Στις Εθνικές Ομάδες ποδοσφαίρου συνεχίζει να βρίσκεται ο Γρηγόρης Γεωργάτος (είναι συντονιστής στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των Εθνικών Ομάδων ) και παρότι το όνομά του ακούστηκε και πάλι στην ερυθρόλευκη επικαιρότητα λόγω και της επιστροφής του Ντάρκο Κοβάσεβιτς, τη δεδομένη στιγμή μοιάζει απίθανο να γυρίσει στο Λιμάνι!
Μάλιστα, ο παλαίμαχος άσος είχε βρεθεί στην ΕΠΟ με τις... ευλογίες της ΑΕΚ, καθώς είχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Κιτρινόμαυρους λόγω της θητείας του στην Ένωση. Κι αυτός φαίνεται ότι είναι ένας από τους λόγους που δεν διατηρεί καλές σχέσεις, πια, με τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, παρότι είχαν συνυπάρξει στου Ρέντη.
Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ οι Πειραιώτες αξιοποιούν παραδοσιακά παλαίμαχους αθλητές σε διάφορα πόστα (από τον Μοντέστο και τον Καρεμπέ, μέχρι τον Νικοπολίδη, τον Πάντο κ.ο.κ.), ο Γρηγόρης Γεωργάτος δεν βρίσκεται στο Λιμάνι.
Η πρώτη θητεία στην ακαδημία του Ολυμπιακού
Ο Γ. Γεωργάτος εργάστηκε στις ακαδημίες τού Ολυμπιακού όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο (στην καριέρα του κατέκτησε συνολικά επτά πρωταθλήματα Ελλάδας, τρία Κύπελλα και τρία νταμπλ, έπαιξε στην Ίντερ αλλά και στην ΑΕΚ), όπου και ανέδειξε σπουδαία ταλέντα όπως οι Ρέτσος, Τσιμίκας, Βρουσάι, Μανθάτης, Ανδρούτσος κ.α. Ποδοσφαιριστές, δηλαδή, που βρέθηκαν όλοι στην πρώτη ομάδα και άλλοι είναι ακόμα εκεί, άλλοι δεν είχαν ανάλογη πορεία, αλλά υπήρξαν και ο Τσιμίκας με τον Ρέτσο που έκαναν σπουδαίες μεταγραφές (άρα έφερνα χρήματα στα ταμεία της ΠΑΕ) και έπαιξαν μπάλα στο εξωτερικό - Ο Τσιμίκας παίζει ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο της Premier League, με τη φανέλα της Λίβερπουλ. Δηλαδή, πόσο πιο ψηλά να πάει;
Πώς βρέθηκε στην Εθνική ομάδα
Η πρόταση είχε γίνει από τον Κώστα Κωνσταντινίδη, που γνώριζε τη δουλειά του και είχαν άριστη προσωπική σχέση. Προφανώς έχει μεγάλη ευθύνη το να καλείται κάποιος, ακόμα κι αν έχει τις πολύ υψηλές ποδοσφαιρικές παραστάσεις του Γεωργάτου, για να βρει τη φιλοσοφία που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι εθνικές ομάδες, να συντονίζει τον κόσμο που εργάζεται σε αυτές, να φτιάχνει το πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Γρηγόρης έχει τον διπλό ρόλο να βρει σε όλη την Ελλάδα και να αναδείξει ποδοσφαιριστές σε νεαρή ηλικία, που θα αναπτυχθούν σωστά μέσα από τα κλιμάκια των μικρών τμημάτων, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει και την αυριανή ομάδα Ανδρών που υπάρχουν απαιτήσεις για υψηλές επιτυχίες.
Το φάουλ του Ολυμπιακού με την τοιχογραφία και η αποκάλυψη του Γεωργάτου
Στο πλαίσιο της κακής επαφής που υπάρχει ανάμεσα στον παλαίμαχο άσο και την ηγεσία του Ολυμπιακού, είχε αφαιρεθεί η τοιχογραφία του Γρηγόρη (όπως και του Τζόρτζεβιτς) από τα αποδυτήρια του Γ. Καραϊσκάκης.
Μάλιστα, το 2021 μιλώντας στην εφημερίδα Documento ο Γεωργάτος αναφέρθηκε στον τρόπο που είχε αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό αλλά και στην αφαίρεση της εικόνας του από τα αποδυτήρια.
"Το σημαντικό όταν δούλευα εκεί είναι ότι το ευχαριστήθηκα και δεν πήγα για να λέω ότι είμαι στον Ολυμπιακό. Και δικαιώθηκα μέσα από τη δουλειά μου κι εγώ και ο Ολυμπιακός. Το ότι χαλάνε συνεργασίες είναι φυσιολογικό, συμβαίνει παντού, σε όλες τις δουλειές και όλες τις ομάδες. Το καλό με μένα είναι πως όταν τελειώνει μια συνεργασία ή μια δουλειά κρατάω μόνο τα θετικά. Την αγάπη των παιδιών, τις αγωνίες μας, τις συνεργασίες με όλους τους προπονητές. Ξέρεις κάτι; Μπορεί να ήσουν μεγάλος ποδοσφαιριστής αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να πετύχεις και σε άλλο πόστο. Κι εγώ δεν πήγα σαν παλαίμαχος στο Ρέντη. Πήγα κι έδειξα την αξία μου και αυτό μου το αναγνωρίζουν όλοι", είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του και είχε συμπληρώσει:
"Θα σου έλεγα ψέματα αν απαντούσα ότι δεν με πείραξε. Όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Από αυτό που συνέβη με μένα βγάζουμε έξω τον οργανισμό Ολυμπιακός, βγάζουμε έξω τον κόσμο του, που με λάτρεψε και με λατρεύει, και λέω πως ήταν λάθος ενός και μόνο ανθρώπου. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοώ τον Β. Μαρινάκη, γιατί αυτό θα σκεφτούν πολλοί. Όχι. Ήταν λάθος ενός και μόνο ανθρώπου, τον οποίο δεν χρειάζεται να κατονομάσω, γιατί πλέον δεν έχει σημασία".
Το καρφάκι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων!
Πέρα από αυτά, όμως, ο Γρηγόρης Γεωργάτος ως ο καλύτερος για να μιλήσει αναφορικά με τη θέση του αριστερού μπακ, αλλά και ως ο άνθρωπος που (όπως γράψαμε και νωρίτερα) ανέδειξε τον Κώστα Τσιμίκα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, είχε πάρει θέση για το δίλημμα "Γιαννούλης ή Τσιμίκας στην Εθνική" που υπήρχε ακόμα τότε που είχε δοθεί η συνέντευξη (στις αρχές του 2021).
"Έχει ανοίξει καιρό η κουβέντας Τσιμίκας ή Γιαννούλης. Ο Γιαννούλης παίζει καλύτερα στην Εθνική από τον Τσιμίκα χωρίς να είναι καλύτερος από αυτόν. Και ξέρεις ότι ο Τσιμίκας είναι δικό μου παιδί. Είναι δυο παίκτες ισάξιοι", είχε σχολιάσει ο παλαίμαχος άσος, με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει. Σε μια εποχή, όμως, που ο Τσιμίκας είχε ήδη ανοίξει τα φτερά του στη Λίβερπουλ (αν και εκείνο το πρώτο διάστημα έπαιζε ελάχιστα), είχε θεωρηθεί casus belli από την πλευρά του Ολυμπιακού αυτή η δήλωση...
Μπορεί να επιστρέψει στον Ολυμπιακό ο Γεωργάτος;
Κανείς δεν μπορει να πει με σιγουριά τι επιφυλάσσει το μέλλον. Γιατί τόσο ο Γρηγόρης θεωρείται (και είναι!) πετυχημένος στις Εθνικές Ομάδες, όσο και γιατί ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα και, αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται έτσι κι αλλιώς να υπάρχει θέση για εκείνον.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και το γεγονός ότι η επαφή του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη δεν έχει αποκατασταθεί στον βαθμό που να επιτρέπει μια τέτοια εξέλιξη, μοιάζει πολύ-πολύ δύσκολο να υπάρξει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση σε εύλογο διάστημα.