Facebook Pixel "Πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός - Έρχονται γκέλες για ΑΕΚ και CAS"
Ποδόσφαιρο
| 2024-02-28 10:00:00

"Ολυμπιακός για πρωτάθλημα αν τον αφήσουν - Έρχονται γκέλες για ΑΕΚ και CAS - Με... τύχη και Ευρωπαϊκό"!

του Γιώργου Κτενά

"Πρόταση σε Φορτούνη, Μασούρα - Διχασμένος για Ποντένσε"! Γιατί οι Πειραιώτες μπορούν να κυνηγήσουν και τον φετινό τίτλο με σοβαρές πιθανότητες, η εικόνα της ομάδας του Μεντιλίμπαρ και των αντιπάλων του, οι... εξωγενείς παράγοντες και ο πόθος του οργανισμού για ευρωπαϊκή κούπα. Ποιες θα είναι οι αλλαγές στο ρόστερ το καλοκαίρι;

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ τού Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήρε την απόφαση να λήξει τη συνεργασία με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, να φέρει στη θέση του τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, κι αυτό έχει φέρει ένα διαδοχικό σερί νικών αλλά και την πρόκριση στην επόμενη φάση τού Conference League.

Οι Πειραιώτες έχουν ανανεώσει το τρόπο τού παιχνιδιού τους, πείθουν ξανά ότι μπορούν να διεκδικήσουν με ίσους όρους το πρωτάθλημα αλλά και να συνεχίσουν ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, έστω και σε δεύτερο χρόνο, υπάρχει και ο σχεδιασμός για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο αλλά με κάποια θέματα να είναι από τώρα ανοιχτά - Για παράδειγμα η ανανέωση στο συμβόλαιο του Φορτούνη και του Μασούρα, αλλά και η οψιόν αγοράς του Ποντένσε.

Το sportdog επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μαχαίρα, που παρακολουθεί στενά το ρεπορτάζ των Ερυθρόλευκων, προκειμένου να σχολιάσει όλα όσα ενδιαφέροντα υπάρχουν αυτό το διάστημα και αφορούν τον Ολυμπιακό.

"Ηλεκτροσόκ στον Ολυμπιακό ο Μεντιλίμπαρ - Υπέγραψε για τέσσερις μήνες και βλέπουμε... - Πολυτέλεια ο Ιμπόρα"

Μιχάλη, ο Ολυμπιακός έχει νέο προπονητή και σε 4 ματς έχει καταφέρει να προκαλέσει εντύπωση σε όλους - Φυσικά να πάρει μια σημαντική ευρωπαϊκή πρόκριση και να κερδίσει δύο ματς στη Σούπερ Λιγκ. Ποιο είναι το σχόλιό του για τον Μεντιλίμπαρ και τις αλλαγές του στο Λιμάνι;.

"Εύστοχα! Ο Ολυμπιακός, χάρη στις απαραίτητες κινήσεις της Διοίκησης και συγκεκριμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη, έφερε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην Ελλάδα. Έναν έμπειρο προπονητή, ο οποίος έφερε έναν νέο αέρα στο «λιμάνι», ενώ είχε ελάχιστο χρόνο να δουλέψει με τους παίκτες του. Κάτι που έκανε το έργο του, δυσκολότερο, καθώς η ομάδα χρειαζόταν άμεσο «ηλεκτροσόκ» για να μην χαθούν τα πάντα. 

Μην ξεχνάμε πως πέρυσι οδήγησε τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα έναν προπονητή με φιλοδοξίες σε όποια ομάδα κι αν βρίσκεται. Ο ίδιος έχει την εμπειρία και διψάει για επιτυχίες, ακόμη και σε ομάδα όπου ουσιαστικά υπέγραψε για τέσσερις μήνες… και βλέπουμε. Κάτι που κάνει άπαντες στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο να ελπίζουν. Επιπλέον, ο ίδιος, σε περίπτωση που βλέπει το μέλλον του στον Ολυμπιακό, θέλει να έχει ένα επιχείρημα επιπλέον, την ώρα των διαπραγματεύσεων, με μια καλή ευρωπαϊκή πορεία. Προσωπικά, θα τον ήθελα για τουλάχιστον μία τριετία στην ομάδα, να κάνει προετοιμασία και να αφήσει το αποτύπωμά του. Όμως, το σημαντικότερο για εμένα, είναι ο προπονητής που θα βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού, να θέλει να βρίσκεται εκεί. Εάν εν τέλει αποφασίσει να αποχωρήσει, είμαι σίγουρος πως πλέον τα αντανακλαστικά του συλλόγου δε θα φέρουν λάθη, όπως γίνονταν στο κοντινό παρελθόν (πρόσληψη Καρβαλιάλ). 

Παρατηρώ επίσης πως στον αγωνιστικό χώρο υπάρχει μια εντελώς αλλαγμένη εικόνα, προς το καλύτερο φυσικά. Είτε μιλάμε για την κυκλοφορία της μπάλας απ’ τους παίκτες των Πειραιωτών, είτε μιλάμε για την ψυχολογική τόνωση που έδωσε στο ρόστερ. Τρανό παράδειγμα, η επαναχρησιμοποίηση του Ιμπόρα, παίκτη πολύπειρου (πολυτέλεια για ελληνική ομάδα), ο οποίος όμως έδειχνε να μην θεωρούνταν χρήσιμος, μέχρι και πριν την έλευση Μεντιλίμπαρ.  

Γενικότερα, θεωρώ πως είχε χαθεί ένα ποδόσφαιρο, το οποίο θα «ερωτευτεί» ο φίλαθλος. Κάτι που με τον Μεντιλίμπαρ θα το δούμε και μάλιστα άμεσα. Χρειάζεται να υπάρχει ηρεμία και σκληρή δουλειά, από όλους τους «ερυθρόλευκους». 

Η ομάδα όμως δείχνει πως έχει ξανά ταυτότητα, φιλοσοφία, σοβαρότητα και ξεκάθαρο πλάνο! Και ανεβάζει την ποιότητα του προπονητή των «ερυθρόλευκων» το γεγονός, πως όλα αυτά έχουν επιτευχθεί σε μόλις δύο εβδομάδες. Ένας λόγος που επιλέχθηκε ο Μεντιλίμπαρ, αντί του Ολλανδού Γιάνσεν (είχε ακουστεί ως επικρατέστερος αντικαταστάτης του Καρβαλιάλ) είναι το ότι ο Ισπανός θα μπορούσε να δώσει πιο άμεσα, την αλλαγή όπου χρειαζόταν η ομάδα. Γι’ αυτό και προτιμήθηκε…".

"Μέσα στο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός - Κλονίστηκε από την 4άρα ο ΠΑΟΚ - Ευρωπαϊκός τίτλος για Ολυμπιακό"

Το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης αποδείχτηκε, τελικά, το πιο δύσκολο από την πρώτη κρίσιμη 4άδα αγώνων του Ισπανού προπονητή - Ανέδειξε την ανάγκη να ανοίξει το ροτέισον; Ποιοι παίκτες μπορούν να δώσουν λύσεις για να αντέξει η ομάδα;

"Το παιχνίδι με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης… έγινε δύσκολο, καθώς κατοχή υπήρχε από πλευράς Ολυμπιακού, οι φάσεις ήταν συντριπτικά υπέρ των Πειραιωτών, όμως έλειπε το γκολ. Κυριαρχία, δίχως ουσία εν ολίγοις. Οι Αρκάδες άνοιξαν το σκορ, σε ένα χρονικό σημείο που έβαλε επιπλέον «βαρύδια» στους παίκτες του Ολυμπιακού. 

Παρόλα αυτά, οι ίδιοι βρήκαν τα αποθέματα και με λυτρωτή τον πιο φορμαρισμένο παίκτη αυτήν τη στιγμή, Ελ Κααμπί, έκαναν την απόλυτη ανατροπή. Σημαντικές οι αλλαγές στο ημίχρονο από πλευράς προπονητή, ο οποίος γενναία αντιλήφθηκε, αντικατέστησε και παραδέχτηκε (στη συνέντευξη Τύπου) τα λάθη που έγιναν στην αρχική ενδεκάδα, όπου ο ίδιος επέλεξε. 

Σίγουρα το ροτέισον χρειάζεται, όταν η ομάδα βρίσκεται εντός στόχων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρέπει οι «βασικοί» να πάρουν ανάσες, διότι ακόμα υπάρχει μακρύς δρόμος. Όλοι οι παίκτες του ρόστερ οφείλουν να είναι ετοιμοπόλεμοι για να πάρουν την ευκαιρία τους. Παρόλα αυτά, ο προπονητής οφείλει να παίρνει σωστές επιλογές, ώστε να μην «φλυαρεί» η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά να πετυχαίνει τέρματα που θα «καθαρίζουν» τη δουλειά. Εάν συμφωνήσουμε φυσικά, πως ο Ολυμπιακός είναι μέσα στον στόχο για το πρωτάθλημα Ελλάδος. Φτάνει βέβαια, να μην του τα στερούν οι… εξωαγωνιστικοί παράγοντες|.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι μόλις 5 βαθμούς από την κορυφή, άρα μέσα στη μάχη του πρωταθλήματος, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να προχωρήσει καλά και στο Conference League. Τι βλέπεις για τη συνέχεια της σεζόν σε πλέι οφ και Ευρώπη;

"Πολλοί είπαν, ανάμεσά τους και εγώ, πως κομβικό ματς θα ήταν εκείνο της Λεωφόρου, επί του Παναθηναϊκού, στο οποίο η ομάδα των Πειραιωτών δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε. Όμως, οι συνθήκες έφεραν ξανά τον Ολυμπιακό να διεκδικεί τον τίτλο της Super League, κυνηγώντας βέβαια τρεις ομάδες. Ήδη βλέπουμε τον ΠΑΟ να «γκελάρει», δείχνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος για κατάκτηση πρωταθλήματος, όπως κι ο ΠΑΟΚ, του οποίου η ψυχολογία κλονίστηκε μετά την «τεσσάρα» από την ομάδα του Μεντιλίμπαρ. Αλλά κι η ΑΕΚ θεωρώ στη συνέχεια θα χάσει βαθμούς. Μένει φυσικά, ο Ολυμπιακός να είναι σταθερός, κυριαρχικός και να παίρνει εκείνος τους βαθμούς κι όχι να «χύνει το γάλα απ’ την καρδάρα». 

Φυσικά, αναμένουμε και την τελική απόφαση από το CAS, για το ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» και την κροτίδα. Είναι μεγάλη υπόθεση για τους διεκδικητές του τίτλου να γνωρίζουν πως στο «παιχνίδι» βρίσκεται κι ο Ολυμπιακός. 

Όσον αφορά το ευρωπαϊκό μονοπάτι, υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται τίτλο του Ολυμπιακού. Πρόκειται για δύσκολη αποστολή, όταν υπάρχουν ομάδες όπως η Άστον Βίλα, η Φιορεντίνα. Σίγουρα αποτελεί τον μεγάλο πόθο κάθε «ερυθρόλευκου» φιλάθλου, αλλά και του οργανισμού του Ολυμπιακού, ένας ευρωπαϊκός τίτλος. Όμως, χρειάζεται καλή εικόνα, όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη στον αγωνιστικό χώρο και… λίγη τύχη. Με την τύχη ο Ολυμπιακός στο ευρωπαϊκό του παρελθόν… είναι τσακωμένος! 

Τα ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να δώσει κίνητρο σε κάθε παίκτη της ομάδας. Εάν η ομάδα πάει στους «8», μετά ανεβαίνει η ψυχολογία, το κίνητρο και η δίψα για διάκριση. Βέβαια, θα εξαρτηθεί και απ’ τα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Δηλαδή, εάν η ομάδα συνεχίσει να διεκδικεί το πρωτάθλημα, θα έχει ηρεμία να δουλεύει και να χτίζει και για την Ευρώπη. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως υπάρξει έντονη εσωστρέφεια, μουρμούρα κλπ. Στοιχεία που χαλάνε και τα καλύτερα οικοδομήματα".

"Πρόταση σε Φορτούνη-Μασούρα - Διχασμένος για Ποντένσε - Φεύγει ο Κάρμο το καλοκαίρι"

Υπάρχουν κάποια θέματα ανοιχτά στην ομάδα, όπως για παράδειγμα η ανανέωση του Μασούρα (που έχει χαθεί λίγο από την 11άδα) και του Φορτουνη αλλά και η οψιόν του Ποντένσε για το καλοκαίρι. Τι πρέπει να συμβεί με αυτούς τους παίκτες;

"Μεγάλη κουβέντα το «τί πρέπει να συμβεί» για τις υποθέσεις των Φορτούνη, Μασούρα και Ποντένσε. Μιλάμε για δύο παίκτες οι οποίοι ενισχύουν το ελληνικό στοιχείο και γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα τι εστί Ολυμπιακός. Μάλιστα, στην δύσκολη περίοδο του Φορτούνη, μετά και τον δεύτερο χιαστό, η ομάδα του είχε φερθεί ως οικογένεια. Ο Μασούρας πρόκειται για ένα απ’ τα καλύτερα παιδιά, που βοηθάει πέραν της προσφοράς στον αγωνιστικό χώρο, και με την ύπαρξή του στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια. Εάν με ρωτήσει κάποιος λοιπόν θα του απαντήσω, μακάρι να μείνουν και οι δύο. 

Μακάρι να κλείσουν την καριέρα τους στο «λιμάνι». Άλλωστε, αποτελούν εκ των αγαπημένων και των φιλάθλων. Όπως έγινε και με την περίπτωση Πασχαλάκη όμως, είμαι σίγουρος πως η Διοίκηση ξέρει να εκτιμάει την προσφορά ενός παίκτη στο σύλλογο και θα κάνει αυτό που πρέπει. Τώρα, εάν οι παίκτες έχουν άλλα σχέδια για την καριέρα τους, θα φανεί στην πορεία. 

Στην περίπτωση του Ποντένσε είμαι αρκετά διχασμένος. Φυσικά, δεν ξεχνάω την πρώτη του παρουσία στον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να ξεχάσω και το πόσο ενθουσιασμένος ήταν ο λαός του Ολυμπιακού, στην ανακοίνωση της επιστροφής του. 

Εδώ και μεγάλο διάστημα, ο Πορτογάλος άσος όμως έδειχνε να μην έχει βρει τα πατήματά του, ή έστω αυτά που περιμέναμε από εκείνον. Πλέον όμως, έχει βρει τη φόρμα του και απ’ όσο γνωρίζω αυτή ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά. 

Δεν είναι κρυφό πως ο Ποντένσε δουλεύει πολύ για την εκρηκτικότητά του και την ταχύτητα. Κάτι που τα υπερβολικά γυμνασμένα πόδια του, του στερούσαν. Ο ίδιος δουλεύει εδώ και αρκετό καιρό πάνω σε αυτό, ώστε να εξελίξει κι άλλο την έκρηξή του. Θεωρώ πως αν συνεχίσει, θα είναι από τους κύριους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν και ίσως… ένα μεγάλο… λιθαράκι σε ενδεχόμενη επιτυχία και κατάκτηση τίτλου (ή τίτλων)".

Με βάση το υλικό που έχει τώρα η ομάδα, αλλά και με τον Μεντιλίμπαρ που δεν δείχνει να έχει κολλήματα με τους ποιους θα αξιοποιήσει κ.λπ., τι βλέπεις το καλοκαίρι για το ρόστερ του Ολυμπιακού; Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δεδομένα θα μείνουν ή θα γίνει προσπάθεια για να μείνουν (π.χ. ο Κάρμο) και άλλο που δεν έχουν μέλλον;

"Είναι αρκετά νωρίς για να μιλάμε για το… καλοκαίρι. Όταν φυσικά ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιον προπονητή θα έχει η ομάδα του Ολυμπιακού στην καλοκαιρινή της προετοιμασία και την επόμενη χρονιά. Άρα, προτεραιότητα είναι το κεφάλαιο προπονητή. 

Όπως ανέφερα και παραπάνω, νομίζω πως όλοι οι παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ του Ολυμπιακού, θέλουν να αποδείξουν κι από κάτι. Ο Μεντιλίμπαρ βρίσκεται λίγο καιρό στην ομάδα και δεν υπάρχει λόγος να «πετάξει» κάποιο απ’ τα «εργαλεία» που διαθέτει. Μέσα από τις προπονήσεις, βγαίνουν συμπεράσματα, με αποτέλεσμα όλοι να έχουν στόχο να δουλεύουν συστηματικά υπό τις οδηγίες του. 

Στην περίπτωση του Κάρμο όπου… ρεαλιστικά, βάσει της οψιόν αγοράς όπου έχει τοποθετηθεί για εκείνον, δεν έχει μέλλον στον Ολυμπιακό. Ευελπιστώ όμως να μπορέσει να βρεθεί μία φόρμουλα, ώστε να παραμείνει στην ομάδα. Ενδεχομένως, με ακόμη έναν δανεισμό, εάν όχι αγορά με πολύ μικρότερο ποσό. 

Εάν τώρα, ο Ολυμπιακός βγει στο μεταγραφικό παζάρι για κεντρικό αμυντικό, είναι σίγουρο πως θα ψάξει παίκτη με τα στοιχεία του Κάρμο. Άλλωστε, ο ίδιος δίνει πράγματα, τα οποία είχαμε καιρό να τα δούμε. Τέλος, ένας παίκτης όπου -όπως όλα δείχνουν- θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα, είναι ο Στέφαν Γιόβετιτς, που για τον οποίον οι σειρήνες αποχώρησης χτυπούσαν και κατά την χειμερινή μεταγραφική περίοδο. 

Προσωπικά, περίμενα πολλά περισσότερα από εκείνον. Ευτυχώς, ο Ελ Κααμπί με έκανε να ξεχάσω τον Μπακαμπού, αλλά και τις ελπίδες που είχα για τον Γιόβετιτς".

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στο Λιμάνι με Φορτούνη, Μασούρα - "Καμπανάκι" για Ποντένσε - Ο πρώτος που φεύγει το καλοκαίρι!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags