. Την ώρα εκείνη όμως δεν ήταν οργανωμένη η κατάσταση στο προπονητικό κέντρο. Οι σωστές πρώτες βοήθειες του δόθηκαν στο νοσοκομείο μετά από μία ώρα. Μετά ακολούθησαν οι εξετάσεις. Εμείς κάναμε μία μαγνητική καρδιάς και προχωρήσαμε στην αποθεραπεία. Θεωρούμε, ότι σε έναν μήνα και με την κατάλληλη παρακολούθηση θα μπορεί να αγωνίζεται».

ΝΤΑΤΣΕΝΚΟ ΟΠΩΣ ΕΡΙΚΣΕΝ

Υπάρχει η πιθανότητα η περιπέτεια της υγείας του να οφείλεται στο στρες και στην πίεση;

«Το συζήτησα αρκετά μαζί του. Υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία ένας όρος που ονομάζεται ‘μυοκαρδιοπάθεια του αθλητή’. Σε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο τα όρια από μία θανατηφόρο μυοκαρδοπάθεια σε μια μυοκαρδιοπάθεια από το στρες λόγω της άσκησης είναι δυσδιάκριτα. Είδαμε ότι ο Όλεγκ δεν είχε την επικίνδυνη μυοκαρδιοπάθεια».

Γιατί εμφανίστηκε μυοκαρδιοπάθεια;

«Εμφάνισε αυτά τα συμπτώματα από την υπερβολική άσκηση στη ζωή του. Οι αθλητές εμφανίζουν συχνότερα αιφνίδιους θανάτους λόγω καρδιάς σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Εμφανίζουν δηλαδή τέτοιου είδους καρδιολογικά προβλήματα εξαιτίας της άσκησης. Οι συνθήκες για τον Ντατσένκο ήταν οι εξής: Είχε παίξει έναν ολόκληρο αγώνα δύο μέρες πριν υποστεί την συγκεκριμένη ταχυκαρδία, και έναν ακόμα για 45 λεπτά. Με απλά λόγια είχε κουραστεί. Ήταν πολύ έντονη η δοκιμασία του.

 Εγώ του είπα χαρακτηριστικά, ότι αν κάποιος ασκείται ερασιτεχνικά και αρχίζει να έχει τέτοια προβλήματα, του λέμε να μειώσει άσκηση. Αν είναι επαγγελματίας τότε του λέμε να αποφασίσει. Ο Έρικσεν λογικά κάτι τέτοιο είχε πάθει (σ.σ μυοκαρδιοπάθεια του αθλητή) στο Euro. Και αυτός δεν είχε κανένα πρόβλημα στην καρδιά του. Γι’αυτό άλλωστε συνεχίζει και αγωνίζεται. Το ίδιο ευελπιστούμε, ότι θα γίνει με τον Ντατσένκο».

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Η τραγική εμπειρία της απώλειας της συντρόφου του μπορεί να έπαιξε ρόλο στο πρόβλημα που προέκυψε για τον παίκτη; Το ΣΟΚ δηλαδή να του επηρέασε την ψυχολογία, άρα και την υγεία;

«Παίζει ρόλο η ψυχολογία. Υπάρχει φοβερό στρες στους αθλητές. Είναι σωστό όλες οι ομάδες να έχουν ψυχολογική υποστήριξη. Η ΑΕΚ έχει ψυχολογική υποστήριξη από φέτος. Υπάρχει μία ψυχολόγος που μιλούν μαζί της οι ποδοσφαιριστές. Εδώ ο Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει, ότι ‘έχει ειδικό «Sport Psychologist με τον οποίο έχει καθημερινή επαφή και έχει παραδεχτεί πως έχει βελτιωθεί η καριέρα του».

Ο Ντατσένκο είναι επαγγελματίας, οι εξετάσεις του δεν έδειχναν προβλήματα και όμως εμφάνισε ένα πρόβλημα καρδιάς. Οπότε πόσο σημαντική και αναγκαίά είναι για τους ερασιτέχνες αθλητές η πρόληψη; Πρόσφατα 18χρονος στη Θεσσαλονίκη υπέστη ανακοπή ενώ έπαιζε σε 5Χ5.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να εφαρμόζονται. Πρώτο, χρειάζεται έλεγχος από ειδικό σε αυτούς που αθλούνται συστηματικά. Από την άλλη πλευρά, στους αθλητικούς χώρους πρέπει να υπάρχουν υποδομές για να αντιμετωπιστεί τέτοιο συμβάν. Η Καρδιολογική Εταιρειία διενεργεί σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε τέτοιους χώρους. Πολλοί πυροσβέστες ή αστυνομικοί ξέρουν να χρησιμοποιούν εξωτερικούς απινιδωτές. Τέτοια μηχανήματα, πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε γήπεδα, σε θέατρα, σε πάρκα. Είναι πολύ εύκολο να εκπαιδευτεί κάποιος να χρησιμοποιεί τέτοια μηχανήματα. Πρέπει σε κάθε αθλητικό χώρο, σε κάθε δημόσιο χώρο να υπάρχουν απινιδωτές και υπάλληλοι εκπαιδευμένοι. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, δηλαδή εξετάσεις και εξοπλισμός μπορεί να σώσει ζωές».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Τσιαχρής είναι Καρδιολόγος - Επεμβατικός Ηλεκτροφυσιολόγος, διευθυντής του Πρότυπου Κέντρου Καρδιάς και Αγγείων «Athens Heart Center» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δια των Πανελληνίων εξετάσεων το 1995. Εκπαιδεύτηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού, Χριστόδουλου Στεφανάδη, και εξειδικεύθηκε στην επεμβατική ηλεκτροφυσιολογία στο φημισμένο Νοσοκομείο του Μιλάνου «San Rafaelle» δίπλα στον Paolo Della Bella με υποτροφία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Έχει εξειδικευθεί στην εκτέλεση όλων των συμβατικών και σύμπλοκων πράξεων της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας (καταλύσεις – ablation υπερκοιλιακών αρρυθμιών εμφυτεύσεις βηματοδοτών, απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων).

Είναι εκπαιδευτής (proctor) για την διενέργεια ablation κολπικής μαρμαρυγής με τη χρήση των νεότερων συστημάτων κρυοπηξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ευρώπη.

Στο εργαστήριο του Athens Heart Center πραγματοποιούνται επίσης σύμπλοκες καταλύσεις κοιλιακών ταχυκαρδιών με τη χρήση του πλέον σύγχρονου συστήματος ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, τόσο ενδοκαρδιακά όσο και επικαρδιακά.

Έχει επίσης εξειδικευθεί στις εμφυτεύσεις των νέων μικροσκοπικών βηματοδοτών χωρίς καλώδια, στην διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου (left atrial appendage closure), στην εμφυτεύσεις πλήρως υποδόριων απινιδωτών και στις καταλύσεις του νευρικού πλέγματος των νεφρικών αρτηριών (renal denervation).

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στην θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και στις σύμπλοκες καταλύσεις κοιλιακών ταχυκαρδιών σε συνεχή συνεργασία με το San Rafaelle.

Έχει συνολικά δημοσιεύσει πάνω από 500 επιστημονικά άρθρα (140 πλήρεις δημοσιεύσεις και 400 υπό μορφή περιλήψεων). Συγκεκριμένα, έχει δημοσιεύσει 110 πλήρη άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά, τα περισσότερα εκ των οποίων σε περιοδικά μεγάλου κύρους. Έχει συγγράψει κεφάλαια επιστημονικών συγγραμμάτων και είναι κριτής σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά.