Ο Παναθηναϊκός έχασε για τουλάχιστον 6 μήνες τον Χόρντουρ Μάγκνουσον και θεωρητικά θα πρέπει να πορευτεί μέχρι και το Δεκέμβριο στο διπλό μέτωπο Superleague και Europa League, με τρεις ετοιμοπόλεμους στόπερ, δηλαδή τους Μπάρτ Σένκεφελντ, Τιν Γεβντάι και Ερικ Πάλμερ Μπράουν... 

Θεωρητικά φτάνουν, αλλά πάντα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και οι απρόβλεπτοι παράγοντες (τραυματισμοί τιμωρίες) ή η ανάγκη για ροτέισον και ξεκούραση (όταν δεν έχεις μόνο ένα μάτς την εβδομάδα) που για κάποιους ίσως να καθιστούν... απαραίτητη συνθήκη στους τρεις να χωρέσει και τέταρτος αρκεί να έχει το σχετικό πακέτο. 

Θυμίζω πως το παράθυρο των ελεύθερων για την Ελλάδα κλείνει στις 30 του Σεπτέμβρη και στη λίστα με τους ξένους στόπερ free agent βρίσκεις κάποιες ενδιαφέρουσες περιπτώσεις...

Πριν πάντως αναφερθούμε στα σέντερ μπακ που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι στην αγορά θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο Μάγκνουσον αποτελεί πολύ σημαντική απώλεια για τους πράσινους όσον αφορά στην ικανότητα του με το εξαιρετικό αριστερό πόδι και συνεισφορά του στο build-up από το πρώτο τρίτο του γηπέδου. Οπως και στο εναέριο παιχνίδι και όχι τόσο στο αμιγώς αμυντικό κομμάτι αφού ο Ισλανδός ούτε γρήγορος είναι, ούτε aggressive αμυντικά...

Ο Παναθηναϊκός βέβαια προνόησε το καλοκαίρι και απέκτησε δύο στόπερ:  τον δανεικό με οψιόν αγοράς Γεβντάι και τον Ερικ Πάλμερ Μπράουν πληρώνοντας transfer fee 1,5 εκατομμύριο ευρώ στην Τρουά! Μάλιστα το ποσό που ξοδεύτηκε για τον Αμερικανό είναι το υψηλότερο που πλήρωσε στο πρόσφατο μεταγραφικό παζάρι ομάδα της big 4 για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού!!

Ο Γεβντάι στο πρωτάθλημα κατέγραψε μόλις την πρώτη του συμμετοχή κόντρα στην ΑΕΚ, αντικαθιστώντας τον τραυματισμένο Μάγκνουσον και η αλήθεια είναι πως δεν τα πήγε καλά. Αντιθέτως οι περισσότερες από τις 6 εμφανίσεις του στα προκριματικά του Champions League έδωσαν μάλλον ενθαρρυντικά δείγματα γραφής. Λεπτομέρεια: έπαιζε δεξί στόπερ αντί του Σέκεφελντ, δίδυμο με τον Μάγκνουσον και έχοντας τον Βαγιαννίδη δεξί μπακ. Ο Γεβντάι που θα πάρει πλέον το χρίσμα του βασικού έχει καλές επαφές με την μπάλα έχει κάθετα Drive τον λες και aggressive αμυντικά, μέχρι εκεί όμως... Από τον Πάλμερ Μπράουν έχουμε δει μέχρι τώρα λίγα πράγματα αφού έπαιξε ως αλλαγή μόλις σε δύο ματς πρωταθλήματος κόντρα σε Βόλο και Γιάννενα.

Ο Αμερικάνος σε σχέση με τον Κροάτη στόπερ ήταν πιο πίσω και είναι υποχρεωμένος πλέον μετά τον τραυματισμό του Ισλανδού να αποδείξει πώς είναι και αγωνιστικά αλλά κυρίως πνευματικά έτοιμος ώστε να κερδίσει τον Γιοβάνοβιτς και να μπει στην άμυνα του Παναθηναϊκού.

Πάμε τώρα και στη λίστα με τους free agents στόπερ όπου είναι αλήθεια ότι στην πρώτη δεκάδα συναντάς αρκετά γνωστά ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτό του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (στο Νο 6), αν και τα τελευταία 24ωρα ακούγεται πώς υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό, Κασάμι στη Σαμπντόρια της Serie B

Έχουμε και λέμε λοιπόν: το πιο μεγάλο όνομα ελεύθερου στόπερ είναι ασφαλώς αυτό του 31χρονου Phil Jones. Διεθνής Άγγλος με 27 συμμετοχές στην Εθνική και 204 ματς στην Premier League, μεταγραφή της Manchester United 19.300.000 το 2019 από την Blackburn, με πικ χρηματιστηριακής αξίας τα 20 εκατομμύρια το 2020, ο οποίος ανήκει στο μεγάλο μανατζερικό παγκοσμίως της Wasserman και είναι χωρίς ομάδα από τον Ιούλιο.

Ο πιο ακριβός πάντως ελεύθερος στόπερ με βάση τη σημερινή του χρηματιστηριακή αξία που ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια είναι ο Γάλλο αφρικάνος Αλμαμί Τουρέ. Αποτελεί προϊόν της Μονακό από την οποία πήγε το Γενάρη του 2019 στην Μπουντεσλίγκα και έπαιζε μέχρι τον περασμένο Ιούλιο στην Φρανκφούρτη. Στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει καταγράψει 60 συμμετοχές αλλά την περασμένη σεζόν έχασε τη θέση του και έπαιξε μόλις 7 ματς με την Αιντραχτ.

Δύο ιδιαίτερες περιπτώσεις στόπερ, επειδή έμειναν free μόλις τον Σεπτέμβριο, είναι ο 28χρονος Σκοπιανός Ντάρκο Βελκόφσκι και ο 27χρονος Βραζιλιάνος Εντουαρντο (Μπάουερμαν) με χρηματιστηριακές αξίες 2 εκατομμύρια και 1,7 εκατομμύρια ευρώ αντιστοίχως.

Ο Βελκόφσκι έμεινε ελεύθερος από την αραβική Ελ Ετιφάκ στην οποία είχε πάει μόλις το καλοκαίρι του 2022, όταν προηγουμένως είχε ακουστεί το όνομά του και για τον Παναθηναϊκό! Ο Εντουάρντο Μπάουερμαν έφυγε ως ελεύθερος τον περασμένο Ιούλιο από τη Santos και ήρθε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Ευρώπη για λογαριασμό της τουρκικής Αλάνιασπορ. Εκεί όμως, τα έσπασε γρήγορα με την πρώην ομάδα των Τζαβέλλα - Μπακασέτα και ζήτησε να μείνει ελεύθερος, όπως και έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου. Mιλάμε για το νούμερο 2 και για το νούμερο 3 της λίστας με τους free agent κεντρικούς αμυντικούς...

Στο Νο5 με χρηματιστηριακή αξία 1.300.000 βρίσκουμε τον διεθνή Μαροκινό Ζουχαίλ Φεντάλ, που είναι ελεύθερος από τις 8 Φεβρουαρίου και έπαιζε μέχρι τότε και αυτός στην Αλανιασπορ. Σπουδαίος στόπερ κατά το παρελθόν, στα 33 του χρόνια πλέον, με παραστάσεις από La Liga (116 μάτς)και πορτογαλική Λίγκα (42 μάτς με την Σπόρτινγκ) ενώ έχει παίξει και στην Ιταλία σε ομάδες όπως η Πάρμα, η Σιένα και η Παλέρμο. Στα 33 του χρόνια πλέον ο Φεντάλ, αριστεροπόδαρος στόπερ και μάνατζερικά ομόσταβλος με το Ρούμπεν Πέρεθ του Παναθηναϊκού στην μεγάλη Promoesport!

Δύο άλλες περιπτώσεις στόπερ με καλό βιογραφικό που κυκλοφορούν όμως ελεύθεροι όλο το καλοκαίρι και προτάθηκαν σε μεγάλες ελληνικές ομάδες χωρίς να κάνουν γκελ, είναι αυτές του 31χρονου Γερμανού Μουστάφι με προϋπηρεσία σε Λεβάντε, Σάλκε, Άρσεναλ, Βαλένθια και Σαμπντόρια αλλά και του 35χρονου διεθνή Κολομβιανού Oscar Murillo που τα τελευταία επτά χρόνια αγωνιζόταν στο Μεξικό. Kαι οι δύο αυτοί έχουν χρηματιστηριακή αξία από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τελευταία ενδιαφέρουσα περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί του Στίβεν Κολκέρ (στο παρελθόν έπαιξε για ΑΕΚ και Ολυμπιακό), με τις 900.000 ευρώ χρηματιστηριακή αξία και το καλούτσικο βιογραφικό. Με περάσματα από πολλές αγγλικές ομάδες, όπως η Γουίγκαν εσχάτως και στο ξεκίνημα της καριέρας του η Κάρντιφ, ΚΠΡ, η Σαουθάμπτον και η Λίβερπουλ (είχαν δοθεί συνολικά σε transfer fee για αυτόν 22 εκατομμύρια).Από το 2019 έπαιζε στην Τουρκία σε Φενέρμπαχτσε, Γκαζιαντέπ, Καραγκουμρουκ και Αλάνιασπορ στην οποία ήταν δίδυμο με τον Τζαβέλα...

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιφνιδίως στην Ελλάδα ο Εμβιλά - "Βουίζει η πιάτσα" για Ολυμπιακό - Συμβόλαιο εκατομμυρίου!