Είναι από τους ανθρώπους που απαρτίζουν το τμήμα σκάουτινγκ της ΠΑΕ ΑΕΚ. Οπότε η άποψή του για το πως βλέπει τη φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο, ότι ζει τη λειτουργικότητα του «κιτρινόμαυρου» οργανισμού τα τελευταία εφτά χρόνια που βρίσκεται στα Σπάτα. Ως παλαίμαχος της Ένωσης έχει βιώσει πράγματα και καταστάσεις από τα τέλη των 80’s μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που ήταν μέλος της ομάδας.
Ο Χρήστος Βασιλόπουλος θεωρεί ευλογία να δουλεύει στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Συζητώντας μαζί του συνειδητοποιεί κανείς, ότι πλημμυρίζεται από ενθουσιασμό. Ιδιαίτερα, όταν αναφέρεται στην επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια.
«Όταν μπαίνεις στην Αγιά Σοφιά σε πιάνει συγκίνηση, δέος, τρέλα, ανατριχίλα, παροξυσμός, όλα τα συναισθήματα μαζί. Μπερδεύονται τα λογικά, που λέει και ένα σύνθημα των φανατικών μας. Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε φέτος», αναφέρει.
Ο βετεράνος άσος της Ένωσης μίλησε στο Sportdog, ανέλυσε τους λόγους που η ομάδα βρίσκεται σε πρωταθληματική τροχιά και στάθηκε στην παρουσία του Αλμέιδα, τον οποίο αποθέωσε για την τεράστια αλλαγή που έφερε υπογραμμίζοντας το σημαντικότερο στοιχείο. «Έκανε την ΑΕΚ ξανά οικογένεια», υποστηρίζει και εξηγεί γιατί όλοι παίκτες ακολουθούν τυφλά τον προπονητή τους.
Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Επισήμανε, ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες σε γηγενείς παίκτες, φέρνοντας ως γνώμονα τις ευρωπαϊκές επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, κατά τις οποίες υπήρχαν ελληνικοί κορμοί. Στο τέλος εκμυστηρεύτηκε το μεγάλο του όνειρο, να επανδρωθεί η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ εξ ολοκλήρου με παιδιά από τις Ακαδημίες της.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:
Πώς νιώσατε το 2016, όταν επιστρέψατε στην ΑΕΚ ως σκάουτερ;
« Ήταν μεγάλη τιμή. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, να είμαι στην ομάδα που με αγάπησαν και γνώρισα επιτυχίες. Ήθελα και εγώ να προσφέρω τα μέγιστα στην ομάδα της καρδιάς μου. Είναι ευλογία να δουλεύεις με μικρά παιδιά και ειδικά στην ΑΕΚ.
Υπάρχουν Έλληνες-ταλέντα που μπορούν να αξιοποιηθούν; Είναι μία ερώτηση που γίνεται σε όλους τους συναδέλφους σας που δραστηριοποιούνται ως κυνηγοί ταλέντων…
«Μέσα από δουλειά και προσπάθεια βρίσκεις πάντα αυτό που ψάχνεις. Εγώ πιστεύω πολύ στους Έλληνες παίκτες. Έχουν πολύ ταλέντο. Παλιά οι ομάδες που έκαναν μεγάλες επιτυχίες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, είχαν στο ρόστερ τους Έλληνες παίκτες. Πρέπει να δούμε και έτσι την ιστορία, για να προκόψουμε. Γιατί υπάρχουν ταλέντα και παίκτες».
Βλέπουμε στη Super League ακόμα και σε επαρχιακές ομάδες να μην υπερτερεί το ελληνικό στοιχείο. Πολλές φορές είναι μειοψηφία ή ανύπαρκτο στις 11άδες. Σας στενοχωρεί αυτή η διαπίστωση;
«Η ΑΕΚ δουλεύει σε αυτό το κομμάτι. Κάποια στιγμή θέλει η ομάδα να επανδρωθεί με παιδιά από τις Ακαδημίες. Εννοείται ότι στενοχωριέμαι που βλέπω ξενομανία. Γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλούς ξένους. Κάτι πρέπει να γίνει, να θεσπιστούν νόμοι, για να παίζουν και Έλληνες. Γιατί ο παίκτης δεν βγαίνει μέσα από την προπόνηση, αλλά και μέσα από τα παιχνίδια. Πρέπει να υπάρχει στην 11άδα ή στη 16άδα ελληνικό στοιχείο. Αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην Εθνική ομάδα που είναι η βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μόνο έτσι θα εξελιχθούν τα παιδιά και θα προχωρήσουν.
Δεν λέω να μην έρχονται από εξωτερικό ποδοσφαιριστές. Να έρθουν, αλλά είναι ποιοτικότεροι από τους Έλληνες που έχουμε. Γιατί έχουμε φτάσει σε σημείο να έρχονται παίκτες που υπολείπονται των Ελλήνων. Και αυτό είναι αμαρτία. Στην ΑΕΚ έχουμε να το λέμε, ότι έχουν έρθει πάρα πολύ καλοί ξένοι ποδοσφαιριστές. Είναι και ένας. Αραούχο, Πινέδα, Τσούμπερ, Γκαρσία, Άμραμπατ, Βίντα, Μουκουντί, Σιντιμπέ. Είναι πραγματικά πολύ ποιοτικοί παίκτες».
Ναι αλλά σημαία της ΑΕΚ, είναι ο Μάνταλος που είναι Έλληνας παίκτης και αυτό τα λέει όλα...
«Εννοείται! Όταν έρχεται σοβαρός προπονητής και δίνει κατευθύνσεις στην ομάδα και δίνει σωστούς ρόλους, απελευθερώνεις τον παίκτη και πνευματικά και σωματικά. Μπορεί να αποδώσει αυτό που πρέπει. Ο Μάνταλος έχει μεγάλη συμβολή στη φετινή ΑΕΚ. Τον ξέρουμε τον Πέτρο. Είναι πολύ ποιοτικός. Δεν ξεκινά βασικός, αλλά ερχόμενος από τον πάγκο δίνει πολλές λύσεις στον Αλμέιδα. Αυτό δείχνει την αξία του ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπος».
Πώς βιώσατε την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια;
«Για να είμαι ειλικρινής μόνο ο κ. Μελισσανίδης πίστεψε σε αυτό. Όλοι είχαν απογοητευτεί. Ήταν ο μοναδικός που δεν το έβαλε κάτω. Από εκεί και πέρα, όταν μπαίνεις στην Αγιά Σοφιά σε πιάνει συγκίνηση, δέος, τρέλα, ανατριχίλα, παροξυσμός, όλα τα συναισθήματα μαζί. Μπερδεύονται τα λογικά, που λέει και ένα σύνθημα των φανατικών μας. Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε φέτος».
Και όλοι περιμένουν με λαχτάρα την Κυριακή στο γήπεδο…
«Ακριβώς! Το γήπεδο έχει γίνει ξανά η καρδιά της Φιλαδέλφειας που χτυπά δυνατά. Έχει δώσει τεράστια ώθηση στην ομάδα, άλλη ψυχολογία. Ο κόσμος είναι τρελαμένος. Ζει για την κάθε Κυριακή. Αυτό που γινόταν παλιά γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό τώρα. Δευτέρα βγαίνουν εισιτήρια και Τρίτη είναι sold out. Και δεν είναι μόνο με τις μεγάλες ομάδες. Είναι σε όλα τα παιχνίδια».
Πόσο μεγάλη ήταν η συμβολή του Αλμέιδα και του τεχνικού τιμ που έφερε μαζί του στην εικόνα της φετινής ΑΕΚ;
«Είναι τεράστια. Έχει αλλάξει τη νοοτροπία της ομάδας. Αποδίδει δικαιοσύνη σε όλους τους παίκτες. Αυτό που λέει για το γκρουπ και για τις ίσες ευκαιρίες δεν ήταν στα λόγια. Πλέον το πιστεύουν όλοι οι παίκτες. Συνειδητοποιούν ότι δεν είναι απλά μέρος του ρόστερ για προπόνηση».
Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, που κατέβασε τη δεύτερη 11άδα ήταν η μεγαλύτερη επιβεβαίωση αυτής της νοοτροπίας του Αργεντινού;
«Οι περισσότεροι απόρησαν. Αναρωτήθηκαν αν γνώριζε ο Αλμέιδα τη σημασία που είχε για εμάς το ματς. Ο άνθρωπος όμως είναι πιστός στις αρχές του, τη φιλοσοφία του και στο πλάνο που έχει. Πλέον οι παίκτες τον ακολουθούν τυφλά. Καταλάβετε τί έχει κάνει ο άνθρωπος; Για να το αλλάξει αυτό, δεν είναι πολύ εύκολο. Θέλει και δουλειά. Βλέπετε για παράδειγμα τον Τσούμπερ που καθόταν στον πάγκο, να μπαίνει μέσα και να παίζει σαν να είναι τελικός! Ο παίκτης καταλαβαίνει πότε είναι δίκαιος ο προπονητής και πότε δεν είναι εντάξει σε αυτά που λέει. Όλα ξεκινούν από τα αποδυτήρια. Την έκανε οικογένεια ξανά την ΑΕΚ.
Είδατε τι χρονιά κάνουν όλοι οι παίκτες; Βρήκανε ηρεμία και εμπιστοσύνη! Τους πιστεύει. Και είναι όλοι μαζί. Αυτό είναι καθαρά δημιούργημα του κ. Αλμέιδα. Βλέπουμε ομάδα. Δεν βλέπουμε μονάδες. Βλέπουμε σύνολο. Στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στη ρεβάνς του Κυπέλλου, έκανε 9 αλλαγές σε σχέση με το ματς με τον Άρη. Κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι ριψοκίνδυνος και είναι τρελό αυτό που κάνει. Έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες. Γι'αυτό η ΑΕΚ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και το παραδέχονται όλοι όσοι αγαπούν το Άθλημα.
Εδώ όμως πρέπει να επαναλάβω μία τετριμμένη (κλισέ) φράση. Δεν υπάρχουν μαγικά στο ποδόσφαιρο. Υπάρχει μόνο δουλειά και συνεργασία και εμπιστοσύνη».
Ο αγαπημένος σας παίκτης στην ΑΕΚ ποιός είναι;
«Ο Μάνταλος. Όχι μόνο επειδή είναι καλός παίκτης, αλλά επειδή είναι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα. Είχε τραυματισμούς σοβαρός και επέστρεψε δυνατός και απέδωσε τα μέγιστα. Είναι πολλά χρόνια και έχει ακούσει πολλά. Έβαζε την ΑΕΚ πάνω από τον εαυτό του. Τέτοιους παίκτες θέλουμε να φτιάξουμε στην ΑΕΚ».
Ποιον παίκτη ξεχωρίζετε φέτος από τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος!
«Εύκολη η απάντηση, τον Κωνσταντέλια».
Μπορεί να βγάλει η ΑΕΚ Κωνσταντέλιες;
«Όλα γίνονται με το σωστό σκάουτινγκ αλλά και την εκπαίδευση! Μερικές φορές παίζει ρόλο και η συγκυρία. Μπορεί να βρεις τον σωστό παίκτη, αλλά για να σου βγει πρέπει να πάρει και ευκαιρίες. Ο Κωνσταντέλιας δεν κάνει, έτσι απλά, τώρα το μπαμ. Ο παίκτης για να δείξει αυτό το πρόσωπο, έχει περάσει μεγάλη εκπαίδευση από τις Ακαδημίες τουλάχιστον για 6 χρόνια. Και το σπουδαιότερο είναι ότι του έδωσαν και τις ευκαιρίες. Του έδωσαν αγώνες και φτιάχτηκε ως προσωπικότητα και οντότητα ποδοσφαιρική».
Ποιο είναι το όνειρό σας για την ΑΕΚ;
«Το φετινό όνειρο είναι να κατακτήσουμε το νταμπλ. Το μακροπρόθεσμο όνειρο είναι να συνεχίσει σε αυτόν το ρυθμό η ομάδα, να κάτσει πολλά χρόνια ο κ. Αλμέιδα και να επανδρωθεί η πρώτη ομάδα από Έλληνες παίκτες που προέρχονται από την Ακαδημία μας. Θέλουμε να βλέπουμε δικά μας παιδιά, από τα σπλάχνα μας να κάνουν καριέρα. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ευτυχία για μένα».