Facebook Pixel Ρασίντ Γιεκινί: Η ζωή και η καριέρα του Νιγηριανού φορ του Ολυμπιακού - Ο μυστηριώδης θάνατός του (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2023-10-23 13:51:00

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού που τιμά η Google: Οι μήνες στην Ελλάδα και ο μυστηριώδης θάνατός του (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού που τιμά η Google: Οι μήνες στην Ελλάδα και ο μυστηριώδης θάνατός του (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή, Ρασίντ Γιεκινί, ο οποίος είχε περάσει και από τον Ολυμπιακό. Αυτή είναι η ιστορία του.

Τα 60 χρόνια από τη γέννηση του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή, Ρασίντ Γιεκινί, τιμά η Google με το σημερινό της doodle με τον παλαίμαχο άσο του Ολυμπιακού να μην βρίσκεται στη ζωή.

Η επαγγελματική καριέρα του Ρασίντ Γιεκινί διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες και ήταν κοσμογυρισμένος, αφού αγωνίστηκε σε Νιγηρία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ελβετία, Σαουδική Αραβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Τυνησία.

Ο Γιεκίνι έγραψε ιστορία με το εθνόσημο, καθώς σημείωσε 37 γκολ με την Εθνική Νιγηρίας και εκπροσώπησε το έθνος σε εφτά μεγάλα τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων όπου σημείωσε το πρώτο γκολ της χώρας στη διοργάνωση. Είχε συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 και του 1998 καθώς και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1994, το οποίο μάλιστα και κατέκτησε.

Η ζωή στη Νιγηρία και το άλμα στην Ευρώπη

Ο Ρασίντ Γιεκινί γεννήθηκε στην Καντούνα της Νιγηρίας στις 23 Οκτωβρίου 1963 και σήμερα θα γιόρταζε τα 60α γενέθλια του. Ο Αφρικανός φορ ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο πρωτάθλημα της Νιγηρίας και αφού πήγε στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη συνέχεια έκανε το άλμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και τη Βιτόρια Σετουμπάλ, όταν και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ τη σεζόν 1993–94, αφού σημείωσε 21 γκολ.

Ο Ολυμπιακός και ο μυστηριώδης θάνατός του

Το καλοκαίρι του 1994, μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Γιεκινί ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, αλλά δεν προσαρμόστηκε ποτέ και αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα, έχοντας πετύχει 2 γκολ σε τέσσερα ματς. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2005 και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας.

Πέθανε στις 4 Μαΐου του 2012 και ο θάνατός του παραμένει μυστήριο ακόμα και σήμερα. Πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 48 ετών και τα ακριβή αίτια δεν έγιναν γνωστά. Λίγα χρόνια αργότερα υπήρχαν δημοσιεύματα πως ο Γιεκινί έπασχε από διπολική διαταραχή, βαριά κατάθλιψη, και αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Παρότι είχε παντρευτεί τρεις γυναίκες και είχε τρεις κόρες προτιμούσε να μείνει μόνος του.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Νιγηρίας, Σεγκούν Οντεγκμπάμι, υποστήριξε πως ο συμπαίκτης του δολοφονήθηκε, καθώς απήχθη  προκειμένου να του επιβληθεί μια εξωφρενική θεραπεία.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags