Ο Δημήτρης Μελισσανίδης τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη μέρα της ομάδας, μετά την κατάκτηση του νταμπλ της αγωνιστικής περιόδου 2022-2023. Ήταν ευδιάθετος με πολλή όρεξη, γι’αυτό και ακούστηκαν εκ μέρους του απολαυστικές ατάκες, από αυτές που γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες, μένουν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου και γίνονται… viral αποκτώντας διαστάσεις λαϊκής ρήσης.
Είχε τον λόγο του άλλωστε να βρίσκεται σε μεγάλα κέφια. Φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στα διοικητικά της ΑΕΚ, από το καλοκαίρι του 2013 που επέστρεψε στο τιμόνι της ομάδας. Σε αυτήν τη δεκαετία κατάφερε να φέρει εις πέρας τους στόχους που είχε θέσει και επικοινωνήσει εκείνο το θερμό μεσημέρι του Ιουλίου, στο Tatoi Club.
ΤΑ ΤΡΙΑ ΟΡΟΣΗΜΑ
Αξίζει όμως να απαριθμήσουμε τα ορόσημα της διοίκησης Μελισσανίδη, του ανθρώπου κατάφερε να ξεπεράσει τον μύθο του προέδρου των προέδρων της ΑΕΚ, του Λουκά Μπάρλου.
1.Αναγέννηση μέσα από τις στάχτες
Η αγωνιστικής περίοδος 2012-2013 ήταν καταστροφική. Στο τέλος η ομάδα δεν κατάφερε να αποφύγει έναν ντροπιαστικό αγωνιστικό υποβιβασμό, που αποτέλεσε τη μελανότερη σελίδα της ιστορίας της. Τον Ιούλιο εκείνη της περιόδου, ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την ομάδα που επιλέγει, αναλαμβάνει τη διοίκηση με στόχο την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Ο ηγέτης της Ένωσης είχε εκφράσει την επιθυμία για δημιουργία μίας ομάδας που θα πρωταγωνιστεί χωρίς χρέη, θα είναι εύρωστη, οικονομικά ανεξάρτητη και με την επιστροφή της στη Super League θα πρωταγωνιστεί.
Η ΑΕΚ δεν δήλωσε συμμετοχή στη Football League. Η αναγέννηση της ομάδας ξεκίνησε από τα γήπεδα της Γ’ Εθνικής, μία διαδικασία που χωρίς αμφισβήτηση ήταν πολύ επίπονη για τους οπαδούς. Δεν εγκατέλειψαν όμως την ομάδα τους, την ακολούθησαν πιστά σε όλα τα αλώνια της κατηγορίας. Μάλιστα ο κόσμος έγινε συμμέτοχος στην αναδημιουργία πετυχαίνοντας αριθμούς ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας.
Μέσα σε δύο χρόνια η ΑΕΚ κατάφερε να ανέβει… καρφί τις κατηγορίες και να επιστρέψει τη σεζόν 2015-2016 στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, ούσα απηλλαγμένη από χρέη και έχοντας έναν κόσμο συσπειρωμένο γύρω της.
2.Η Επιστροφή που έδωσε ξανά τη χαμένη δυναμική
Από την πρώτη στιγμή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε θέση τον κύριο στόχο που δεν ήταν άλλος από την ανέγερση δικού της γηπέδου. Γνωρίζοντας τη δυναμική που είχε η ομάδα στη Νέα Φιλαδέλφεια τη δεκαετία του ’90 η επιλογή της περιοχής αποτελούσε μονόδρομος για εκείνον. Εξάλλου όσοι έζησαν την ομάδα στις καλές της στιγμές, δεν ήθελαν να ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις τους με τη μετακόμιση σε μέρη ξένα. Αλλά για πολλά χρόνια η συνήθεια του ΟΑΚΑ τους έκανε να ατονήσει η ελπίδα της επιστροφής.
Ευτυχώς για την οικογένεια της ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης ήταν ο μόνος άνθρωπος που ΚΑΙ ήξερε τις ενδόμυχες σκέψεις των Ενωσιτών ΚΑΙ ήθελε να τις ικανοποιήσει ΚΑΙ το κατάφερε. Και πάλι όμως το ταξίδι είχε τις φουρτούνες του. Γιατί από τον Οκτώβριο του 2013 που παρουσιάστηκε το σχέδιο της «Αγιάς Σοφιάς», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στη Λεωφόρο Συγγρού, η οικογένεια της ΑΕΚ έγινε μάρτυρας ενός απίστευτου πολέμου παρεμπόδισης της ανέγερσης του νέου γηπέδου.
Η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού όμως κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους και τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2017 μπήκαν οι πρώτοι εκσκαφείς στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίοι σήμαναν το έναυσμα των εργασιών που θα οδηγούσαν στην επιστροφή. Χρειάστηκαν όμως άλλα πέντε χρόνια, μέχρι να αποπερατωθεί και η ομάδα να επιστρέψει στην ιστορική της έδρα.
Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, τον Οκτώβριο του 2022, επιβεβαιώθηκε η φοβία όσων πολέμησαν αυτό το πρότζεκτ. Μετά από μία μεγαλοπρεπέστατη τελετή εγκαινίων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3, η οποία για κάποιους αναλυτές αποτέλεσε ισχυρό παράγων δημιουργίας νέων οπαδών, η ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια και αμέσως η δυναμική της έδρας ανύψωσε αγωνιστικά το σύνολο που δημιούργησε ο Ματίας Αλμέιδα.
Οι «κιτρινόμαυροι» έπαιξαν, ομολογουμένως, το καλύτερο ποδόσφαιρο τη φετινή σεζόν και σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι οπαδοί στην «Αγιά Σοφιά», κάθε παιχνίδι έπαιρνε διαστάσεις εορτής. Το κυριότερο; Δεν υπήρχε άδειο κάθισμα. Σε κάθε ματς το γήπεδο ήταν γεμάτο, ακόμα και σε αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεσοβδόμαδα, απέναντι σε αντιπάλους πολύ υποδεέστερους (σ.σ.θυμηθείτε το ματς Κυπέλλου με την Κηφισσιά).
Ο κόσμος άρχισε ξανά να απολαμβάνει τις Κυριακές του. Το ίδιο και ο πρόεδρος. «Να σας πω κάτι, τώρα που δεν παίζει η ΑΕΚ, μου λείπει. Θέλω να έρχομαι στο γήπεδο. Δεν ξέρω κάτι έχει αυτό το γήπεδο, δεν ξέρω. Όταν έρχομαι και το βλέπω, δεν ξέρω. Έτυχε να έχουμε και καλή ομάδα, να βλέπουμε όμορφο ποδόσφαιρο που τόσο μας έλειπε», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.
Το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν ήταν οι μόνες εγκαταστάσεις που ανεγέρθηκαν αυτήν τη δεκαετία. Προηγήθηκε η αγορά και η επέκταση του προπονητικό κέντρου των Σπάτων, όπου αθλούνται και οι Ακαδημίες της ομάδας, οι οποίες βολόδερναν σε όλα τα γήπεδα της Αττικής. Επίσης εκτός από την «Αγιά Σοφιά», η ΑΕΚ έχει και δεύτερο γήπεδο, το «Σεραφίδειο», το οποίο χρησιμοποιείται για τους αγώνες της β’ ομάδας και τις προπονήσεις της πρώτης.
3.Πρωτάθλημα και Κύπελλο Δικέφαλε αετέ
Όπως τονίσαμε και παραπάνω η προοπτική της διοίκησης Μελισσανίδη ήταν η επιστροφή και η δυνατότητα η ομάδα να πρωταγωνιστήσει ξανά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην πρώτη χρονιά στη Super League, τη σεζόν 2015-2016, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Ακολούθησε το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018, του οποίου ακολούθησε μία περίοδος εσωστρέφειας, η οποία δεν αποκλείεται να οφείλεται στο γεγονός, ότι η ομάδα έχτιζε το γήπεδο. Τη σεζόν 2022-2023 όμως, με την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο και εκμεταλλεύτηκε τη χρονική συγκυρία, δίνοντάς της συμβολικές διαστάσεις.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΟΝΕΙΡΟ
Η ΑΕΚ λοιπόν αναγεννήθηκε, απέκτησε την οικονομική της διαύγεια, έχει ξανά την ιστορική της έδρα, η οποία θα της δώσει οικονομική ανεξαρτησία και επέστρεψε στους τίτλους. Σύντομα θα έχει δύο μουσεία που θα μιλούν για την ιστορία της, αλλά και τις καταβολές των οπαδών της που ξεριζώθηκαν και έχτισαν μία νέα ζωή στη μητέρα Ελλάδα.
Τί απομένει; Ποιοί είναι οι στόχοι του αύριο; Γιατί μη γελιόμαστε. Το νέο γήπεδο έχει κάνει τους οπαδούς να ονειρεύονται. Ευρωπαϊκές βραδιές και πορείες… Μην είμαστε άδικοι. Τη σεζόν που η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, το 2017-2018 πήγε μέχρι τους «32» του Europa League, αλλά στάθηκε άτυχη στη ρεβάνς με τη Ντιναμό Κιέβου (αυτό το πλασέ του Μασούντ στοιχειώνει).
Πλέον έχει μία έδρα με την οποία μπορεί να χτίσει με μεγαλύτερη προοπτική τις ευρωπαϊκές πορείες του μέλλοντος. Να βάλει όμως και στόχο την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Έχει ξαναγραφτεί, εδώ στο Sportdog, ότι το 2024 που ο τελικός του Conference League θα γίνει στην «Αγιά Σοφιά» είναι μία ιδανική συγκυρία. Αλλά το μοντέρνο ποδόσφαιρο έχει αποδείξει, ότι οι ομάδες που κατακτούν ευρωπαϊκά τρόπαια έχουν background, πωλήσεις παικτών, τεράστια έσοδα, συνεχείς πορείες. Άρα απαιτεί χρήμα, σχέδιο και οργάνωση.
Επειδή όμως ο μέσος οπαδός της ΑΕΚ, ακόμα και εν έτει 2023, δεν χάνει ποτέ τον ρομαντισμό του, η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ (που κατέκτησε το 79’ το Κύπελλο Πρωταθλητριών, έναν χρόνο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος ως νεοφώτιστη το 78’) αποτελεί μία ποδοσφαιρική εξαίρεση που θα ήθελε πολύ να επανεπιβεβαιώσει τον κανόνα για την περίπτωση της Ένωσης. Είναι ένα τρελό όνειρο, το οποίο ο Ενωσίτης έχει δικαίωμα να το πιστεύει.
ΑΛΜΕΙΔΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει έναν προπονητή που έχει τρελή δίψα για διάκριση και καταξίωση. Ευτυχώς για την ΑΕΚ, κατάφερε να τον κρατήσει για πολλά χρόνια και να ξεφύγει από την ελληνική νοοτροπία της αλλαγής τεχνικών σαν τα πουκάμισα. Για να το καταφέρει αυτό ο Αλμέιδα έπρεπε να κερδίσει τον Μελισσανίδη. Που δεν είναι και εύκολη υπόθεση.
Πώς το κατάφερε; Βασίστηκε πάνω σε τέσσερις πυλώνες! Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και ένωση. Στην παρουσίασή του, πέρσι το καλοκαίρι στα Σπάτα, το Sportdog ρώτησε τον Αλμέιδα, ποια είναι η συνταγή που εφάρμοζε στις ομάδες που κοούτσαρε, στις οποίες οι παίκτες έπαιζαν όλοι για έναν και ένας για όλους, αλλά και όλοι μαζί για εκείνον.
«Οι παίκτες παίζουν για τους ίδιους. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί μια συνάντηση με όλο το σταφ στο προπονητικό. Αυτό που τους είπα είναι ότι όλοι που συμμετέχουν σε μια ομάδα, όλοι πατάμε στην ίδια γη. Προσπαθώ πάντα να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω πως είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίζεις με ειλικρίνεια τα πράγματα. Από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Λέω στους παίκτες αυτό που σκέφτομαι. Θέλω οι παίκτες να είναι χαρούμενοι που παίζουν, να μπορούν να διασκεδάζουν τον κόσμο που έρχεται να τους δει και όλο αυτό να δημιουργεί ένα σύνολο», ήταν η απάντησή του.
Όπως είδαμε το έκανε πράξη και στην ΑΕΚ! Στις συνεντεύξεις Τύπου μιλούσε συνεχώς για το γκρουπ. Κάθε παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο έπαιζε λες και ήταν το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Κάθε ματς για κάθε ποδοσφαιριστή ήταν και τελικός. Γι’αυτό η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ. Έφερε το αποτέλεσμα…
Και ο Μελισσανίδης πλέον εμπιστεύεται τον «Πελλάδο» με κλειστά μάτια, σε σημείο να τον αποκαλεί «φλέβα χρυσού» και να θέλει να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες του για το χτίσιμο της ομάδας της νέας σεζόν. Τί όμορφο πράγμα να υπάρχει εμπιστοσύνη;
ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ;
Η πρώτη χρονιά, μετά από 19 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν εκρηκτική. Στην κυριολεξία. Βέβαια η λέξη έχει τόσο θετική όσο και αρνητική σημασία. Γίναμε μάρτυρες πώς πήγε να αμαυρωθεί η φιέστα εξαιτίας μίας φωτοβολίδας, αλλά κάνουμε τον σταυρό μας που όλα πήγαν καλά.
Ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να κρατά τη δέσμευση και την αποφασιστικότητα Μελισσανίδη για βελτίωση των συνθηκών, αρχής γενομένης από την αλλαγή των πλέξι γκλας. «Ό,τι κενά είδαμε πάντως την πρώτη χρονιά θα το διορθώσουμε. Θα είμαστε πολύ σκληροί όσο δεν πάει το μυαλό σας. Για παράδειγμα αυτός που έριξε το βεγγαλικό θα έχει μεγάλες συνέπειες. Και ποινικές και ήδη έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες. Δεδομένο ότι δεν θα ξαναπατήσει στο γήπεδο. Αυτοί που ανάβουν βεγγαλικά θα πρέπει να σταματήσουν. Όποιος δεν σταματά ευτυχώς έχουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα παρακολουθήσεις που μπορεί να δει τα πάντα. Ή θα το σεβαστούν αυτό που φτιάξαμε ή θα υποστούν κυρώσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω», ήταν τα λόγια του. Μακάρι να δούμε ένα γήπεδο… εκκλησία, όχι με την έννοια της ξενέρωτης ατμόσφαιρας. Όπως στις εκκλησίες, δεξιοί και αριστεροί ψάλτες συνεπαίρνουν το ποίμνιο με τους ύμνους τους, έτσι τα δύο πέταλα πρέπει να ξεσηκώνουν με τη φωνή και τα συνθήματά τους την ομάδα και το υπόλοιπο γήπεδο.
ΑΕΚ ΙΣΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου της Αγιάς Σοφιάς και του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω ήταν ένα μεγάλο γεγονός για τον οργανισμό της ΑΕΚ. Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς της ομάδας με την Εκκλησία. Ο ιερός ναός εντός του γηπέδου αναμένεται να γιγαντώσει το δέσιμο του κόσμου με την ομάδα και το γήπεδο, καθώς θα είναι ανοιχτός για γάμους και βαφτίσεις.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσος κόσμος θέλει να δώσει σε αυτές τις χαρμόσυνες στιγμές ενωσίτικο χαρακτήρα. Επίσης υπάρχει και το εστιατόριο με θέα τον αγωνιστικό χώρο και τις κερκίδες που μπορεί να απογειώσει τέτοιες οικογενειακές γιορτές.
Εξάλλου ΑΕΚ ίσον οικογένεια. Έτσι δεν είναι;