Facebook Pixel Ολυμπιακός: "Νέος Ζιντάν" για Ολυμπιακό! Κουβαλά μπάλα, πασάρει, σκοράρει, φτιάχνει γκολ
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-05 19:05:00

Χαφ που δεν... μασάει! "Νέος Ζιντάν" για Ολυμπιακό - Κουβαλά μπάλα, πασάρει, σκοράρει, φτιάχνει γκολ (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Χαφ που δεν... μασάει! "Νέος Ζιντάν" για Ολυμπιακό -  Κουβαλά μπάλα, πασάρει, σκοράρει, φτιάχνει γκολ (Vid)

Τον έβαλε στο μάτι ο Καρβαλιάλ! Είναι αλάνθαστος με τη μπάλα στα πόδια, ακόμα και σε καταστάσεις πίεσης, έχει πολύ καλή πρώτη πάσα.

Τον Τσικίνιο έχει βάλει στο στόχαστρο ο Ολυμπιακός για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής. Ο 28χρονος που φέρεται σύμφωνα με τους Πορτογάλους να είναι παίκτης που έχει ξεχωρίσει ο Κάρλος Καρβαλιάλ αγωνίζεται στη Μπενφίκα, με την οποία μετρά φέτος 16 συμμετοχές με 1 ασίστ σε Πορτογαλία και Ευρώπη. Συνολικά με τους «αετούς» ο Πορτογάλος έχει 125 παιχνίδια, με εννέα γκολ και ισάριθμες ασίστ, έχοντας στο βιογραφικό του ένα πρωτάθλημα (2022/2023) και δύο Super Cup (2019 και 2023).

Όπως αναφέρουν πηγές από την Πορτογαλία, εκτός από τον Ολυμπιακό, υπάρχουν επίσης σύλλογοι από Τουρκία και Ρωσία που παρακολουθούν την περίπτωση του Τσικίνιο.

Από το Πόρτο στη Λισαβόνα

Το πλήρες ονομά του είναι σιδηρόδρομος. Η ταυτότητά του γράφει Φρανσίσκο Λεονέλ Σίλβα Μασάντο. Ο Τσικίνιο γεννήθηκε στο Σάντο Τίρσο μία πόλη που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακρυά από το Πόρτο, η ιστορία της οποίας είναι συνδεδεμένη με το μοναστήρι των Βενεδικτίνων, ενώ αποτελεί και μεγάλο κέντρο κλωστοϋφαντουργίας. Στην παιδική του ηλικία πέρασε από Ρόριτζ, Παστελέιρα, Μποαβίστα και Λεϊσόες, με την τελευταία όμως έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2014, στη δεύτερη κατηγορία, ενώ σημείωσε το πρώτο του γκολ δύο χρόνια αργότερα. Το 2017 η κροάτικη Λοκομοτίβα τον αγόρασε έναντι 200.000 Ευρώ με τον παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο 3,5 ετών. Ωστόσο έμεινε έξι μήνες στην Κροατία και το καλοκαίρι επέστρεψε στην πατρίδα του ως δανεικός στην Κοΐμπρα με την προοπτική να μείνει μόνιμα. Εκεί τη σεζόν 2017-2018 έπαιξε 41 ματς έχοντας 9 γκολ και 6 ασίστ.

Ωστόσο τον Μάιο του 2018 ήρθε η Μπενφίκα και τον απέκτησε έναντι 600.000 Ευρώ και στη συνέχεια τον παραχώρησε στη Μορεϊρένσε, διατηρώντας το 50% των δικαιωμάτων. Το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία το έκανε τη σεζόν 2018-2019, μία χρονικά κατά την οποία πέτυχε 10 και 8 ασίστ σε 38 εμφανίσεις. Τον Ιούλιο του 2019 επέστρεψε στη Λισαβόνα, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το 2024. Τη σεζόν 2019-2020 έκανε 38 συμμετοχές με 3 γκολ και 6 ασίστ και τη σεζόν 2020-2021 27 παιχνίδια με 4 γκολ και 1 ασίστ.

Στις 31 Αυγούστου 2021, ο Τσικίνιο δόθηκε δανεικός στη Μπράγκα χωρίς οψιόν αγοράς και τον Φεβρουάριο του 2022 έφυγε για την Τουρκία, προκειμένου να αγωνιστεί στη Γκερισούνσπορ για ένα εξάμηνο. Τη σεζόν 2022-2023 επέστρεψε στο Ντα Λουζ και στέριωσε. Επωφελήθηκε βέβαια από την αποχώρηση του Έντσο Φερνάντες για την Τσέλσι (τον Ιανουάριο του 2023) με αποτέλεσμα να γίνει σημαντικό γρανάζι της ομάδας του Ρότζερ Σμιντ, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε μιλήσει με πολύ κολακευτικά λόγια για τον ποδοσφαιριστή, τον οποίο οι Πορτογάλοι δημοσιογράφοι αποκαλούσαν χαριτολογώντας «νέο Ζιντάν».

Νέος Ζιντάν

«Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, ο τρόπος που κρατάει την μπάλα, είναι πολύ δυνατός σε αυτό, ήταν μια από τις μεγάλες ικανότητες του Ζιντάν, ένας από τους καλύτερους μέσους όλων των εποχών. Ίσως ο Τσικίνιο χρειάζεται μερικά παιχνίδια ακόμα για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, δεν ξέρω αν είναι εφικτό. Είμαι πολύ χαρούμενος μαζί του. Στην αρχή ήταν δύσκολο για αυτόν να είναι βασικός, αλλά όπως είπα, μια μέρα θα έχεις μια ευκαιρία και θα ανταμειφθείς για αυτό που έκανες. Είναι ένα καλό παράδειγμα», ανέφερε ο Γερμανός τεχνικός, ο οποίος εμπιστεύθηκε τον Τσικίνιο σε 44 παιχνίδια (σκόραρε 2 γκολ και έδωσε 3 ασίστ).

Ο Τσικίνιο εννοείται πως δεν είναι νέος Ζιντάν, ενώ θα ζει για πάντα στη σκιά του Έντσο Φερνάντες. Έδωσε όμως θετική αύρα και μέταλλο πρωταθλητή, όπως παρατήρησε ο πορτογαλικός Τύπος. Μάλιστα η A’Bola διεξήγαγε δημοσκόπηση, κατά την οποία ρωτούσε τους αναγνώστες της αν συμφωνούν, ότι ο Τσικίνιο σε μισό χρόνο ήρθε στο ίδιο επίπεδο με τον Έντσο Φερνάντες.

Παίζει παντού – αλάνθαστος με τη μπάλα στα πόδια

Ο Σμιντ μάλιστα τον άλλαξε θέση και του έδωσε περισσότερο δημιουργικό ρόλο. Ο Τικίνιο αν μελετήσετε το βιογραφικό του θα παρατηρήσετε, ότι την περσινή σεζόν, έπαιξε σχεδόν σε όλες τις γραμμές, εκτός από τερματοφύλακας. Μέτρησε 13 ματς ως κεντρικός χαφ,  11 ως αμυντικός μέσος. Τον είδαν να παίζει δεξί και αριστερό εξτρέμ, δεξί-αριστερό χαφ και δεύτερος επιθετικός.

Ο προπονητής του τον εμπιστεύθηκε σε τόσες πολλές και διαφορετικές θέσεις, όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Σμιντ, επειδή μπορεί να ελέγξει το παιχνίδι, τρέχει πολύ, κερδίζει μονομαχίες, είναι αλάνθαστος με τη μπάλα στα πόδια, ακόμα και σε καταστάσεις πίεσης, έχει πολύ καλή πρώτη πάσα. Είναι χαφ που δεν... μασάει! Είναι ικανός να κυκλοφορεί και να αλλάζει παιχνίδι όσο κανένας άλλος στη Μπενφίκα. Αγωνίζεται με αυτοπεποίθηση και είναι ένας παίκτης στον οποίο μπορεί να βασιστεί ένας προπονητής και δείχνει, ότι μπορεί να εξελίξει το παιχνίδι του.

Μπαρουτοκαπνισμένος

Ο Τσικίνιο είναι ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα ανώτερο από το ελληνικό και αυτό το αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όποτε έπαιξαν ελληνικές ομάδες με πορτογαλικές τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη δεν τα πήγαν και τόσο καλά… Είναι ένας μέσος μπαρουτοκαπνισμένος, έχει το γκολ και την ασίστ αλλά και συμμετοχές στο Champions League. Οπότε αποτελεί σίγουρα μία περίπτωση που δεν περνά απαρατήρητη και σίγουρα ταιριάζει στον Ολυμπιακό, στον οποίο εκτός από Πορτογάλο προπονητή διαθέτει στον ρόστερ και συνυπάρχουν τρεις ακόμα συμπατριώτες του Τσικίνιο, ο Ντάνιελ Ποντένσε, ο Ζοάο Καρβάλιο και ο νεοαποκτηθείς Ζέλσον Μαρτίνς.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν ανανεώνει κορυφαίο όνομα του Ολυμπιακού - Φεύγει και ο Τζολάκης - Έχει τεράστια πρόταση ο Καμαρά! 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags