Στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5 μίλησε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας πόσο σημαντική θα είναι η χρήση της τεχνολογίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οπαδικής βίας στα γήπεδα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για την εφαρμογή αυτού του νέου πλάνου: «Η κουβέντα ξεκινάει από το κατά πόσο η ταυτοποίηση των φιλάθλων που μπαίνουν στο γήπεδο μπορεί να βοηθήσει στο να περιορίσουμε τα φαινόμενα βίας. Δεν μιλάει κανείς για εξάλειψη αλλά στην ουσία η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι όταν βρεθήκαμε με τις ΠΑΕ και τους συναδέλφους μου είναι κατά πόσο η ταυτοποίηση μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Η απάντηση και των ΠΑΕ ήταν πως ναι εφόσον μπορούμε με κάποιον τρόπο να έχουμε μια πιστή ταυτοποίηση, θα βοηθήσει πολύ.
Σήμερα υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο όμως το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι στις εισόδους και να ελέγχει αν το όνομα στο εισιτήριο συμπίπτει με τα στοιχεία της ταυτότητας του φιλάθλου. Η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να το κάνει αυτό, έχει πολύ πιο σοβαρές δουλειές να κάνει. Άρα, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει άνθρωπος ο οποίος δεν θα ελέγχει για ταυτοποίηση, πάμε σε μια ηλεκτρονική λύση η οποία θα είναι η εξής πολύ απλή.
Συνεχίζουμε να βγάζουμε τα εισιτήρια απλά πλέον το παραγώμενο εισιτήριο δεν θα είναι ένα pdf με ένα qr code αλλά θα μας οδηγεί στο gov.gr. Ολοκληρώνοντας την διαδικασία αυτή το εισιτήριo θα έρχεται στο gov wallet. Όσο λιγότερο ανθρώπινο παράγοντα βάλουμε σε αυτά, τόσο καλύτερο αποτελέσματα θα έχουμε. Το εισιτήριο θα μπορεί να μεταφερθεί μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή αν θέλουμε εμείς να το μεταβιβάσουμε στα παιδιά μας.
Υπάρχει και μια κουβέντα ανοιχτή με τους συλλόγους για τα διαρκείας, αν θα μπορούν να μεταβιβαστούν. Αυτή είναι μια κουβέντα που πρέπει να την κάνουμε με τις ΠΑΕ τις επόμενες μέρες. Πλησιάζοντας στο γήπεδο, το εισιτήριο θα ενεργοποιείται. Δεν είναι qr code, γιατί ο καθένας θα μπορούσε να μπει, βγάζοντάς το μια φωτογραφία. Είναι μέσα στο κινητό μας και τα τουρνικέ με ανέπαφη διεπαφή γυρνάει, ξέροντας πως το εισιτήριο ανήκει σε αυτόν που το αγόρασε. Λειτουργεί με τεχνολογίες bluetooth ή nfc ανάλογα με το κινητό».
Για το αν μπορούμε να μεταβούμε από την έντονη κινητικότητα και τα «σπρωξίδια» που παρατηρούνται έξω από τα τουρνικέ των οργανωμένων θυρών, σε αυτή τη χρήση της πλήρους τεχνολογικής εξέλιξης του εν λόγω ηλεκτρονικού εισιτηρίου: «Το τουρνικέ από μόνο του πλέον, στον βαθμό που λειτουργεί σωστά δεν επιτρέπει σπρωξίδια και πολλαπλές εισόδους. Το πολύ πολύ να μπει ένας ενήλικας με ένα μικρό παιδί, αν έχω διαρκείας και πηγαίνω στο γήπεδο. Είναι αδύνατο να μπούνε δύο ενήλικες στο τουρνικέ. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το προσωπικό ασφαλείας που μπορεί να πατήσει κάποιο κουμπί στο τουρνικέ, για να μπούνε περισσότεροι από ένας.
Για αυτό πρέπει να περιορίσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα. Επίσης, κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί για να δώσει το κινητό του σε κάποιον άλλον, καθώς δεν το δίνεις εύκολα. Γιατί αν το δώσεις δεν θα μπεις εσύ μέσα και παράλληλα πίσω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν αυτούς που μπαίνουνε».
Για το αν ο συγκεκριμένος τρόπος εισόδου βοηθά τη αστυνομία ή όποια αρχή κληθεί να εποπτεύει, να διασταυρώσει το που κάθεται ο καθένας: «Το που κάθεται ο κάθε φίλαθλος δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε, δεν είναι κινηματογράφος το γήπεδο. Οι κάμερες που θα πρέπει να καταγράφουν, όχι μόνο τις κερκίδες αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους, μπορούν να βοηθήσουν. Μέχρι σήμερα σε γήπεδα που έχουν σωστά συστήματα καμερών έχουν δώσει λύσεις, τουλάχιστον σε 2- 3 πολύ πρόσφατες περιπτώσεις. Αυτές οι δύο τεχνικές λύσεις που προτείνουμε είναι ότι καλύτερο υπάρχει και έγιναν αποδεκτές και από τις ΠΑΕ με τις οποίες συζητήσαμε».
Για το αν είναι έτοιμη αυτή η τεχνολογία για να χρησιμοποιηθεί όταν αρθεί η τιμωρία των κεκλεισμένων θυρών ή απαιτείται κάποιος χρόνος προετοιμασίας της: «Δεν είναι κάτι καινούριο αυτή η τεχνολογία του NFC και του Bluetooth, αλλά θα πρέπει να ετοιμαστούν τα συστήματα. Συζητάμε και με τις ΠΑΕ αλλά και με το αρμόδιο υπουργείο για τον χρόνο υλοποίησης διότι για να μπορέσουμε να το πετύχουμε πρέπει να το δουλέψουμε αρκετά. Πιθανώς να ξεκινήσουμε με κάποια γήπεδα που είναι έτοιμα και να δούμε κατά πόσο το σύστημα δουλεύει.
Επίσης, δημιουργείται και επίσημα μια black list για όσους δεν έχουν δικαίωμα να μπούνε στα γήπεδα, λόγω πρότερων παραβάσεων και ενεργειών. Αυτοί δεν θα μπορούν ούτε να παίρνουν εισιτήριο ούτε να τους μεταβιβάζεται εισιτήριο, μόνο με παράνομο τρόπο θα μπορούν να μπούνε στο γήπεδο.
Στη Super League αυτή τη στιγμή υπάρχουν 574 κάμερες, όμως είναι λίγα τα γήπεδα που είναι έτοιμα 100%, όλα τα άλλα θα πρέπει να προσαρμοστούν. Αυτό απαιτεί και προμήθειες σε επίπεδο εξοπλισμού αλλά και υποδομές. Πάντως, η τεχνολογία είναι εδώ και μπορεί να δώσει λύσεις σε μεγάλο βαθμό. Δεν λέω πως θα λύσουμε το πρόβλημα τον Φεβρουάριο 100% αλλά είναι ένα ακόμη βήμα στο να βάλουμε τους φιλάθλους να καθίσουνε σε μια κερκίδα που θα είναι ασφαλείς και να περιορίσουμε ή να κάνουμε δύσκολη τη ζωή όλων αυτών που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα».
Για το αν πιστεύει πως η τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας: «Μπορούμε να το κάνουμε, καθώς οι ίδιοι άνθρωποι στα ίδια γήπεδα αλλά σε ευρωπαϊκούς αγώνες δεν δημιουργούν προβλήματα. Άρα λείπει η αλλαγή νοοτροπίας και ίσως μια μεγαλύτερη πειθώ με την πίεση της τεχνολογίας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είδα τους ανθρώπους των ΠΑΕ να θέλουν να προασπίσουν το προϊόν τους και εντυπωσιάστηκα θετικά από την προσέγγισή τους. Ειπώθηκε κάτι πολύ σημαντικό από αντιπρόσωπο ΠΑΕ, ότι μόνοι τους δεν μπορούνε. Άρα μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις θα καταφέρουμε να φέρουμε τον φίλαθλο πίσω στον αθλητισμό».