Λάκης Σημαιοφορίδης: Στην εκπομπή «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο νομικός αθλητικού δικαίου και σχολίασε τα μέτρα κατά της βίας που έλαβε η κυβέρνηση και αν αυτά αποδώσουν, σημειώνοντας πάντως ότι το κλείσιμο των γηπέδων έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας.

«Πολλές φορές χαμογελώ με αυτά που ακούω όταν μάλιστα αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία μέσα από τη διαχρονική παρουσία τους έχουν αποδείξει εντελώς αντίθετα πράγματα. Υπάρχει μια τρελή αντιφατικότητα σε όλα αυτά που συμβαίνουν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που παρουσιάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο όλα αυτά τα χρόνια σε συνδυασμό πάντοτε με τις λύσεις που θέλανε να δώσουνε κάποιοι, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο κάνοντας όμως εντελώς λανθασμένες επιλογές που τις περισσότερες φορές ήταν ατελέσφορες, που τις περισσότερες φορές γίνονται για λόγους εντυπώσεων και όχι ουσίας. Και αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά διότι όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι μία επανάληψη του ιδίου θεατρικού έργου που παίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Διότι όταν δεν επιδιώκεις τη λύση του προβλήματος και δεν αγγίζεις την πραγματικότητα και την ουσία, μιλάμε για μια «θεατρική συμπεριφορά» η οποία έχει ως στόχο και σκοπό περισσότερο να εντυπωσιάσει και λιγότερο να επιλύσει το πρόβλημα.

Να δώσω το νομικό περίγραμμα. Αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιδιώκει να επιλύσει το πρόβλημα, αν τη διαβάσει κανείς θα δει ότι υπάρχει μια επίκληση συνταγματικών διατάξεων που αν τις αναλύσω θα δείτε ότι υπάρχουν στοιχεία αντισυνταγματικότητας. Και εξηγούμαι. Υπάρχει μία αναφορά στο άρθρο 5 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της προσωπικότητα του κάθε πολίτη. Αυτό λέει ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να προστατεύεται από το Σύνταγμα και αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβαίνει εφόσον αυτός δεν προσβάλλει τα δικαιώματα κάποιου άλλου ή δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη. Οι φίλαθλοι του Βόλου και του Παναιτωλικού έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και τα χρηστά ήθη; Δεν έχουν σεβαστεί τα δικαιώματα των άλλων; Εάν θέλουμε να γενικεύσουμε για να λύσουμε εύκολα το πρόβλημα, αυτό δεν είναι νομικά και λογικά αποδεκτό. Και βεβαίως παραβιάζει το Σύνταγμα.

Το δεύτερο, μία από τις διατάξεις που επικαλείται η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι το άρθρο 25 του Συντάγματος. Αυτό λέει ότι τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων προστατεύονται και τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Πότε δεν προστατεύονται και πότε περιορίζονται; Όταν ο συγκεκριμένος πολίτης υπερβαίνει τα όρια αυτά αλλά για να υπάρξει ο περιορισμός πρέπει να υπάρξει η εφαρμογή κυρίως μιας βασικής αρχής, αυτής της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι για να τιμωρήσω κάποιον με την ευρεία έννοια, θα πρέπει να λάβω υπόψιν μου αυτήν την αρχή, να την εφαρμόσω ώστε να μην τιμωρήσω και τους οπαδούς των ομάδων της Super League 2. Είναι προφανές αυτό. Και δεν τιμωρούνται μόνο οι φίλαθλοι της επαρχίας, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους οργανωμένους των μεγάλων ομάδων όπου παρεισφρύουν όποιοι παρεισφρύουν. Οι υπόλοιποι τιμωρούνται ανυπαιτίως, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Κάποια στιγμή μου ζητήθηκε από φιλάθλους και κυρίως από αυτούς που έχουν εισιτήρια διαρκείας και στις μεγάλες ομάδες, να προσφύγουν κατά αυτής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου».

Αν μπορεί κάποιος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το κλείσιμο των γηπέδων: «Για μένα, φυσικά. Οποιοσδήποτε θίγεται με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος που είπα προηγουμένως. Έχω πληρώσει εισιτήριο διαρκείας 500 ευρώ και στερούμαι των αγώνων της ομάδας μου χωρίς να υπάρχει υπαίτια συμπεριφορά από εμένα ως πολίτης αυτής της χώρας, επειδή παρανομούνε κάποιοι. Αν θέλετε να τιμωρήσετε, τιμωρήστε αυτούς που είτε ως φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί διαιωνίζουν το πρόβλημα. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της ηθικής αυτουργίας γιατί είπατε για εμπρηστικές δηλώσεις. Εάν οι κανονισμοί και οι νόμοι, και εις εκτέλεσιν των νόμων οι όποιες υπουργικές αποφάσεις, και κυρίως οι κανονισμοί της ΕΠΟ, του Πειθαρχικού Κώδικα και του ΚΑΠ δεν αλλάξουν τις διατάξεις όπου επιβάλλονται, και μάλιστα με διαβάθμιση, χρηματικές ποινές σε ποινές αφαίρεσης βαθμών, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Το μόνο που «τσούζει» τις ομάδες είναι μόνο η αφαίρεση βαθμών. Δεν είναι οι χρηματικές ποινές, κυρίως οι μεγάλες ομάδες τις έχουν γραμμένες στα παλιά τους υποδήματα. Λέει η διάταξη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου ότι εάν δεν εφαρμόσουν οι ομάδες τις συγκεκριμένες διατάξεις, θα τεθούν εκτός πρωταθλήματος. Για όνομα του Θεού και της Παναγίας. Οι μόνες ποινές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές και δώσουν λύσεις είναι οι ποινές αφαίρεσης βαθμών και υποτροπής στη συνέχεια».

Για τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ενώ έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν: «Υπάρχει ένας εννοιολογικός παραλογισμός. Κάποτε, δε θα σας πω ποιοι υπουργοί ήταν, το αναφέρω για να γίνει αντιληπτό πώς ακόμα και κυβερνητικά όργανα, ακόμα και υπουργοί, αντιλαμβάνονται τη θέση τους και την τοποθέτηση τους σε αυτό που ονομάζουμε δημόσια εικόνα ή προβολή προς τα έξω. Υπουργός προηγούμενης κυβέρνησης ετών, είχε δηλώσει κάποτε όταν διαδέχτηκε τον προκάτοχό του, του ιδίου κόμματος, το εξής φοβερό: «Θα ενεργοποιήσω τις διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας». Και είχα πει τότε: «Ο προκάτοχός σας δεν είχε ενεργοποιήσει τους νόμους που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας;» Άρα τι έκανε; Ουσιαστικά παρέβη το καθήκον του. Τιμωρήθηκε για την παράβαση του καθήκοντός του, κύριε νέε υπουργέ που θέλετε να εντυπωσιάσετε γιατί σας παίρνει η κάμερα ή κάνετε δηλώσεις στο ραδιόφωνο; Στη χώρα μας, επειδή είμαστε και άνθρωποι του Αριστοφάνη και μας αρέσουν τα παχιά λόγια, αρκούμαστε στα παχιά λόγια. Όταν ο πιο πετυχημένος υπουργός στον αθλητικό χώρο, και το ξέρετε, όλοι επαναλαμβάνουν «ο νόμος Ορφανού». Εγώ ήμουν από τους συντάκτες του νόμου Ορφανού. Απεπέμφθη αυτός ο άνθρωπος γιατί έπρεπε να εξυπηρετηθούν κάποια οπαδικά συμφέροντα ή κάποιες οπαδικές επιδιώξεις. Ξέρετε ότι πήγα σε έναν αγώνα με τον Γιώργο Ορφανό, παίζαμε για έναν φιλανθρωπικό σκοπό σε γήπεδο στους Αμπελόκηπους στη Θεσσαλονίκη, και ήρθαν φίλαθλοι και τον βρίζανε και είχαν αναρτήσει πανό εναντίον του;

Επειδή εδώ λειτουργούμε γιατί έγινε αυτό, για να έχουμε μία δημοσιότητα του θέματος, να το εντάξουμε μέσα στη γενικότερη δημοσιότητα, θα σας πω τι μου συνέβη από αξιωματούχο της UEFA. Με πήρε τηλέφωνο ενεργώντας για λογαριασμό της UEFA και μου ζήτησε, επειδή ήξερε ποιος είμαι, να του δώσω απαντήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα στα πλαίσια μιας έρευνας που κάνανε και να του απαντώ εάν, κατά την άποψή μου, αυτός που μου ανέφερε ήταν ένας «βρώμικος» άνθρωπος, είτε ήταν διαιτητής, είτε δημοσιογράφος, είτε προπονητής κλπ.. Κάθε φορά που μου έδινε ένα όνομα του είπα ότι “αν σου λέω «no comments» (σ.σ κανένα σχόλιο) θα καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ένας βρώμικος άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο”». Έτσι κάνουν τις έρευνες, όχι πηγαίνουμε για να μας πάρουν οι κάμερες και να βγάλουμε φωτογραφίες. Επιτέλους σταματήστε το, κύριοι. Γίνετε ουσιαστικοί και ρεαλιστές. Φτάνει πια», είπε ο Λάκης Σημαιοφορίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δομικό πρόβλημα ο Ολυμπιακός, υπό προθεσμία ο Καρβαλιάλ - Τετραπλή η χαρά Μελισσανίδη μετά το Καραϊσκάκη