Σε μία αναμέτρηση που του έλειπαν οι δύο πιο παραγωγικοί με... αποδείξεις σε γκολ και ασίστ ποδοσφαιριστές του -ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς των 11 γκολ και ο Τάισον των 8 ασίστ- χρήζοντας συν τοις άλλοις διαφορετική προσέγγιση από το ευρωπαϊκό ματς με την Ελσίνκι ο ΠΑΟΚ έδειξε πυγμή και εφοδιάστηκε το διπλό στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης με 1-4. Αναμενόμενα η προσοχή στάθηκε στην απουσία των δύο κομβικών μεσοεπιθετικών πόσω μάλλον με γνώμονα έναν αντίπαλο όπως η ομάδα της Αρκαδίας υπό την έννοια πως έχει εγκλωβίσει εν πολλοίς τους «ασπρόμαυρους» σε νευρικότητα, ανούσια λάθη και πάει λέγοντας.
Σε μία πρώτη ανάγνωση της ενδεκάδας που επιφύλασσε ο Ράζβαν Λουτσέσκου στην Τρίπολη, στην έναρξη του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος της Super League, κινήθηκε με τις περιορισμένες επιλογές που διατηρούσε στα «χέρια» του πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Άλι Σαμάτα, επιστρατεύοντας τους Κίριλ Ντεσπόντοφ, Τόμας Μουργκ και Γιάννη Κωνσταντέλια. Μεσούσης της προετοιμασίας, άλλωστε, και με δεδομένο το απρόοπτο που προέκυψε με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ ήταν σαφές πως ο ΠΑΟΚ θα αξιοποιούσε τις συγκεκριμένες επιλογές στη μεσοεπιθετική του τριπλέτα. Plus μία ενδεχόμενη ενεργοποίηση του Μπράντον Τόμας στην εσχάτη των περιπτώσεων, καθώς σε φιλικά παιχνίδια είχε αγωνιστεί στα άκρα και θα μπορούσε να δώσει μια έξτρα λύση.
Προφανώς το κάθε παιχνίδι έχει τη δική του σημασία και «σηκώνει» διαφορετικό πλάνο, ωστόσο, τα δείγματα γραφής του ΠΑΟΚ στην παρούσα φάση μαρτυρούν πως κάθε άλλο παρά μονιμοποίηση υφίσταται στους ποδοσφαιριστές κάτι που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Εκ των πραγμάτων, οι τραυματισμοί δημιουργούν ευκαιρίες αλλά για το φετινό γκρουπ που «χτίζεται» δεν τίθεται ζήτημα διαχωρισμού. Κάτι που φρόντισε να επισημάνει και ο Ρουμάνος τεχνικός δεδομένου πως δεν αρέσκεται στη λέξη ροτέισον αντί της διαχείρισης που γίνεται παρά τη χρηστική έννοιά του επικοινωνιακά. Μόνο έντεκα μπορούν να παίξουν κάθε Πέμπτη-Κυριακή και με δεδομένο το «άνοιγμα» του ρόστερ το παιχνίδι πλέον με το βάθος του παίζεται... αλλιώς. Πιο απελευθερωμένα και ενδεχομένως πιο ευχάριστα. Ότι αποδίδει, εφαρμόζεται και γίνεται αντιληπτό πως ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου δεν παρεκκλίνει της φιλοσοφίας του.
Μία τακτική που δεν ακολούθησε πέρσι και του «κόστισε» ακριβά κυρίως με την είσοδό του στα playoffs βλέποντας πως από την αγωνιστική του αναπτέρωση έως και το φινάλε των υποχρεώσεών του έχει στηριχθεί σε συγκεκριμένους πυλώνες χωρίς να βάζει στο παιχνίδι και τους υπόλοιπους διαθέσιμους, έχοντας έναν πολύ «σφιχτό» κορμό παικτών. Στην ουσία το ματς κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης ήταν ένας από τους αγώνες που χαρακτηρίζεται ισχυρό «crash test». Η τέλεια αφορμή του ΠΑΟΚ προκειμένου να δοκιμάσει τη δυναμική του, να μετρήσει τις δυνάμεις του, να δείξει πως βρίσκεται σε καλό μομέντουμ και να εκκινήσει με πρόσημο θετικό τον δεύτερο γύρο.
Με μία πρώτη παρατήρηση αντιλαμβανόταν κανείς πως οι δύο μεσοεπιθετικές πτέρυγες των «ασπρόμαυρων» που σήκωσαν συζήτηση με δεδομένες τις απουσίες, ήταν on... fire με τους Κίριλ Ντεσπόντοφ και Γιάννη Κωνσταντέλια, στο ενδεχομένως καλύτερο από άποψη συνέπειας παιχνίδι του. Ενδεικτικό του γεγονότος πως τα μισά γκολ του ΠΑΟΚ προήλθαν από τις δύο γραμμές τους και τα περισσότερα από αυτά εξ επαφής. Με τη βασική υποσημείωση πως η επίτευξή τους δεν ήρθε μετά από λάθη αντιπάλων ή από στημένη φάση αλλά με το παραγωγικό ποδόσφαιρο και την καθ΄ ύλην φιλοσοφία που ακολουθεί. Όλα αυτά μαζί με έναν Μουργκ που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανασταλτική λειτουργία βοηθώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου και κάνοντας σεζόν καριέρας.
«Ο καθένας έχει το δικό του στυλ στην ομάδα. Όλοι είναι σημαντικοί, όλοι έχουν ποιότητα στο ρόστερ. Αν θέλεις να είσαι επιτυχημένος και να πετύχεις πράγματα πρέπει να δίνεις τα πάντα για την ομάδα, αυτό το έχω πει αρκετές φορές στους παίκτες. Πρέπει να παίρνουμε από το κάθε ματς το μάξιμουμ και αμέσως να πηγαίνουμε στο επόμενο παιχνίδι με την ίδια νοοτροπία. Το πιο σημαντικό για εμένα δεν είναι τόσο τα τέσσερα γκολ, όσο το πρέσινγκ που κάναμε και η ένταση που βγάλαμε στον αγωνιστικό χώρο, αυτή η δουλειά που κάνουμε κάθε μέρα. Πάντα γίνονται λάθη στο ποδόσφαιρο, αλλά μέσα από την δουλειά μπορείς να τα καλύψεις και να αφαιρέσεις την αυτοπεποίθηση από τον αγωνιστικό χώρο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ράζβαν Λουτσέσκου ερωτηθείς για το αν είχε στα ξανά στην καριέρα του τέτοια μεσοεπιθετική γραμμή σε επίπεδο παραγωγικότητας.
Σε μία δύσκολη για τις δύο ομάδες καμπή, οι Αρκάδες φρόντισαν να βάλουν δύσκολα στον ΠΑΟΚ κυρίως στο πρώτο δεκάλεπτο σε μία αναμέτρηση με φάσεις εκατέρωθεν, σπουδαίες επεμβάσεις και γκολ από τους Θεσσαλονικείς στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα τίτλου πόσω μάλλον έχοντας το πιο φορμαρισμένο γκρουπ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκ του αποτελέσματος, αμφότερες οι ομάδες κινήθηκαν πρωτίστως σε ρηχά νερά, σε ένα α΄ημίχρονο που ξεκίνησε νωχελικά και μετατράπηκε σε επίδειξη δύναμης από τους «ασπρόμαυρους», δεδομένου πως είχαν τον πρώτο λόγο, αποτυπώνοντάς το και στα ποσοστά κυκλοφορίας της μπάλας. Κατά κοινή ομολογία, χωρίς φάσεις και ρυθμό το πρώτο δεκάλεπτο, με το γκρουπ του Ραζβάν Λουτσέσκου να πιστώνεται κατοχή μπάλας μεν, αλλά να μη βρίσκει τις απαραίτητες προϋποθέσεις στα αντίπαλα καρέ.
Όπως απεδείχθη το τέρμα που σημείωσε ο Τόμας Μουργκ στο 34΄ σαν σε... προπόνηση «ξεκλείδωσε» τον ΠΑΟΚ επιθετικά που χωρίς να προλάβει να «επενδύσει» στο αποτέλεσμα σημείωσε τριάρα στο δεύτερο μέρος με τον αυστριακό να διπλασιάζει τα τέρματά του και τον Κίριλ Ντεσπόντοφ να προσθέτει ακόμη δύο στολίζοντας το τελικό σκορ. Για την ιστορία, η τελευταία φορά που δύο παίκτες των «ασπρόμαυρων» σκόραραν δύο γκολ έκαστος ήταν το 2018 με τους Τζάλμα Κάμπος (48′, 59′) και ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (57′, 89′).
Για τον ΠΑΟΚ το σημαντικό και κοινό «μυστικό» είναι πως το ακραίο ροτέισον που εφαρμόζεται με γνώμονα το απαιτητικό του πρόγραμμα αποφέρει καρπούς χωρίς να επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τη συνολική του απόδοση και πλέον άπαντες προσανατολίζουν την προσοχή τους στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν με την Κηφισιά εκτός έδρας την Πέμπτη (21.12). Ένας αγώνας που φαινομενικά μπορεί να φαντάζει βατός αλλά στην τελική ποιος περιμένει να είναι εύκολος;