Η ΑΕΚ πανηγύρισε φέτος την κατάκτηση του νταμπλ, 45 χρόνια μετά το τελευταίο του 1978. Τότε της Ένωσης ηγείτο ο πρόεδρος των προέδρων Λουκάς Μπάρλος, ο οποίος υπήρξε ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας. Τώρα του συλλόγου ηγείται ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος ξεπέρασε σε επίπεδα επιτυχίας τον αείμνηστο «Θείο» Λουκά, όπως αποκαλούν οι Ενωσίτες τον Μπάρλο. Όχι μόνο γιατί επί θητείας Μελισσανίδη η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού κατέκτησε περισσότερους τίτλους, αλλά επειδή ο ποντιακής καταγωγής ηγέτης έκανε πραγματικότητα το όνειρο της επιστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια, κτίζοντας ένα υπερσύγχρονο γήπεδο.
Η OPAP ARENA – ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ήταν η υλοποίηση ενός στόχου που επιτεύχθηκε μετά από ένα ταξίδι με πολλές φουρτούνες. Το 2013 όμως που ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε στα διοικητικά της ομάδας, μία περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε διαδικασία αυτοκάθαρσης από οικονομικά χρέη και αναγέννησης της ομάδας, είχε τεθεί και μία ακόμα πολύ σημαντική πρόκληση. Ο ηγέτης της Ένωσης ήταν πάντα θιασώτης του ελληνικού στοιχείου στο ποδόσφαιρο. Γιατί η ομοιογένεια είναι το συστατικό επιτυχίας που μπορεί να κάνει τις ελληνικές ομάδες να μεγαλουργήσουν ξανά και να διαπρέψουν εκτός συνόρων. Πάρτε για παράδειγμα τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ, το 1971 και την πορεία της Ένωσης έως τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, το 1977. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κατάφερε να φέρει σημαντικές επιτυχίες στη χώρα παρότι δεν ήταν επαγγελματικό. Τώρα που είναι επαγγελματικό και σιγά σιγά γίνονται προσπάθειες για να βελτιωθεί το προϊόν με την ανέγερση σύγχρονων γηπέδων (όπως του Παναθηναϊκού), το ελληνικό στοιχείο δεν πρέπει να εκλείψει από τις ομάδες.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι μπαρουτοκαπνισμένος στο ποδόσφαιρο. Ο ελληνικός κορμός που είχε η ΑΕΚ στη Β’ και τη Γ’ Εθνική μπορούσε να σταθεί. Με την άνοδό της στη Super League έπρεπε να προσαρμοστεί στις συνθήκες. Το σχέδιο ελληνοποίησης όμως δεν έφυγε ποτέ από την εξίσωση. Το μαρτυρά η εμπιστοσύνη σε παίκτες όπως ο Μάνταλος και ο Γαλανόπουλος, δύο παίκτες με ηγετικά χαρακτηριστικά που αποτελούν μέχρι σήμερα σημαντικές μονάδες για την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Η Ένωση είχε πάντα τα τελευταία χρόνια στο έμψυχο δυναμικό της γηγενείς ποδοσφαιριστές σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες, οι οποίες μπορεί να κατέβαζαν ενδεκάδες χωρίς κανέναν Έλληνα.
Ας μη γελιόμαστε όμως. Η μετάβαση από την πλήρη απαξίωση στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, εξαιτίας και ορισμένων συμφερόντων, στην απόλυτη εμπιστοσύνη δεν είναι εύκολη. Απαιτείται χρόνος και πολλή δουλειά. Κρατήστε την τελευταία λέξη, διότι είναι το βασικό στοιχείο της συνταγής.
Η προσθήκη του Σταύρου Πήλιου από την ΑΕΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί μία σημαντική κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο 22χρονος αριστερός μπακ εξαργύρωσε μία καταπληκτική σεζόν στον ΠΑΣ Γιάννινα με τη μεταγραφή του στην Ένωση. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που αντιμετώπισε κάποια εμπόδια στην ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία. Κατάφερε όμως να τα υπερκεράσει με πολλή δουλειά, υπομονή, επιμονή, αλλά και καλή ψυχολογία. Δεν άφησε ποτέ τον εαυτό του να απογοητευτεί. Δούλευε και απολάμβανε το ποδόσφαιρο. Όπως ακριβώς συμβούλευε ο προπονητής της ομάδας, Ματίας Αλμέιδα τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ τη φετινή χρονιά, στο τέλος της οποίας οι κόποι ανταμείφθηκαν με το νταμπλ.
Για να μπει το νερό στο αυλάκι και να δούμε μια ΑΕΚ με ελληνικό κορμό, χρειάζονται παίκτες με χαρακτήρα Πήλιου, ο οποίος με την έλευσή του στην ομάδα θα έχει μεγάλο σύμμαχο τον προπονητή του. Ο Αλμέιδα εμπιστεύτηκε όλο το έμψυχο δυναμικό του. Έκανε τους παίκτες να τον πιστέψουν, μοίρασε τον χρόνο, έδωσε ευκαιρίες και πήρε το καλύτερο αποτέλεσμα απ’όλους! Η ιδιοσυγκρασία του Πήλιου ταιριάζει στη νοοτροπία της Ένωσης. Αν αδράξει την ευκαιρία και επιτύχει, τότε με σταθερά βήματα θα δούμε κάποια πράγματα να διαφοροποιούνται. Να δούμε και άλλους Πήλιους, να ξεπετάγονται και να δούμε ξανά μεγάλη ομάδα με ελληνικό κορμό. Άλλωστε το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη ένα φωτεινό παράδειγμα.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Ελευθερία" Λονδίνου