Facebook Pixel Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Καλύτερος κόουτς ο Ραζβάν, καλύτερο υλικό ο Ολυμπιακός - Τζόγαρε ο φοβικός Μαρτίνεθ, στήριξη με 2 μεταγραφές
Ποδόσφαιρο
| 2023-11-06 17:30:00

Καλύτερος κόουτς ο Ραζβάν, καλύτερο υλικό ο Ολυμπιακός - Τζόγαρε ο φοβικός Μαρτίνεθ, στήριξη με 2 μεταγραφές

του Ευάγγελου Μίχου
Καλύτερος κόουτς ο Ραζβάν, καλύτερο υλικό ο Ολυμπιακός - Τζόγαρε ο φοβικός Μαρτίνεθ, στήριξη με 2 μεταγραφές

Η φάση της χρονιάς με Κωνσταντέλια και τα Φορτούνεια γκολ. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για την... πικρή αλήθεια μίας διπλής παραδοχής μετά το ντέρμπι στο Γ. Καραϊσκάκης, χαρακτηρίζει ως υπερβολικά τα όσα θριαμβευτικά και καταστροφικά ακούγονται από τις δύο πλευρές, αναλύει πώς ο διαβασμένος και τελειομανής Λουτσέσκου με παίκτες-κομάντα πήρε το διπλό και γιατί ο Μαρτίνεθ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει ισορροπία στην ομάδα του. Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα;

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ... 2-4 και ομολογουμένως από το βράδυ της Κυριακής το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" παραπέμπει σε... σύγχρονο Βατερλώ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να εμφανίζεται σαν στρατηγός Γουέλινγκτον καταγράφοντας ένα συγκλονιστικό θρίαμβο και ο coach Μαρτίνεθ σαν Ναπολέων γνωρίζοντας μία καθολική προπονητική συντριβή!!! Κάπως έτσι παρουσιάζονται - ασφαλώς σε βαθμό άκρατου βερμπαλισμού - τα πράγματα και οι πρωταγωνιστές μετά την απίστευτη και όμως αληθινή 4άρα του ΠΑΟΚ στό "κάστρο" του Ολυμπιακού.

Όλα αυτά μόλις μία εβδομάδα (σημειολογικά έχει την σημασία του) μετά το τρομερό ξεγύμνωμα του ΠΑΟΚ (παικτών αλλά και του προπονητή του) στην ΟPAP Arena Αγία Σοφία, από την ΑΕΚ του Αλμέιδα ( εκεί έκανε φάση στο...96!!!) και αφού μεσολάβησε -μεταξύ των δύο ντέρμπι- μία εβδομάδα... βαριάς κατάθλιψης και εσωστρέφειας στην Τούμπα!!

Τουλάχιστον για τους ηττημένους, κάτι ο Φορτούνης (ο οποίος σε ποιότητα, προσωπικότητα και νοοτροπία είναι όντως πρωτοκλασάτος κανονικού Ολυμπιακού) και κάτι η χαλάρωση των περισσότερων παικτών του δικεφάλου στο τελευταίο δεκάλεπτο της αναμέτρησης, επέτρεψε/έφερε τη μείωση το σκορ σε τιμητικά πλαίσια αντί για να γράψει...5άρα!! Κάπως έτσι παρέμεινε και το ιστορικό ρεκόρ του 0-4 στο παλιό "Καραϊσκάκης" από την τρομερή ομάδα των Γιώργου Κούδα, Σταύρου Σαράφη, Νέτο Γκουερίνο.

Παρεμπιπτόντως εκείνη η βαριά ήττα των ερυθρολεύκων, στις 4/1 του 1976, είχε οδηγήσει στην απόλυση του Άγγλου προπονητή Βίκτορ Μπάκιγχαμ (πιο πρόσφατα, ένας άλλος προπονητής του Ολυμπιακού, ο Πορτογάλος Μπέντο, είχε απολυθεί αμέσως μετά από ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, το Μάρτιο του 2017)! Κάτι ανάλογο πάντως δεν παίζει με τίποτα στον σημερινό Ολυμπιακό...

Η... ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΙΑΣ ΔΙΠΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ

Πάμε τώρα και στο... δια ταύτα: ήταν τόσο κακός ο Ολυμπιακός ή τόσο καλός ο ΠΑΟΚ ή ο συνδυασμός των δυο, που να δικαιολογούν από την μια τέτοια φοβερή θριαμβολογία και αποθέωση ενώ από την άλλη τέτοια τρομερή καταστροφολογία και αφορισμούς, με υπερβολικά σχόλια και υπερβολικές κρίσεις ένθεν κακείθεν; Όχι, όχι και πάλι όχι!!!

Το αναπάντεχο αποτέλεσμα, το βαρύ σκορ (έφτασε στο 0-4 πριν... διορθωθεί), μαζί με την εικόνα αποσύνθεσης των γηπεδούχων μετά το 0-2 και την... παράδοση/κατάρρευση του Μαρτίνεθ με την αλλαγή του... Σολμπάκεν ως αριστερού μπακ (ναι, τον εξτρέμ Σολμπάκεν!!), ήταν που το... εκτόξευσαν κυριολεκτικά, δημιουργώντας όλο αυτό το "freak σκηνικό"!

Να ξεκινήσουμε από την εξής διπλή παραδοχή: πρώτη, ο Λουτσέσκου είναι καλύτερος προπονητής - πιο έμπειρος, πιο ορθολογικός, πιο στοχευμένος στο τι θέλει να παίζει η ομάδα του, πιο tactician, πιο μπαρουτοκαπνισμένος στις ελληνικές συνθήκες, πιο καλός στο κοουτσάρισμα - από τον ρισκαδόρο Μαρτίνεθ, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ισορροπία στην ομάδα του στις μεταβάσεις της και κακά τα ψέματα δεν την έχει μάθει να αμύνεται. Κάτι που φαίνεται σε ματς με αντιπάλους... ίσων μέτρων, από το πως εκμεταλλεύονται όλους τους χώρους και τα δομικά προβλήματα σε συγκεκριμένες θέσεις στην άμυνα του.

Και δεύτερη παραδοχή, ο Ολυμπιακός έχει σαφέστατα καλύτερο έμψυχο υλικό από του ΠΑΟΚ αλλά έχει και ένα ρόστερ που σε συγκεκριμένες θέσεις αποκτήθηκαν ήρθαν ποδοσφαιριστές που μέχρι στιγμής δεν μπορούν να βοηθήσουν παρά τη δεδομένη αξία τους και να φανούν χρήσιμοι στους ερυθρόλευκους. Είτε για αυτό φταίει ο προπονητής, είτε η διοίκηση, είτε και οι δύο...

Για παράδειγμα, δεν γίνεται να παίζεις με αριστερό μπακ τον δεξιοπόδαρο, χαμηλοταβανο ποιοτικά Κίνι, που μετά το ντέρμπι με την ΑΕΚ και στο χθεσινό ήταν αδύναμος κρίκος και να αφήνεις εκτός αποστολής ως υπεράριθμο 6ο ξένο (ξεκάθαρα λάθος καλοκαιρινός προγραμματισμός) τον φορμαρισμένο Ορτέγκα. Ή να έχεις παίκτες με συνολική χρηματιστηριακή αξία 22 500.000 ευρώ όπως οι δανεικοί Σκάρπα/Μπιανκόνε/Ρίτσαρντς/Σολμπάκεν και για τον... άλφα, βήτα ή γάμα λόγο Νοέμβριο μήνα να μην έχουν ενταχθεί ακόμη έτσι όπως έπρεπε ή καθόλου στην ομάδα. Γιανα μην πούμε για την απουσία/μη απόκτηση ενός... Σεμέδο στους στόπερ ή για την χρησιμότητα/σκοπιμότητα προσθήκης του βετεράνου Ιμπόρα...

Ο ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΠΟΥ ΚΤΥΠΗΣΕ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΝΕΘ ΠΟΥ... ΤΖΟΓΑΡΕ!

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ένας τελειομανής προπονητής, ο οποίος κυριολεκτικά τρώγεται με τα ρούχα του και σπάνια θα κάνει δεύτερο μεγάλο λάθος στα καπάκια. Ένα έκανε κόντρα στην ΑΕΚ, από μια ομάδα και έναν αντίπαλο προπονητή που δεν... κουμπώνει αφού μπορεί και του ακυρώνει το ποδόσφαιρό του.

Ο Λουτσέσκου είναι ένας προπονητής που δεν πιστεύει στην τύχη, στην κακή βραδιά, στο ρίσκο αλλά στην δουλειά του, στην ανάλυση, στο να καλουπώνει παίκτες δίνοντάς τους συγκεκριμένους ρόλους. Από την περασμένη Τρίτη , λοιπόν, σχεδίαζε με plan A και plan B την 11άδα του ( δηλαδή με αυτούς που ξεκίνησε και με όσους στην διάρκεια θα ...ερχόντουσαν από τον πάγκο), στοχεύοντας πάνω στις παθογένειες και σε όλες τις αδυναμίες του Ολυμπιακού. Και κατάφερε, με όλους μάλιστα τους τρόπους, να κάνει τον αντίπαλό του να πληρώσεις αυτές τις αδυναμίες του!

Προσοχή, αυτές οι αδυναμίες δεν εμφανίστηκαν/προέκυψαν χθες, είναι γνωστές εδώ και καιρό, είχαν φανεί ακόμη και στις μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού. Εκεί είχε πατήσει άλλωστε και ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς στο ντέρμπι του Καραϊσκάκης, με τον Παναθηναϊκό να κάνει πολύ καλύτερο ημίχρονο μάλιστα από ότι ο ΠΑΟΚ χθες, κόντρα στον ίδιο αντίπαλο (Ολυμπιακό) και προπονητή (Μαρτίνεθ). Να τα λέμε όλα...

Ο Μαρτίνεθ, από την άλλη, έχοντας ταρακουνηθεί πρώτα από το ματς στην Σερβία και κυρίως από το πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, άλλαξε το σύστημα κόντρα στην Γουέστ Χαμ. Η 3άδα του στα χαφ με Χέσε/Καμάρα/Αλεξανδρόπουλο λειτούργησε, πρόσφερε ισορροπία στην ομάδα του και του έδωσε μια μεγάλη νίκη.

Οπότε αφού με τον ΟΦΗ επανάφερε το κλασικό του 4-2-4, σκέφθηκε πως στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ αρκούσε το 4-3-3 για να είναι πιο... safe! Τέτοια απλοϊκή προσέγγιση έκανε ο Ισπανός τεχνικός που περισσότερο "τζογάρισε" σε μια αναμέτρηση για την οποία ο Λουτσέσκου προετοίμαζε ... κομμάντος αλλά και τακτικά κτυπήματα!!!

ΚΛΕΙΔΙΑ ΟΙ ΜΟΥΡΓΚ/ΜΠΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ Η "ΣΤΟΧΕΥΣΗ" ΣΤΟΥΣ ΡΟΝΤΙΝΕΪ/ΠΟΡΟΖΟ

Τι έκανε ο πανέξυπνος Ρουμάνος; Πέταξε εκτός 11άδας τους... προβληματικούς/αόρατους με την ΑΕΚ, Εκόνγκ/Ντεσπόντοφ/Σαμάτα, δηλαδή τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες του ρόστερ & τις 3 πολυδιαφημισμένες καλοκαιρινές μεταγραφές της διοίκησης Σαββίδη. Έξω και η νορβηγική πολυθρόνα στην άμυνα (Νάσμπεργκ) αλλά και ο... "Κρόιφ της Τούμπας" Κωνσταντέλιας και φυσικά ο... Ελ Σιντ Βιερίνια!

Τα αποτελέσματα; Ο Σάστρε ως δεξιός μπακ ήταν πολύ πιο ενεργειακός με συνεχή ανεβοκατεβάσματα αλλά και πιο αξιόπιστος αμυντικά. Ο Κεντζόρα ως δεξιός στόπερ φάνταζε ως στοπεράρα σε σύγκριση με τον Εκόνγκ ενώ ο Κουλιεράκης δεν μπαίνει καν σε σύγκριση με τον Νάσμπεργκ, καθάριζε ψηλά και χαμηλά και έδινε λύσεις για το built up στην πίεση του αντιπάλο.

Τα κλειδιά του αγώνα όμως, ήταν οι Μουργκ - Μπράντον, το ότι ο Ζιφκοβιτς επανερχόμενος στο δεξί άκρο ήταν ο... γνωστός Ζίφκοβιτς και η στόχευση στην πλευρά του Ροντινέι, από όπου προήλθαν και τα 4 γκολ του ΠΑΟΚ. Ο άτεχνός αλλά τίμιος και πραγματικό μαμούνι Ισπανός φορ σκόραρε δυο γκολ, έβγαλε και μια ασίστ ενώ μια ασίστ είχε και ο Αυστριακός.

Το σημαντικότερο όμως, ήταν η τρομερή πίεση που εξάσκησαν οι Μούργκ/Μπράντον μεταξύ των στόπερ και των κεντρικών χαφ, μην επιτρέποντας ποτέ στον Ολυμπιακό να βρει ρυθμό. Ειδικότερα ο Μούργκ με το απίστευτο τρέξιμο που έριξε λειτουργούσε και ως ο έξτρα μέσος στην κυκλοφορία του ΠΑΟΚ και τις συνεργασίες που έβγαζαν. Τέλος, ο δικέφαλος σκόραρε και τα 4 τέρματα, χτυπώντας με πολλούς τρόπους, ποδοσφαιριστές και συνεργασίες, ανάμεσα στον Ροντινέι, τον Πορόζο και τον χαφ που έβγαινε δεξιά. Ο Βραζιλιάνος που έτσι κι αλλιώς δεν είναι καλός αμυντικά δεν είχε ούτε τις πρέπουσες καλύψεις, ούτε τις συνεργασίες που χρειαζόντουσαν τόσο με τον άτσαλο και υπερβολικά συναισθηματικό Πορόζο, όσο και με τον δεξιό χαφ. 

Ο ΚΟΤΑΡΣΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΤΟ ΈΦΑΓΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟ ΕΒΓΑΛΕ!

Ο φοβικός Μαρτίνεθ κατέβηκε στο χθεσινό ντέρμπι για να μην την πάθει όπως στο πρώτο ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό και η... ειρωνεία ήταν πως το 0-1 ξεκινάει από λάθος του τρίτου χαφ Αλεξανδρόπουλου που προτιμήθηκε από τον Μασούρα.

Ο διεθνής Έλληνας μέσος είναι αλήθεια πως δεν ταίριαζε στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στο χθεσινό ντέρμπι, με τον Μαρτίνεθ να... τζογάρει με την έναρξη της επανάληψης βάζοντας Μασούρα και επαναφέροντας τον 4-2-2-2. Ίσως να βιάστηκε αλλά τον Ολυμπιακό αποτελείωσαν πρώτα ο Πορόζο με το εντελώς βλακώδες πέναλτι που έκανε ( θύμισε... κράμα Σισέ και Μπα) και αμέσως μετά ο προπονητής του με την... ζαριά του Σολμπάκεν ως αριστερού μπακ!

Ουσιαστικά στο χθεσινό ντέρμπι ο ένας κόουτς λειτούργησε με το σκεπτικό να μην την πάθει όπως από τον Παναθηναϊκό και ο άλλος να μην την πάθει όπως με την ΑΕΚ. Με αυτή την βασική έννοια κατέβασαν τα σχήματα τους αλλά το ντέρμπι σε ένα βαθμό κρίθηκε από την αστοχία του Ποντένσε/μεγάλη απόκρουση του Κοτάρσκι και την ευστοχία του Ζίφκοβιτς/λάθος τοποθέτηση χεριών του Πασχαλάκη στο πρώτο ημίχρονο...

Το κοινό σημείο αλλά συγχρόνως και η κομβική διαφορά για τον ΠΑΟΚ των δυο ντέρμπι, ήταν πως από κακό διώξιμο του Κοτάρσκι η ΑΕΚ κάνει το 1-0 την περασμένη Δευτέρα ενώ χθες πάλι ένα κακό διώξιμο του Κροάτη κίπερ... βγάζει την εγάλη ευκαιρία του Ποντένσε αλλά αυτή την φορά ο Κοτάρσκι το έβγαλε με ένα εντυπωσιακό STOP. Από εκεί και πέρα βεβαίως ο ΠΑΟΚ δούλεψε πολύ μέσα στο γήπεδο για να πάρει αυτή την θριαμβευτική νίκη έχοντας τον πραγματικό έλεγχο του αγώνα στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού! Ενδεχομένως μάλιστα αν είχε προηγηθεί ο Ολυμπιακός σε αυτή την φάση του πρώτου ημιχρόνου η εξέλιξη του ντέρμπι να ήταν διαφορετική...

Με τα ... αν βεβαίως δεν γράφεται ιστορία σε κανέναν αγώνα όμως, και ο ΠΑΟΚ χθες έγραψε ιστορία που θα την θυμούνται και θα την μνημονεύουν για πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη!!! Ενδεχομένως αν και ο Λουτσέσκου δεν έκανε τις τρεις αλλαγές στο τέλος, βάζοντας πιο χαλαρούς και κρύους παίκτες, το σκορ να ήταν ακόμη πιο βαρύ για τον Ολυμπιακό.

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΕΘ, Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ... ΦΟΡΤΟΥΝΕΙΑ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ Ο "ΝΤΕΛΙΑΣ"

Με αυτά και με αυτά πάντως το ντέρμπι μας χάρισε δυο απο τα ομορφότερα γκολ της σεζόν. Με τα... κερασάκια στην τούρτα να μπαίνουν στο τέλος.

Αυτό που κάνει ο Κωνσταντέλιας, εκεί που κάνει ... χαζό δις τον φίλο του Πασχαλάκη, δεν το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα και είναι η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ. Για να έρθει μετά ένα γκολ (4-1) χάρμα οφθαλμών που μόνο ο Φορτούνης μπορεί να βάζει ( και δεν μπορεί, τουλάχιστον ακόμη, να εκτελεί έτσι ο "Ντέλιας")!!

Όσον αφορά στα της επόμενης ημέρας

Ο ΠΑΟΚ βρήκε την ηρεμία του, μπορεί με αφετηρία το χθεσινό να κάνει σερί νικών όπως πέρσι και να παραμείνει σε τροχιά τίτλου ως τον Γενάρη που θα έρθουν σημαντικές διορθωτικές προσθήκες/μεταγραφές...

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, να παραμείνει ψύχραιμός και συνετός χωρίς να κάψει από τόσο νωρίς μια ακόμη σεζόν και έναν προπονητή. Αντιθέτως οφείλει να στηρίξει τον Μαρτίνεθ (όπως έκανε πέρσι η ΑΕΚ στην αρχή με τον Αλμέιδα) και όλοι μαζί στην ομάδα και τον Οργανισμό να δουν αυτά που είδαν και τον... κτύπησαν Γιοβάνοβιτς και Λουτσέσκου, ώστε να τα διορθώσουν.

Από εκεί και πέρα οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν στόπερ κλάσης και έναν τρίτο κεντρικό χαφ επιπέδου Χέσε - Καμαρά (λογικό να αρχίσουν κάπου να τα φτύνουν από την υπερχρήση) αφού ο Αλεξανδρόπουλος δεν είναι τέτοιος παρά το τρομερό boostάρισμα που του έγινε (όπως και στον Πορόζο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ολυμπιακός ψάχνει τον... νέο Γκουαρδιόλα, ενώ χρειάζεται έναν Καπέλο ή Κόντε - Διπλό "κάζο" το θεωρητικό 2-7!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags